Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.42
  • EURO
    34.84
  • ALTIN
    2431.5
  • BIST
    9990.61
  • BTC
    62105.7$

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

24 Mart 2022, Perşembe 08:30

Zorunlu trafik sigortası ile kasko sigortası sürücüler tarafından çoğunlukla karıştırılan iki sigorta türüdür. Aracına kasko sigortası yaptıran kişi, zorunlu trafik sigortasına ihtiyacı olmadığını düşünür ve çok büyük bir hataya düşer. Zorunlu trafik sigortasının amacı, karayolunda seyreden araçların karşı tarafa vereceği maddi ve bedensel zararları karşılamak olup; araç sahibinin kendisine veya aracına vereceği zararları karşılamaz. Trafik Kanunu’na göre trafik sigortası, Türkiye’de trafiğe çıkan her araç sahibinin yaptırması gereken bir zorunlu sigorta türüdür. Kendi aracınızı güvence altına almanızı sağlayan ve zorunlu olmayan ise kasko sigortasıdır .

 2022 yılında ödeyeceğiniz trafik sigortası yaptırmama cezası 196 TL olarak uygulanmaya başladı. Buna göre cezasını 15 gün içerisinde peşin ödeyen araç sahipleri % 25 indirimden faydalanarak 147 TL ödüyor. Ancak trafik sigortası yaptırmamanın cezası bununla da sınırlı kalmıyor. Trafik sigortası zamanında yaptırılmazsa, araç sahibinin trafik sigortası basamağı herhangi bir kaza yapmamış olsa bile sabit kalıyor ve trafik sigortası poliçesinde hasarsızlık indirim hakkı kaybediliyor. Bununla birlikte zorunlu trafik sigortasını yaptırmama ve 1 yıllık poliçe süresi dolan sigortayı yenilememe durumunda, geçen her ay için %5 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Gecikme zammı %50 ile sınırlandırılmış.

 Trafik sigortasını yaptırmayan sürücüleri bekleyen diğer tehlike ise aracın trafikten men edilme cezası. Trafik sigortasını hiç yaptırmamış ya da zamanında yenilememiş bir araç, trafik ekiplerince belirlendiğinde, araç çekici yardımıyla otoparka götürülerek trafikten men ediliyor. Araç sahibi aracını almak isterse öncelikle trafik sigortası poliçesini yaptırmak zorunda. Araç sahibi, trafik sigortasını yaptırırken hem gecikme zammına maruz kalıyor, hem de çekici ücreti ve aracın otoparkta kaldığı gün kadar, otopark ücreti ödemekle yükümlü oluyor. Tüm bunları bir arada değerlendirdiğinizde, ödemeniz gereken toplam trafik sigortası cezası oldukça yüksek rakamlara ulaşıyor. Bunun yerine trafik sigortanızı zamanında yaptırarak gereksiz uğraş ve maddi külfetten kaçının güven içinde aracınızı kullanın. Saglıcakla kalın kazasız günler dilerim

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.