Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2461.1
  • BIST
    9886.72
  • BTC
    64422.64$

YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)

21 Kasım 2017, Salı 07:25

Yüksek tansiyon diğer ismiyle hipertansiyon denilen sağlık sorunundan bahsetmek istiyorum. İnsanlar hasta olmak istemedikleri için konulan her tanıdan rahatsızlık duyar hatta hastalığını kabul etmek istemedikleri için hipertansiyon gibi rahatsızlıkları önemsemezler. Hâlbuki hipertansiyon yüzünden kalp krizi geçiren, böbrek yetmezliği veya felç geçiren insan sayısı oldukça fazladır. Tanı konulduktan sonra bu durumdan rahatsız olup moralinizi bozmak yerine hastalığın tedavisinin mümkün olduğu unutulmamalıdır.

Hiper tansiyon (Yüksek tansiyon) olduğunuzu anlamak için Dünya Sağlık Örgütü Tansiyon Aralığını aşağıdaki gibi açıklıyor;

 Sistolik Kan Basıncı Diastolik Kan Basıncı

140 mmHg 90 mmHg ve altında   NORMAL

141- 159 mmHg 91- 94 mmHg    SINIRDA VE HAFİF HT

160 mmHg 95 mmHg veya üstünde HİPERTANSİYON

Türkiye hipertansiyon oranı oldukça yüksektir. Bunun nedeni ne olabilir diyenlere şöyle açıklamak istiyorum. Bunun nedenleri arasında genetik yatkınlık, dengesiz beslenme, fiziksel aktivitenin kısıtlı olması ve yüksek miktarda alkol tüketimi tansiyon yüksekliğine sebep veren nedenler arasında bulunmaktadır. 

Yüksek Tansiyonu (Hipertansiyon) En Aza İndirmek İçin Ne Yapmanız Gerek?

Öncelikle fazla kilolarınızdan kurtulmalı normal Beden Kitle İndeksine ulaşılmanız gerekmektedir. Özellikle bu durum ailede hipertansiyon öyküsü varsa daha da önem taşımaktadır. Dengeli bir diyet programı uygulanmalı bununla beraber düzenli fiziksel aktivite eklenmelidir. Eğer alkol tüketimi varsa kısıtlanmalıdır. Sodyum alımı da kısıtlanmalı bunu sağlayabilmek için yemeklere tuz ilave edilmemeli gerekirse ekmek tuzsuz tüketilmelidir.  Yemeklerde limon suyu, soğan, nane, kekik, maydanoz, nane ve dereotu gibi lezzet vericiler kullanılabilir. Sarımsak kullanımı oldukça önemlidir. Tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağ asitlerinden zengin besinlerden uzak durmak gerekir. Yeşil yapraklı sebzeler tüketilmelidir.

Haftada 2 kez balık tüketimi kan basıncını dengelemede oldukça önemlidir. Paketlenmiş gıdalarda etiket okuyarak fazla yağlı, sodyum miktarı yüksek ve şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durmak gerekmektedir. Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş ürünlerinden uzak durmanızda yarar var. Sodyum oranı yüksek olan turşu, zeytin gibi besinleri tüketmeyiniz. Ara öğünlerinizde meyve, çiğ sebze, süt gibi besinler tercih etmeye çalışınız. Lif den zengin olan tam tahıllı gıdalar tercih etmeye çalışın.  

    Unutmayın erken alınan önlemler ve doğru bilgiler hastalığın işini kolaylaştırır. Kan basıncını kontrol altına almanızı sağlar ve hipertansiyondan kaynaklanan komplikasyonların oluşmasının önüne geçer.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.