Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    34.99
  • ALTIN
    2461.1
  • BIST
    9886.72
  • BTC
    64422.64$

SIRA DIŞI BİR DAVA ADAMI

28 Haziran 2019, Cuma 08:32

KONYA Sanayi Odası’nda yıllar önce  sade ama iddialı işler yapan  bir danışmandı.

İlk olarak o dönem iş ve siyaset çevreleri  adını duydu. İstanbul’da gazeteci- yazar olarak  çalıştığı yıllarda kendisini  iyi yetiştirmişti. Çok okuyan, çok araştıran ve sıradışı fikirleri olan  bir insandı.  Bir çok konuda farklı düşünüyor ve  ve  düşündüklerini doğup, büyüdüğü şehirde hayata geçirmek istiyordu.Bu şehre bağlıydı ve bu  şehri seviyordu. Bu nedenle  İstanbul’dan kalkıp Konya’ya gelmişti. Sanayi Odası’nda danışmanlık yaparken şehir standartlarının üstünde özgün bir dergiyi yayın hayatına kazandırdı .

AK Parti kurulurken, Konya’da kuruluş sürecini yöneten etkili isimlerden birisi oldu.

Partinin kuruluş yıllarında bir çok insan “Ne olur, ne olmaz” endişesiyle kenarda dururken, o  bilginin ve gençliğin verdiği  cesaretle “bir avuç kadar” denilebilecek insanla ortaya çıktı. Dönemin her türlü olumsuz şartlarına karşı mücadele etti. Bilinen güç odaklarının tehditlerinden korkmadı. Engelleme çalışmaları karşısında dik durdu. Çünkü, Ak Parti davasına inanıyordu ve bu davaya gönül vermişti.  Bu dava mutlaka hayata geçirilmeli ve  ülkede   hakim fikir  olmalıydı. Yani bu dava iktidar olmalıydı. O, bu anlayışla  partinin Konya’da kuruluşu sırasında kendisi gibi  inanan insanlarla birlikte hareket etti.

2004 yılında 37 yaşında Ak Parti’den Meram Belediye Başkanı seçildiğinde kamuoyu  onu artık çok  iyi tanıyordu. İstanbul’un, Konya’ya göre daha geniş imkanlarını bir kenara iterek doğduğu şehre dönen bu genç adam artık bir belediye başkanıydı. İstanbul’da  ülke çapında tanınan siyasi büyükleri ve muazzam bir entelektüel çevresi vardı.   Lakin  ait  olduğu şehre hizmet etme sevdası düşmüştü gönlüne. Orda kalsa günün birinde kaymakam , diplomat ve  büyük bir şehirde vali  olabilirdi. Fakat o  doğduğu  şehirde  yaşamayı ve  hizmeti  tercih etti.

Bir dönem belediye başkanlığı yaptı. Fakat beş yıl gibi kısa süren belediye başkanlığı sırasında, büyük işler yaptı. 10-15 yılda yapılabilecek işleri yaptı,   beş yılda. Ak Parti dönemlerinin Meram’da en başarılı belediye başkanı oldu. Sayısız mülk kazandırdı belediyeye. Belediyeyi varlıklı ve güç sahibi bir belediye yaptı. Meram belediyesi’ nin onun  belediyeye kazandırdığı  varlıklar  sayesinde, ayakta durmaya devam ettiği söylenebilir.

Meram Belediye Başkanlığı  görevi sona erince, Kayseri’nin “nitelikli adam” dan iyi anlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki Konya’ya geldi ve  onu alıp Kayseri’ye götürdü.      

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan danışmanlığı,

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Koordinatörlüğü,

KASKİ Yönetim Kurulu Üyeliği görevleri ile görevlendirildi.

Başkan Mehmet Özhaseki ona, o da başkan Özhaseki’ye çok güvendi.  Mesai arkadaşlığının ötesinde iki yakın dost  ve sırdaş  olmuşlardı. O dönem Özhaseki başkan her yükün altından  rahatlıkla kalktığını bildiği için,  çok sayıda hayati  projeyi ona havale etti. Kısa sürede Kayseri Büyükşehir belediyesinin proje üreten, çalışkanlığı ve dürüstlüğü ile dikkat çeken   bürokratı oldu. Bu kadarla kalmadı. Kayseri’de  Ak Partiye ve belediyeye  muhalif unsurlarla   ciddi tartışmalara girdi. Sakin, değerlendirme ve müzakere yeteneği yüksek bir insan olarak girdiği  her tartışmadan ve mücadeleden galip ayrılan taraf oldu. Algı oyunlarını bozan ve mücadeleyi canlı tutan bu adam Kayseri’de   sevilen ve zor günlerde aranan adam oldu.Muhalif gazete, muhalif gazeteci, muhalif televizyon ve muhalif siyasetçi karşısına  kim çıktıysa belediye ve Kayseri adına  onu etkisiz hale getirmesini bildi. Bunları yaparken bilgi ve cesareti en büyük sermayesi oldu.

Özhaseki, Çevre ve Şehircilik Bakanı olunca o da  aynı bakanlıkta müsteşar yardımcısı oldu. Bakan bey  Kayseri’de olduğu gibi, bakanlıkta da en zor ve tartışmalı konuları ona havale etti.  Öte yandan İLBANK Yönetim Kurulu Başkan Vekilliğine getirildi. Ankara’daki güç  sahipleride fark etmişti  kendisini. Bilgiliydi, donanımlıydı, bir çok konuda tam teçhizatlıydı ve  geniş bir tecrübeye  sahipti. Ayrıca kendisine verilen görev ne olursa olsun, altından kolaylıkla  kalkıyor, karşısındaki insanları kırmıyor, küsmüyor, küstürmüyor  ve kendisine verilen işleri başarıyla sonuçlandırıyordu..

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda yaptığı çalışmalardan sonra, Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da dikkatini çekti. Cumhurbaşktanı onu Külliyede Yerel Politikalar Kurulu Üyesi yaptı. Daha sonra Cumhurbaşkanı tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel  Sekreterlik görevine getirildi. Parti genel merkezinde önemli görevlere getirildi.Partide önemli projelerin içinde  yer aldı. Seçim ve  strateji  konularında önemli   raporları hazırlayan heyetlerin içinde yer aldı.

Yıllardır bir çok  siyasetçiyi şüphe ile yakından takip etmeye çalışan bir gazeteciyiz. Bu süreçte  davasına  ihanet edenleri gördük. Akçeli işleri “kapalı kapılar arkasında” meslek haline  getiren siyasetçileri gördük.Yasal olmayan, ahlaki ve etik olmayan işlere tevessül eden siyasetçileri gördük.   Fakat yazının konusu olan bu adam  hani derler ya “başka bir dünyanın adamı” diye, bu   gerçekten böyle   bir adam. Mesela,  geriden idare ettiği ticari bir faaliyeti yok. Yardım ettiği ve yanında yer aldığı, destek verdiği uyanık iş adamları yok. Kendisine sağladığı  herhangi bir maddi menfaat yok.Maddi ilişkilerle hiç alakası olmayan bir adam.Onun en büyük derdi ,  en büyük  sevdası bu millete ve bu ülkeye hizmet.

 Mütevazı, tutarlı ve samimi.

Gönül adamı, dava adamı, mücadele adamı.

Şahsına, partisine ve davasına karşı yapılan her türlü   saldırı ve hücumlar karşısında yılmayan  ve dik duran , benzerine  az rastlanan bir adam.

 Epeydir yazmayı düşünüyorduk bu konuyu. Kısmet bugüneymiş.

Refik Tuzcuoğlu’ndan söz ettik size.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.