Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2437.8
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64366.97$

Zilhicce’nin ilk On Günü

17 Temmuz 2020, Cuma 08:52

Allah’a hamd Hz. Muhammed (s.a.v.)’e salât ederim.

            Önümüzdeki günlerde  Arabî Zilhicce ayına gireceğiz. 22 Temmuz Çarşamba günü Zilhicce’nin 1.nci günüdür. Hacc İbadeti, (zaman dilimi olarak) sadece Zilhicce ayı’nda îfa edilir. Hacı adayları Zilhiccenin terviye günlerinin  7.,8.ci günlerinde  Mekke’ye 25 km uzaklıktaki Cebel-i Rahmet’in bulunduğu Arafat meydanında toplanırlar. Zilhiccenin 9.cu gününe “Arefe”  denilir. Ertesi gün yani zilhicce’nin 10’uncu günü Kurban Bayramı’nın 1.ci günüdür.

          Genel olarak bayram namazına kadar her gece ve gündüz tekbir getirmek dinin tavsiye ettiği bir ibadettir. Bir de dinin koyduğu özel bir tekbir vardır ki o da cemaatle kılınan farz namazlardan sonra getirilir.–Namaz kılan herkes söyler.-           

Arefe günü Sabah namazının farzını müteakip “Allahümme Ente’s Selâm”dan önce  “Teşrik Tekbirleri” getirilir. 4.cü Bayram İkindi namazı’ndan sonra sona erer. Tam 23 vakit, kadın-erkek, yolcu-mukim hepsi söyler. Namazın Farzını müteakip, yerinden kalkmadan herhangi bir şey söylemeden Farz’ın “eda” ve “kaza”sının hemen ardından söylenir.

           

            K. Kerim, üzerinde dikkatleri canlı tutmak için zamanı hatırlatan tabirleri sıkça kullanır. Her çeşit farz, vacip ve nafile namazlar zaman tanzimine de yönelik gayeler taşımaktadır. Bu açıdan, din, emirlerin büyük çoğunluğuyla, insana zamanı azami ölçüde değerlendirmeyi öğretmektedir.

 

            Zilhicce’nin ilk 10 gecesi- Bu on gecenin büyük kıymeti var

Bu on gece, K. Kerim’in “Ve’l-fecri. Ve leyâlin aşrin”  kasemi ile, onlara verdiği ehemmiyete binâen; o geceler Leyle-i Kadir ve Berat ve Mi’rac nev’inde büyük kıymetleri var. Bu sûre fecre ve on geceye yeminle başlıyor

            Bu sûrenin başında kendisine yemin edilenlerden birisi de “leyalin aşr”dır ki “on gece” demektir. Zilhiccenin ilk on günü ve gecesidir. Bu ilk on günün kutsiyetine Cenâb-ı Hak yemin ediyor. Başlangıç yeminleri ile birlikte   âyetlerin meali şöyledir:

 

“l.Yemin olsun sabah aydınlığına; 2. On geceye; 3. Çift olana ve tek olana; 4. Geçip gitmekte olan geceye. Düşünen kimse için bunlar yemine konu olacak kadar önemli değil midir!”(2)

 

            LEYÂLİ-İ AŞERE’NİN FAZİLETLERİ

Demek, bu günlerin ardından Hac ibadeti ile birlikte Hz. İbrahim’den (a.s.) beri kurban gibi celâlli bir ibadetin emredilişinin büyük hikmetleri vardır.

Kurban, Allah’ın gazabından, Allah’ın cemaline, rahmetine ve mağfiretine sığınmamızı sağlıyor. Ve inşallah günahlarımız bağışlanıyor.

           LEYÂLİ-İ AŞERE’DE NELER YAPMALI?

Bu on gün ve gece içinde yapacağımız ibadetlerin fazileti   hadislerde işaret edilmiştir. 

1- Bu günlerden her bir günün orucu, bir yıllık nafile oruca eşdeğerdir. Oruç ilk 9 günün bir kısmında –gün’ünde-veya tamamında tutulabilir. Onuncu günü Kurban Bayramıdır. Haliyle oruç tutulmaz. Kurban Bayramı günü kurban etiyle oruç açılır sözü mecazi bir sözdür. Yani mümkünse Kurban Bayramı günü ağzımıza ilk aldığımız şey kurban eti olmalıdır demektir.

2- Bu günlerin gecelerinde yapılan ibadet, zikir, evrad, ezkâr ve duâlar Kadir Gecesinde okunan evrad, ezkar ve yapılan duâlar gibidir. Duâ ve ezkâra önem vermek ve âlem-i İslâm’ın ferec ve fütuhatı için duâ etmek inşallah duâlarımızın kabulüne vesile olur.

 

            Hadis-i Şerif’te; “(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua reddedilmez. Ramazan ve Kurban Bayramı'nın birinci geceleri, Berat ve Arefe Gecesi.)”

buyrulmuştur. (3)  

 

Amellerin Allah'ın rahmet ve mağfiretine sebep olması için tevbe etmek ve günahları terk etmek: günah ve ma’siyetler, Allah'tan uzaklaşmanın ve huzurundan kovulmanın sebebidir. İyilikler ve itaatler ise O'na yakın olmanın ve sevgisini kazanmanın sebebidir. Ebû Hureyre  (ra)'dan rivayet edilen bir hadiste Rasûlullah  (sav) şöyle buyurmuştur:

"Allah Teâlâ müminler hakkında gayret ve hamiyet gösterir (iyilik ve mutluluk diler) Allah'ın gayreti, Allah'ın haram kıldığı şeyleri mü'minlerin işlememesi içindir." (4)

 

 

             Bu günlere ulaşan Müslüman her erkeğin ve kadının bu günleri Allah'a itaatle, O'na zikirle ve şükürle, farz ve vacipleri yerine getirmekle, kötülük ve yasaklardan sakınmakla ve Mevlasının rızasını talep etmek için Allah'ın rahmet esintilerinin peşinden koşmakla değerlendirmesi gerekir.

 

 

 

Dipnotlar:

(1) K.Kerim Fecr Sûresi Ayet 1-4

(2) Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Sadrettin Gümüş, Kur’an Yolu: 5. cilt

(3) (İsfehânî)

(4) (Buhârî, Müslim)

 

Fethin sembolü, Ayasofya’nın 24 Temmuzda ibadete açılması için emeği geçenleri tebrik eder, Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesinin tahakkukuyla mahzun Ayasofya’nın cemaatle namaz kılınabilir hale gelmesi mahzun gönülleri sevince gark etmiştir.

Hayırlı olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.