Konya
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.85
  • ALTIN
    2508.1
  • BIST
    9673.89
  • BTC
    64630.54$

SINAV STRESİNİ   NASIL  YENEBİLİRSİNİZ?

17 Haziran 2022, Cuma 08:56

Sevgili Öğrenciler sınav yaklaştı. Çok çalıştınız ama başaramayacakmış gibi mi hissediyorsunuz? Öğrencinin yeterince başarılı olamayacağı ya da beklediği başarının altında kalacağı korkuları ve kaygılarına sınav stresi diyoruz. Belli düzeyin üzerine çıkan  kaygı ve korku kişinin başarısına engel olabilir. Sınav kaygısının en önemli nedenlerinden biri  yetersizlik ve başarısızlık korkusudur. Eğer yeterince çalıştınız ve başarısız olacağınızı düşünüyorsanız sınav kaygısı yaşıyorsunuz demektir. Sınav öncesinde bütün derslere  aynı anda çalışmayınız. Her gün  farklı derse odaklanın. Şayet sınava karşı içinizde öfke varsa kendinize engel koyuyorsunuz demektir. Kaygılarınız varsa performansınız düşer.

   Sınav kaygısı yaşayanlarda kalp çarpıntısı ,ateş basması ,mide bulantısı gibi bedensel  belirtiler görülür. Kaygı düzeyimizi  azalttığımızda bunlar yok olacaktır.

      KAYGI DÜZEYİ NASIL AZALIR?

 Sınava girecek öğrenciler ilk baştaki hedefiniz sakin olmaktır. Olumsuz  düşünce  ve algılarımızı değiştirdiğimiz zaman kaygılarımızı kontrol edebiliriz.

  Sınavdan bir gün önce  sakin bir yere geçip gözlerinzi kapatın. Derin derin nefes alarak bütün vücudunuzu gevşetin. Gevşeme ve nefes egzersizleri  kaygılarınızı kontrol altına almakta önemli bir etkendir. Şimdi kendinizi  sinema salonunda canlandırınız. Sınavdaki kendinizi  zihin ekranındaki sinema perdesine yansıtın. Burnunuzdan 4 saniyede nefes alın 4 saniye tutun  karın boşluğunuzdan bir kapı açıldığını 8 saniyede tüm  nefesinizi yavaşça  verirken bütün kaygı ve korkularınızın siyah duman şeklinde  vücudunuzdan çıkıp gittiğini imgeleyin  bunu o dumanın rengi beyazlaşıncaya kadar yapın. Her nefes alıp, verdiğinizde aynı zamanda sınavdaki kaygılı  görüntünüzüde   iyice küçültüp kendinizden uzaklaştırın. Yeterince gevşedikten sonra şimdi zihin ekranınızda  tekrar  kendinizi  sınav olurken  mutlu, sakin , kolaylıkla soruları çözerken ,hak ettiği şeyleri almaya çalışan biri olarak görün.

    Sevgili anneler ve babalar sınavla ilgili sizlerde kaygılarınızı kontrol altına almalısınız. Çocuklarınızın potansiyelini en uygun şekilde kullanabilmeleri için sakin ve huzurlu bir aile ortamıyla başarıya destek olabilirsiniz. Her bireyin kişilik ve potansiyeli birbirinden farklıdır. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Çocuğunuza olan sevginizin belli bir koşula bağlı olmadığını her durumda onu sevip ,destekleyeceğinizi davranış ve cümlelerinizle ona hissettirin.

   Sınava girmeden önce kaygıları önlemek için;

1-Sınavdan  1 gün önce ders çalışmayınız.

2-Ilık duşunuzu alın ve kendinizi yormadan  keyif verici aktiviteler yapın.

3-Beslenme düzeninizi son dakika değiştirmeyin.

4-Vaktinde uyuyunuz her zamankinden erken yatarsanız yastıkla cebelleşip strese girebilirsiniz.

5-Şekerli gıdalardan uzak durunuz.

6-Evraklarınızı önceden kontrol edip hazırlayın.

7-Zamanında yola çıkınız.

8-Sınav başlamadan tuvalete gidin.

9-Gevşeme ve nefes egzersizleri yapın.

10-Olumsuz düşünceleri zihninizden uzaklaştırın.

11-Kendinize odaklanın mümkün olduğu kadar diğer insanları görmezden gelin.

12-Kendinize ben elimden geleni yaptım ve en iyisini yapacağım telkinini verin.

13- Paniklediğinizi hissettiğiniz anda derin nefes alıp vererek panik ,kaygı ve strese  enerji vermeyiniz.

14-Şevkinizi canlı tutarak kendinize her şey yolunda gidecek telkinini veriniz.

    Sevgi ile başarılar dilerim.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Sema Göçmen
    17-06-2022 21:38

    Pınar hanım sizin bütün bağlantılarınızı okuyoruz çok teşekkür ederim faydalı bilgileriniz için

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.