Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.49
  • EURO
    34.77
  • ALTIN
    2441.4
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63422.92$

 ÜNLÜ İNSAN VE CHP’DE İNCE VAKA

17 Ağustos 2020, Pazartesi 08:54

          Siyaset bir insanın adını duyurması ve ünlü olması için önemli bir araç.

          Siyasete gir, ünlü ol.

          Siyasete gir, sağa, sola vur. Arada bir kendi partinin yöneticilerine vur, ünün artsın.

          Siyasete gir, arkandan iyi bir iteleyen, kakalayan güç varsa parti genel başkanı olursun. Hatta lider de olabilrsin. Bakan olabilirsin. Cumhurbaşkanı bile seçilebilirsin.

       Çok ünlü insan olmak için siyasetin dışında başka mesleklerde var.

 Bir de önemli insan olmak var.Uluslararası değere sahip  ve farklı alanlarda çalışan bilim insanları, fikir insanları,  yazarlar, düşünürler  ve  sıradışı devlet adamları gibi. Ortalıkta fazla görünmeyen ve bilinmeyen bu insanlar, yaşadıkları dönemle birlikte gelecek yüz yıllara da hizmet eder.Olağanüstü yeteneklere sahip insanlardır bunlar.

           Ünlü insan olmak siyaset yapanlar dahil geçici, önemli insan olmak ise kalıcıdır.Bu genel değerlendirmenin dışında kalan  ünlü ve önemli  olmayı aynı anda beceren siyasetçilerde var ülkemizde.

Bizim ülkemizde  ünlü  insan olmak daha çok dikkat çekiyor ve ilgi görüyor. Üstelik toplum o insanları rol model olarak görüyor. Çok önemli  olmak değil, çok  ünlü insan olmak tercih ediliyor. Yalnız siyaset alanında değil, farklı alanlarda da durum böyle. Magazin ve spor dünyasındaki  insanlar neden daha çok ilgi görüyor ve taklit ediliyor, dersiniz? Sakın  “Onları her gün  ekranlarda görüyoruz”  falan demeyin. İnsanların TV ekranlarında ve sosyal medyada  gördüğü  başka işler yapan insanlarda var.  Lakin eğilim ve tercih her zaman çok ünlü  insandan yana oluyor.Çünkü bu daha kolay. Fazla düşünme, okuma, yazma,araştırma, çalışma ve bir yerlerini yırtmayı gerektirmiyor.

          Vehasıl  ünlü  olmanın  yolu daha basit ve kolay.

   Siyaset yapabiliyorsan daha çok ünlü oluyorsun. Dün bilinmeyenler, adı sanı duyulmayanlar bugün nasıl bilinen insanlar oldu? Cevap: Siyasetin rüzgarı ile  bir çok insan ünlü oldu.Kimsede karşısındaki siyasetçinin kapasisitesini, bilgi, beceri, donanım ve değerini sorgulamada. Ne yapacağına, ne yapabileceğine bakmadı.

GELELİM CHP’DEKİ İNCE VAKAYA

          CHP, Türkiye Cumhuriyetinin kurucu partisi olduğu halde kendisinden beklenen performansı çok partili dönemde  bir kaç  küçük  istisna dışında gösterebilmiş değil.

          1950 yılından sonra yapılan genel seçimlerde Bülent Ecevit  1974, 1977 ve 1999 genel seçimlerinde partisi adına başarılı oldu. Ecevit, belli dönemlerde  ülkeyi kısa süreli de olsa  yönetti.  1980 darbesi sonrası CHP’ye bakmakta fayda var. 1983’de Necdet Calp sonraki dönemde Aydın Güven Gürkan,Altan Öymen,Erdal İnönü, Hikmet Çetin, Deniz Baykal gibi isimler CHP ve bu partinin türevi olan partilerin başına geçti. Fakat herhangi bir seçim kazanamadılar. (Not: SHP, SODEP, DSP gibi partiler, CHP  fikri temeli üzerine bina edilen partilerdi)

          Peki neden başarılı olamadılar?

          Çok sayıda sebepten söz etmek mümkün.

          Bize göre en büyük sebeplerden birisi CHP’deki ideolojjik  anlayış farklılığından doğan ayrışmadır. CHP, bir bütün halinde ne olduğuna karar veremiyor. Siyaseten kendini konumlandıramıyor. Yıllardır süregelen ideolojik bir dalgalanma sözkonusu partide. İsmet İnönü’den günümüze kadar “Ortanın solu” fikri başta olmak üzere sayısız açılım denediler. Bugün de deniyorlar. Bu denemeleri yaparken milletin değerleri ile ters düşüyorlar. Dolayısıyla millet CHP’nin ortaya koyduğu ve parti yönetimlerine göre değişen tezleri inandırıcı bulmuyor. Bulmadığı için de partiye iktidar olacak kadar oy vermiyor.

CHP’de ulusalcı kanadın lideri Deniz Baykal’ın ayağı bir kasetle kaydırıldıktan sonra, partinin başına katakülle ile getirilen Kemal Kılıçdaroğlu’da partiyi  ileriye götüremedi. Çünkü, millete güven veremedi. Yaptığı ideolojik açılımlar en başta partisi  tarafından tasvip görmedi. Neredeyse hiç bir  öneri ve politikası ilgi görmeyen ve toplumda karşılığı olmayan Kılıçdaroğlu seçim kaybettikçe partideki yerini sağlamlaştırdı. Kılıçdaroğlu, büyük  kurultay delegelerini konsolide ederek her genel başkanlık seçimlerinde kendisine oy vermelerini  sağladı. Oysa CHP gibi derin siyasi  tarihe sahip olan bir partiden seçim kazanması ve iktidar  olması  beklenir.

          Seçim ve iktidar olma konusunda Kemal Kılıçdaroğlu’da  “tık”yok. Işık yok.Gelecekle  seçimlerle ilgili umut da yok.

Yeni sisteme göre bir partinin iktidar olabilmesi için Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması gerekiyor.  CHP, yapılacak ilk seçimlerde koalisyon şemsiyesini  İyi Parti ile birlikte  Gelecek Partisi ve Deva Partisi ile sonuna kadar açmış olsa dahi iktidar olma ihtimali  çok zayıf görünüyor.

          Bu iş Kemal Kılıçdaroğlu ile olacak gibi değil. CHP’nin ağır abilerinin bugüne kadar bunu çoktan anlamış olmaları ve ona göre partiyi dizayn etmek için harekete geçmeleri gerekirdi.

          Yüzde 25’e demir atan CHP’de  tuhaf vakalar yaşanıyor. Yeni bir katakülle daha sahneleniyor. CHP rozeti sayesinde  ünlü olan bir siyasetçi üzerinden  parti  ele geçirilmeye çalışılıyor. Vaka, Muharrem İnce vakası.

          Peki olur mu?

          Hadi canım sende.

          Muharrem İnce’nin, CHP’yi iktidara  taşıma ihtimali bile insanı güldürebilir.

          Bu iş o kadar kolay değil. CHP’yi iktidar yapabilmek için, ünlü bir siyaseti olmak yetmez.

          Muharrem İnce vakası geçmişte CHP’de yaşanan, Mustafa Sarıgül vakasının tipik bir örneği hatta fotokopisi. Sarıgül’de, Deniz Baykal’a başkıldırarak CHP’nin başına oynamıştı. Genel Başkan adayı oldu kaybetti. Şişli Belediye Başkanı’ydı onu da kaybetti. Kılıçdaroğlu, partinin başına geçince Sarıgül’e şans tanıdı  ama olmadı. CHP rozetini çıkartınca Sarıgül buharlışta ve kayboldu.

          Muharrem İnce’ninde  yakasından CHP rozetini aldığınızda elinde avucunda bir şey kalmaz. CHP’deki vaka, 2. Sarıgül vakasından hiç  de farklı değil.

          CHP’liler daha başka arayışlar içinde olmalı. Bir partiyi iktidar yapabilmek için ünlü bir siyasetçi olmak yetmiyor. Başka  özellikler de gerekiyor.  Ha  Mustafa Sarıgül, ha Kemal Kılıçdaroğlu, ha Muharrem İnce siyasi liderlik ve yeterlilik bakımından ne farkları var?

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.