Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.57
  • EURO
    35.00
  • ALTIN
    2434.4
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64111.73$

Sigaraya ‘kapalı’ ayarı…

02 Şubat 2019, Cumartesi 08:46

Sevgili dostlar, geçtiğimiz hafta içerisinde gazetemizin en kıymetli mensuplarından olan gazetemizin komutanı emekli subay Muharrem Balatekin ile birlikte bir sohbet gerçekleştirmiştik. Sohbetimizin konusu ‘YEŞİLAY’ idi. Günümüzdeki Yeşilay’dan, geçmiş yıllardaki işlevselliğinden falan bahsetmişti. Konunun ana kaynağı ise sigara ve sigara yasağının yanı sıra kapalı alanlarda yasaklanmayan yada yasaklanamayan ‘NARGİLE’ idi. Oradan konu Yelişay’a geldi ve epey bir sohbet ettik.

Yeşilay’ı iyi kötü hepimiz biliriz ama yeni jenerasyon öyle pek anlamaz ne kadar faal olduğunu, hangi konularda etkin ve etken olduğunu. Merak ettim ve araştırdım, geçmiş yıllarda harbiden çok çalışmalar yapmış özellikle bağımlılık konusunda, alkol ve sigara bağımlılığı. Tebrik ediyorum.

Kendi aramızda geçen bu sohbeti nedensiz yere anlatmadım.Kapalı alanlarda nargile içilmesine kızıyorduk. Sigara açık alanlarda özellikle kışın insanlar titreye titreye içerken, belki de yakılan bir sobanın başında ısınmaya çalışarak içerken nargile neden içeride kapalı alanlarda içiliyordu, nargilede sadece açık alanlarda içilmeliydi, bizim düşüncemiz oydu.

Ama biz yanlış düşünüyormuşuz. Bunu da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın özellikle sigara yasağı ile ilgili uygulanması muhtemel yeni  bir sistem sinyaliyle öğrendik. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Restoran ve kafelerin en güzel yerlerinin sigara içenlere ayrıldığını vurgulayarak, "Biz diyoruz ki açık alanlarda değil, görünmeyen, izin verdiğimiz kapalı bölümlerde içilmesine izin verelim..." dedi.  “Restoranlarda, kafelerde sigara içmeyen yüzde 70’i arka tarafta küçük bir yere alıyorsunuz, sigara içen yüzde 30’luk kesime en güzel yeri ayırıyorsunuz. Bundan sonra buralarda kapalı bölümler olacak" diye de ekledi sayın Bakanımız.

İlk olarak şahsi fikrimi soracak olursanız, sigara içmek bir özgürlük değildir! Nasıl ben elime silah alıp sağa sola sıkamıyorsam, bu da bir kimyasal silahtır, yasaklanması şarttır diye bir giriş yaparım. Çünkü sigarayı sevmiyorum, zararlarını biliyor ve sonraki nesillere de aynı mirası bırakmak istemiyorum. Ama, şuan ki yasa ne kadar uygulanıyor, özellikle nargile içilen kafelerde sigara zaten içilebiliyor, zabıta-polis denetlemesinden bir haberim, varsa kabulüm ama denetlemenin olmadığı zamanlarda bu tür yerler zaten duman altı.

Açığı kapalıya çevirmektense, bu uygulamanın tam anlamıyla verimli hale getirilmesi, sigarayla birlikte zararı neredeyse 40 katı olan nargileyi de yasak kapsamına alması, ayrıyetten denetlemelerin daha da sıkılaştırılması daha mantıklı olmaz mıydı? Zaten bir şekilde delinebilen bir yasağımız varken yeni ve daha rahat delinebilecek başka bir yasak ne derece doğru? Yasak yerine özellikle ilk okul hatta anasınıfından başlayarak çocuklara zararlı alışkanlıkların gerçekten zararlı olduğu vücuda etkileriyle anlatılabilse, sadece kendilerine değil çevrelerindeki herkese zarar verdiği bilinçlerine işlense özellikle gelecek nesiller için daha faydalı olmaz mı? Soru çok! İnşallah daha ‘YEŞİLAY’cı bir toplum olmak için çaba sarf eder, çaba sarf eden nesiller yetiştiririz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.