Konya
04 Mayıs, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    34.87
  • ALTIN
    2393.5
  • BIST
    10276.88
  • BTC
    63487.979$

İYİLİK İÇİN SÖYLENEN YALAN

25 Nisan 2024, Perşembe 00:01

Yalan söylemenin iyisi kötüsü olmaz, yalan yalandır derler. Kimisi içinde yalan olmazsa olmaz tabi. Herkes çıkarına vicdanına düşeni alır. Yalan konusundan sizlerle küçük bir hikaye paylaşmak isterim öncelikle.

Vaktiyle bir padişah, ellerindeki esirlerden birini, diğer esirleri kıştırtıyor, isyana teşvik ediyor, diye cezalandırmak istedi. Bu tür suçların cezası idamdı. Esir bunu bildiği için, “Ölümden öte yol yoktur” felsefesiyle, kendi dilinde padişaha sövüp saydı, iyice içini döktü.

Padişah esirin dilinden anlayan bir vezire, “Neler söylüyor bu adam?” diye sordu Vezir, temiz yaratılışlı, iyilik yanlısı biriydi. Esirin küfürler savurduğunu değil de “Ben bir hata ettim bir padişah olarak sana yakışan ise affetmektir. Allah da bağışlamayı ve bağışlayanları sever, diyor” dedi. Vezirin bu sözleri üzerine padişah merhamete geldi ve esiri affetti Fakat esirin dilinden anlayan kötü yürekli bir başka vezir müdahale etti:

– Padişahım, bu esir söylenenlerin tam tersine size en ağır küfürleri savurdu, ağzına geleni söyledi dedi.

Padişah yerinde bir soyluluk gösterisinde bulundu. Kötü yürekli vezire hitap ederek, “Önceki vezirimin söylediği yalan, senin söylediğin doğrudan daha çok hoşuma gitti Senin gammazlığına itibar etmiyorum” dedi ve af kararını geri almadı.

Dedim ya yalan farklı bir alışkanlık, seveni de var sevmeyeni de, beyazı da var karası da. Herkes vicdanına yakışanı alıyor üstüne. Ya da vicdan da demeyeyim de işine geleni diyeyim açık açık.

Şimdi böyle yazınca kendimi bir çemberin dışına çıkardım diye düşünenlerde olacak. Ama hiç o topa girmeyeceğim. Ne yazıyorsam benim içinde geçerli. Hiç hayatımda yalana yer yok desem başta yalan söylemiş olurum. İnsan hayatının her anının kaydını mı tutuyor da her anını bilebilsin. Nasıl emin olayım korkuyla, öfkeyle, sinir, hatta yanlış bilgiyle dilimin yalana dönmediğini. Ben kendimde dahil kimseye yalan söyler söylemez diyemem elbette ki. Ama dikkat etmeye çalışırım elimden geldiğince.

Belki iyilik olsun diye hikayedeki vezir gibi bile bile de söylemenin mantıklı geleceği hallerde yaşayacağız. Oralar muamma, geçmişte de muamma olan yerler vardır mutlaka.

Ama benim düşüncem ve hislerime gelecek olursak. Yalan kötü yanlış belki ama hayatta kalma yada hayatta kalmaları için kullanılabilir. Yalanın rengini bilmem ama kararmış bir hayatı beyazlatmak için de gerekiyorsa söylenebilir. Zararı olmadıkça varsın faydası olmaya devam etsin. Hayatta her şeyin iyisini faydalısını alıp zararlı faydasız taraflarını atmıyor muyuz. Bir çikolatanın bile içini yiyip kabuğunu yere atan insanlarız hiç kusura bakmayın. Yalanında faydasını alıp zararından uzak kalınabilir bence. Bir padişahın öfkesini dindirip bir esirin canını kurtarabilmek gibi mesela…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.