Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.75
  • ALTIN
    2440.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    64025.09$

ZİLHİCCE?NİN İLK ON GÜNÜ

17 Eylül 2015, Perşembe 00:00

        Bu içinde bulunduğumuz ay, arabi aylardan Zi’l-Hicce’dir. Hacc mevsimidir. Kurban Bayramı Zi’l-Hicce’nin on’uncu günüdür. Hacı adayları Zi’l_Hicce’nin 7,8 inci günleri İhram’lı olarak Arafat’a vakfeye çıkarlar. 9.uncu Arefe günü Arafat’ta vakfeye dururlar. Vakfe duasından sonra Hacı’lıkları tebrik  edilir. Zi’l-Hicce’nin ilk on günü ile alâkalı olarak Kur’an-ı Kerim Fecr Sûresinde; Meâl;

’’ ... l.Yemin olsun sabah aydınlığına; 2. On geceye; 3. Çift olana ve tek olana; 4. Geçip gitmekte olan geceye. Düşünen kimse için bunlar yemine konu olacak kadar Önemli değil midir! ‘’

 Tefsiri;1-. "Sabah aydınlığı" diye çevirilen fecr kelimesi mastar olarak "tan yerinin ağarması", isim olarak "sabah aydınlığı, şafak vakti, tan yerinin ağarma zamanı" gibi anlamlara gelmektedir. Tan yerinin ağarma zamanı ortalığın aydınlanmaya, canlıların da uyanmaya başlaması bir çeşit yeniden dirilmeye benzediği için Yüce Allah sabah aydınlığına yemin ederek bu zamana dikkat çekmiştir.

 2. âyette geçen on gecenin, hac ayı olan Zilhicce'nin ilk on gecesi, hicrî yılın birinci ayı olan Muharrem'in ilk on gecesi, Ramazan 'ın ilk veya son on gecesi olduğu yönünde değişik rivayetler vardır. Ancak birinci mânâ tercihe daha uygun dur. Çünkü bu sûre Mekke'de indiğine, ayrıca Ramazan orucu da Medine'de farz kılındığına göre ikinci ve üçüncü şıklardaki günler sûrenin indiği dönemde özel bir önem taşımıyordu. Zilhicce'nin ilk on günü ise sûrenin inmesinden önce de Araplar'da kutsal sayılıyordu….

4. âyette zikredilen "geçip gitmekte olan gece"nin, "Müzdelife gecesi" veya "Bayram gecesi" olduğu söylenmiştir.  Ancak ifadenin mutlaklığını ve başka pek çok âyette birçok kozmik varlık ve olaylara, belirleme yapılmaksızın yemin edildiğini dikkate alarak bunu da bütün geceler olarak anlamak daha uygun olur.

Bu on gecenin büyük kıymeti var. Bu on gece, Kur’ân-ı Azimüşşan’ın “Ve’l-fecri. Ve leyâlin aşrin” kasemi ile, onlara verdiği ehemmiyete binâen o geceler Leyle-i Kadir ve Berat ve Mi’rac nev’inde büyük kıymetleri var.  Gelecek leyâli-i aşerenizi   tebrik ve o çok mübarek gecelerdeki a’mal-i salihanızın ve duâlarınızın makbuliyetini Rahmet-i İlâhiye’den niyaz ediyorum.

Bu on gece Kur’ân-ı Azimüşşan’ın “Ve’l-fecri. Ve leyâlin aşrin” (Yemin olsun fecre. Ve on geceye. / Fecr Sûresi: 1-2.) kasemi ile, onlara verdiği ehemmiyete binâen o geceler Leyle-i Kadir ve Berat ve Mi’rac nev’inde büyük kıymetleri var. Çünkü; hac sırrıyla bütün âlem-i İslâm namına her taraftan gelen binler hacıların bütün kâinatla alâkadarâne bir tarzdaki makbul hasenatlarına ve ümmet-i Muhammed’e (s.a.v.) hakkında ettikleri duâlarına, o gecelerde a’mâl-i sâliha ile meşgul olan mü’minler hissedâr oluyorlar.

İnşâallah  bütün mü’minlerde o büyük kazanca mazhardırlar.

 LEYÂLİ-İ AŞERE’NİN FAZİLETLERİ

Demek, bu günlerin ardından Hac ibadeti ile birlikte Hazret-i İbrahim’den (a.s.) beri kurban gibi celâlli bir ibadetin emredilişinin büyük hikmetleri vardır.

Kurban, Allah’ın gazabından, Allah’ın cemaline, rahmetine ve mağfiretine sığınmamızı sağlıyor. Ve inşallah günahlarımız bağışlanıyor.

Keza hac ibadeti de kişiyi günahlarından annesinden doğduğu gün gibi arındırıyor.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.): “Salih amellerin Allah’a en ziyade sevgili olduğu günler bu on gündür!” buyurdu.’’

Keza bir diğer hadiste Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular: “Ondaki her bir günün orucu bir yıllık oruca (sevapça) eşittir. Ondaki bir gece kıyamı (ibadetle ihya edilmesi) Kadir Gecesinin kıyamına (ihyasına) eşittir.

”3  (Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi’ni ihya etmek gibidir.) [İbni Mace]

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua reddedilmez. Ramazan ve Kurban Bayramı'nın birinci geceleri, Berat ve Arefe Gecesi.) [İsfehânî]

 

 LEYÂLİ-İ AŞERE’DE NELER YAPMALI?

Bu on gün ve gece içinde yapacağımız ibadetlerin fazileti yukarıdaki hadislerde işaret edilmiştir. Şöyle ki:

1- Bu günlerden her bir günün orucu, bir yıllık nafile oruca eşdeğerdir. Oruç ilk dokuz günün bir kısmında veya tamamında tutulabilir. Onuncu günü Kurban Bayramıdır. Haliyle oruç tutulmaz. Kurban Bayramı günü kurban etiyle oruç açılır sözü mecazi bir sözdür. Yani mümkünse Kurban Bayramı günü ağzımıza ilk aldığımız şey kurban eti olmalıdır demektir.

2- Bu günlerin gecelerinde yapılan ibadet, zikir, evrad, ezkâr ve duâlar Kadir Gecesinde okunan evrad, ezkar ve yapılan duâlar gibidir. K.Kerim tilâvetleri, duâ ve ezkâra önem vermek ve âlem-i İslâm’ın ferec ve fütuhatı için duâ etmek inşallah duâlarımızın kabulüne vesile olur. İnşaallah. Âmin. (03.Zilhicce 1436)    

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.