Konya
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    62869.211$

Böbrek Sağlığı ve Beslenme

07 Kasım 2023, Salı 00:00
3-9 Kasım Organ Bağış Haftası olarak kutlanmakta olup farkındalık yaratmak ve mevcut organlarımızın sağlığının kıymeti bilmek adına bugün en çok bağışı beklenen organ olan Böbrek Sağlığından bahsetmek istedim sizlere
Böbreklerimiz kanı zararlı olan ürik asit gibi metabolizma artıklarından temizlemek üzere süzgeç görevi görür. Ayrıca kan hücrelerinin üretimi, vücut sodyum ve potasyum gibi elektrolit dengesinin sağlanması, Renin anjiyotensin sisteminde, eritropoetin hormonunun üretimi gibi pek çok görevi vardır
Organ sağlığının korunması ve sürdürülmesinde dikkat edilmesi gerekenlerin başında tuz tüketimi yer alır
Günde 5-6 gramdan fazla tüketilen tuz için böbrekler ekstra süzmek için çaba harcar. Elektrolit dengesi ve böbreklerden zararlı bileşenlerin atımında su tüketimi önemlidir. Birey artan gereksinimlerin dışında minimum 2 litre su tüketilmelidir
Fazla miktarda yağ (özellikle doymuş yağ)tüketimi kalp damar sağlığının bozulmasına dolayısıyla böbrek damarlarında tıkanıklığa neden olarak böbreğin beslenmesini engeller ve böbrek sağlığınızı olumsuz etkiler
Fazla kilo ve diyabet kan şekeri seviyelerinin kontrolünü güçleştirir. Fazla miktardaki glikoz böbrekler aracılığıyla idrardan atılmaktadır. Bu durum böbreklerimizdeki süzgeçlerin yapısını bozarak vücutta bulunması gereken albüminin  atımını da tetikleyerek bireyde ödeme neden olur. Ayrıca kontrol altına alınamayan diyabet yüksek tansiyonu da tetiklemektedir.
Bu nedenle bireylerin ideal ağırlığını koruması, fiziksel aktivite yapması, tekli ve çoklu doymamış yağları tercih etmesi, sakatatlardan, yağlı yiyeceklerden, tatlı ve hamur işlerinden uzak durması, işlenmiş gıdalar, salamura ürünler, tursu, salca gibi tuz içeriği yüksek besinleri tüketmemesi önemlidir
Düzenle olarak kan tahlili kan glikoz düzeyleri kreatin seviyesi, yıllık checkup yapılması bireyin ileri dönemde böbrek nakli gerektirecek düzeyde kronik böbrek  yetmezliği riskini azaltmaktadır
Bireyde kronik böbrek yetmezliği var ise bireyin protein alımı ve su tüketimi yaşa, hastalık durumuna göre kısıtlanır
Bireyde potasyum fosfor ve sodyumdan kısıtlı beslenme planı uygulanır
Sebzeler haşlanarak suyu süzülürek tüketilir ki potasyum minerali suya geçeceğinden alımı azaltılır
Muz, kavun, koyu yeşil yapraklı sebzeler potasyum içeriğinden zengindir. Bu nedenle hastaya verilmez
Kalsiyum alımı için süt, peynir, yoğurt tüketimi önemlidir ancak miktarı diyetisyen kontrolünde verilir
Daha çok bitkisel kaynaklı proteinlerden makarna, beyaz ekmek tercih edilir
Tam tahıllı besinler, bulgur, kuruyemişler potasyum, balık fosfor içeriği nedeniyle verilmez
Kronik böbrek hastalığında beslenme için kişiye özel diyetisyen kontrolünde beslenme planlanır
Tüm organlarımızın sağlığı çok önemli olup her gün yeterli ve dengeli beslenme ve uygun sağlık davranışlarının bireye kazandırılmasıyla sağlıklı toplumu oluşturma bizim elimizdedir

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.