Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62869.211$

AVUSTURYA ZİYARETİNDEN GERİYE KALANLAR

11 Ekim 2022, Salı 00:15

Değerli Arkadaşlar,

Çoğunuzun bildiği gibi ben 1980-2000 yılları arasında Avusturya’da yaşadım. Burada Üniversite tahsilimi gerçekleştirdim ve yüksek lisans çalışmasından sonra da uzun yıllar çalıştım.

2000 yılının başlarında Türkiye’ye döndüm ve Avusturya’da çalıştığım “Quality Austria Belgelendirme, Denetim ve Raporlama Şti.’nin” ortağı olarak faaliyetlerimizi Ankara merkezli sürdürüyoruz.

O günden bugüne yılda en az 3-4 defa Avusturya veya Avrupa’ya mesleki eğitim ve kongreler dolayısıyla gidiyorum. Covid-19 salgının ortaya çıkmasıyla bu ziyaretler geçici olarak dursa da şimdilerde tekraren şartlar oluştu ve geçen hafta içerisinde 7 günlük Avusturya’nın Linz ve Viyana kentlerinde eğitim ve iş görüşmelerim oldu.

Doğal olarak buradaki yaşantıyı, ülkenin ekonomisini, gelişmeleri yakından takip ederim ve Türkiye’den gelen vatandaşlarımızın çalışma koşulları hakkında hayli bilgiye sahibimdir.

Nerede ise gençlik yıllarımın tamamını burada geçirmemden dolayı oldukça fazla Türk veya Avrupalı arkadaş biriktirdim. Tabii ki 1980’li yılların türbülanslı Türkiye’sinden dolayı yurt dışına çıkmış ve burada yaşayan Ülküdaşlarımızla da hasret giderdik.

Avusturya kendi kültürünü ve bu kültüre ait tarihi dokuyu bugünümüze kadar mükemmel şekilde taşıyıp, koruyup, milyonlarca yabancı ziyaretçilerin hizmetine koyan bir ülkedir.

Ben bu ülkeye geldiğimde 7.2milyon olan nüfusu şimdilerde 8 milyon olmuş, AB ülkelerinden, Afrika’dan ve Türkiye’den göç ve mülteciler almıştır.

Alüminyum- Demir-Çelik, Otomotiv Sektörü hayli gelişmiş ve özellikle kış turizmi çok öne çıkan varlıklı bir AB ülkesidir.

2 yıl aradan sonra buraya olunca, ister istemez geçmişle, günümüzle ilgili değişik konularda mukayeseler yapıyorsun.

Hayat nasıl gidiyor?

İnsanlar hallerinden memnun mu?

Ekonomik kriz(Enflasyon, enerji ve Gıda) onları nasıl etkilemiş? Veya etkilemiş mi?

Hani ülkemizde her gün medyada, televizyonlarda yazılıp, konuşuluyor ya; öldük, bittik, bu ülkede yaşanmaz, hayat çok pahalı vs.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da özellikle 1. Viyana, en çok ziyaret edilen, eski tarihi binaların, kiliselerin, eğlence yerlerinin olduğu meşhur bir semttir. Araçların giremediği sadece yayaların girebildiği Kärntner Strasse’yi(Kärntner Caddesi) baştan sona gezdim. İnanın bu caddede nerede ise Almanca konuşan insan sesi duymadım.  Köşe başlarında çokça polis gördüm. Dünyanın pek çok ülkesinden gelen ve burada ikamet edenler veya turistler.

Almanca konuşan bir ülkede çok az Almanca konuşanlara rastlamak garip bir duygu.

Avusturya’da asgari ücret brüt 1.782 € olup net 1.300 € civarında, ortalama gelir seviyesi ise 1.600-1.900.€ arasındadır.

Son yıllarda ki gelişmelere paralel 100 m2 bir evin kirası 750 € ile 1000 € kadar. Aktüel olan ve bizde olduğu gibi Brent petrol fiyatlarına göre düzenlenen şu anki enerji pompa fiyatları; Benzin= 1.68€, Motorin= 1.92€. Geçen haftalarda akaryakıt fiyatları 2.40 €’ya kadar yükselmiş.

Avusturyalı arkadaşlarımın aktardığına göre son yıl içerisinde enerji fiyatları %130 artmış. Normal 100 m2’lik evde oturan bir aile ortalama 130 € aylık elektrik faturası ve 750 € ile 1.000 € yılda doğal gaz faturası ödüyor. Doğal gaz fiyatlarında son yıl da 10 katlık bir artış olmuş.

Ben Avusturya’dayken resmi makamların açıkladığı ve 70 yıldan sonra çift haneleri gören enflasyon oranı %10,5’dir.

Yıllarca Avusturya’da özellikle gıda fiyatlarında çok düşük oranlarda(cent’lerle ifade edilecek kadar) zamlar görmüştüm. Fakat şimdi alış-veriş merkezlerindeki özellikle de gıda ve hijyen malzemelerindeki yüksek oranlardaki artışlar beni çok şaşırttı.

Demek ki; sadece Türkiye’de hayat pahalı değilmiş, buralarda her şey pahalılanmış diye düşündüm.

Enflasyon, enerji ve gıda krizi artık küresel bir sorun.

Viyana şehrinden Linz kentine trenle yolculuk yaptım. Ulaşım ücretlerinin Covid-19 salgınından öncesine göre çok pahalı olduğuna şahit oldum, keza otellerde de durum aynı.

Burada belirtmek isterim ki; Avusturya’da trafik organizasyonu çok iyi işliyor. Büyük şehirlerde tüm trafiği toplu taşımaya(Raylı Sistemler) ve yeraltına çekmişler. Her yanı metro ağı ile örmüşler. İş planlaman da zaman kaybı söz konusu bile değil.

Havalar Avusturya ve Avrupa’da soğumaya başladı. Enerji tasarruf tedbirleri nedeniyle pek çok yerler ısıtılmıyordu. Rusya’nın doğal gaz ihracatını durdurması nedeniyle 15 Ekim 2022 tarihinden sonra yeni ek önlemlerde devreye sokulacakmış. Ortam ısıları düşürülüyor, vatandaştan çok fazla duş yapmamaları isteniyor.

Şimdilik gönüllülük esasına göre.

Adamların parası var ama doğal gaz tedarik edemiyorlar. Çok şükür Türkiye’de böyle bir durum yok.

Alüminyum, demir-çelik, çam sanayide doğal gaz kıtlığı ve önemli üretim hammaddelerinin Rusya ve Çin’den tedariki nedeni ile üretim planlamaları dolayısıyla ürettikleri ürünlerin teslimleriyle ilgili tüm planlamalar revize edilmiş. Uzmanların tahminlerine göre bu da beraberinde ekonomik durgunluğu(Resesyon) berberinde getiriyor.

Önümüzdeki dönemler de işten personel çıkarmaları olmasın diye hükümet destek ve teşvik programları açıklamış. Ama gelecek perspektifi pek iç açıcı gözükmüyor.

Kısacası arkadaşlar; bir ailede en az iki kişi çalışmıyorsa Avusturya’da da yaşamak çok zor. Tasarruf etmekse nerdeyse imkânsız.

Tüm bu olumsuz şartlara rağmen Avusturyalı partilerin(iktidar ve muhalefet) halkını olumsuz şekilde etkileyecek bir politikalarını duymadım. Oluşturulan kriz yönetimine tam destek veriyorlar.

İş de burada üzüntüm hat safhaya çıktı ve ülkemizde estirilmeye çalışılan olumsuz, insanları umutsuzluğa sevk eden politikaları, karamsarlıkları ve kutuplaşmaları düşündüm.

Evet; sorunlarımız var, hayat pahalı ama çözülemez değil. Karamsarlığa, karanlık düşünmeye hiç gerek yok. Dünyanın her yerinde aynı sorunlar var. Devletimize ve yönetimimize güvenmemiz gerekli.

Zor ve sorunlu bir coğrafyada yaşadığımızı da dikkate alırsak, Türk Milletinin birliği ve dirliği her şeyin üzerindedir.

Türkiye’nin geleceği için irademiz, ideallerimiz ve ülkülerimiz de mevcuttur. Aydınlıklı, huzurlu ve refahlı günlere götürecek projeler ve bunları uygulayacak kadrolarımız da vardır.

Sorunların üzerinden gelecek olan da, Lider Ülke Türkiye vizyonunu da gerçekleştirecek olan biziz.

Bulduk Özdemir

Petrol Yüksek Mühendisi

Qualityaustria Belgelendirme Şti.

Genel Müdür

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.