Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.44
  • EURO
    34.76
  • ALTIN
    2442.9
  • BIST
    9912.8
  • BTC
    64740.76$

YAZ AYLARINDA FAZLALIKLARINIZDAN KURTULMAK SİZİN ELİNİZDE

08 Haziran 2020, Pazartesi 08:40

Hareketsiz evde yaşam sürdüğümüz “Korona Günleri” istenmeyen kilolara davetiye çıkardı maalesef. Stresten kendini yemeğe verenler, evde spor yapmaktan hoşlanmayanlar, zaten ortalık karışık amaaan canım bir de kilo ile mi uğraşalım diyenler ve daha birçok sebepten dolayı kilo alanlar.. Evet, sizlere sesleniyorum. Vaka sayılarının gittikçe azalıyor ve ülke olarak gün geçtikçe daha iyiye gidiyoruz. Havalar da ısınıyor ee daha neyi bekliyoruz o zaman? Haydi gelin bu hafta sizlerle bu kilolardan nasıl kurtuluruz onu konuşalım.

ERKEN UYUYUP, ERKEN UYANIN!

Yapılan birçok bilimsel çalışma, gece hiçbir şey yenilmediği halde sadece uyanık kalmanın bile kilo kaybını zorlaştırdığını gösteriyor. Buna neden olarak geç saatlere uyanık kalmanın vücutta kortizol ve ghrelin hormonu salınımın azaltması gösteriliyor. Ayrıca 11.00 ila 04.00 saatleri arasında uyumanın zayıflamaya yardım ettiği elde edilen sonuçlar arasında. Yine bu saatlerde uykuda salınan mutluluk hormonu da gün boyu keyifli ve mutlu olmanızı sağlıyor.

KAHVALTINIZI HAZIRLAMADAN ÖNCE 1 BARDAK ILIK SU İÇİN.

Güne 1 bardak ılık su ile başlamak, sindirim sisteminizin uyanmasını, çalışmaya başlamasını sağlar. 1 saat içerisinde yapacağınız kahvaltı ise metabolizmayı hızlandırır. Böylelikle yediğiniz besinler depolanmadan vücut ihtiyaçları için kullanılmış olur.

07.30 - 09.00 SAATLERİ ARASINDA KAHVALTINIZI YAPMIŞ OLUN!

Gece boyunca yavaşlayan metabolizmanız sabah yaptığınız kahvaltı ile yeniden hızlanmaya başlar. Kilo kontrolünün sağlanmasında kahvaltı önemli bir etkendir.En geç saat 08.00’de uyanın ve 09.00’da kahvaltıdan kalmış olun. Kahvaltı güne dinç başlamanızı sağlar ve gün boyu size enerji verir. Tok hissetmenizi sağlayarak  gereksiz atıştırmalardan sizi uzak tutar. Geç saatlerde yapılan kahvaltı metabolizmanın güne daha geç başlamasına neden olur. Bu da kilo verme hızını düşürür.

AZ MİKTARLARDA ve SIK ÖĞÜNLERDE SAĞLIKLI YİYECEKLER TÜKETİN.

Özellikle uzun ve sıcak yaz günlerinde dengeli beslenmek sağlık ve kilo kontrolü için oldukça önemlidir. Öğün saatleri düzenli olmalı, öğünlere dağıtılan besinler dengeli olmalıdır. Sık aralıklarla az miktarlarda beslenmek metabolizmayı diri tutar ve hızlandırır. Kan şekerinin düzenlenmesini sağlar. Öğünler arasında 2-3 saatlik bir ara olmalı, günlük 5-6 öğün ile beslenmelidir.

Öğünlerde seçilen besinler, bütün besin gruplarını içermeli ve tek yönlü beslenmeden uzak durulmalıdır. Her gün 1 kâse yoğurt, 1 bardak süt tüketilmeli; öğle ve akşam öğünlerinde et grubu, sebze yemekleri ve tahıllar grubunda bulunan besinler muhakkak sofranızda olmalıdır. Ara öğünlerde ise taze meyvelere ağırlık verilmeli, yanında gevrek, bisküvi ya da ceviz, fındık gibi besinler tüketilmelidir.

SİZİ TOK TUTACAK BESİNLERİ TERCİH EDİN.

Karbonhidratlı gıdaların kan şekerini yükseltme hızına “glisemik indeks” denir.

Glisemik indeksi yüksek olan besinler kan şekerini çok daha hızlı bir şekilde yükseltir. Daha erken acıkmanızı sağlar. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan besinler yerine tam buğday ekmeği, bulgur pilavı, kuru baklagiller, sebzeler, bir takım meyveler gibi glisemik indeksi düşük olan; kan şekerini yavaş yükselten besinleri tercih etmek sağlık açısından çok daha iyidir. Glisemik indeksi düşük olan besinler; insülin direncini düzenler, diyabet hastalarına yardım eder ve kalp damar hastalıkları oluşum riskini azaltır.

HERGÜN EN AZ 2,5 LİTRE SU İÇİN!

Hava sıcaklığının diğer mevsimlere göre daha fazla olduğu bu aylarda terlemeyle kaybedilen su miktarı artar ve yeterli su tüketilmediği takdirde vücut susuz kalır. Sağlıklı her bir birey günde en az 12-15 bardak (2,5-3 lt) su tüketmelidir.

Yeterli ve dengeli miktarlarda su tüketimi vücuttaki yağ yakımını hızlandırarak kilo vermenize yardımcı olur.

Su içmek için “susamayı” beklemeyin. Vücut suyunun %2’si kaybedildiği zaman vücut susar. Bu miktardaki su kaybı ise dikkatsizlik ve halsizlik gibi vücutta olumsuz etkilere yol açar.

HAREKET ZAMANI!

Yaz ayları yürüyüş ve açık hava sporları için idealdir. Sağlığınızı tehlikeye atmadan, sosyal mesafeye kurallarına uygun bir şekilde hergün en az 45 dakikanızı yürüyüş gibi fiziksel aktivitelere ayırın. Temiz ve berrak hava bağışıklığı güçlendirmek ile beraber vücut yağların parçalanmasını kolaylaştırır. Parklarda bulunan spor aletleri, bisiklet sürmek de alternatif fiziksel aktiviteler arasında yerini alır.

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle..

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.