Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2445.6
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64191.64$

SELAM VAKTİ, KONYA VAKTİ

10 Aralık 2018, Pazartesi 08:31

Hz. Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, geçen hafta Selam Vakti Yürüyüşü ile başladı.

Konya her yıl bugünü bekler.

Bürokratlar bekler.

Halk bekler.

Üniversiteler bekler.

Oteller bekler.

Esnaf bekler.

Lokantalar, farklı işletmeler bekler.

Her yıl 7-17 Aralık tarihleri Konya için mistik bir şölendir. Manevi  bir iklim yaşanır. Herkes bir şekilde haberdar olur bu şölen ve havadan.

Hz.Mevlanayı Anma Törenleri artık sadece sema gösterileri ile de sınırlı değil.              

Mesela bu yıl sema gösterilerinin yanısıra Mesnevi dersleri, Türbe önü buluşmaları,Sergiler,Türk Tasavvuf Müziği konserleri,Mesnevi sohbetleri, çeşitli atölye çalışmaları,tiyatro programları,sempozyumlar,söyleşiler gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. Anma Törenleri vesilesiyle Konya’da son iki yıldır farklı etkinlikleri görüyoruz. Eskiden bu kadar zengin değildi tören programları ve daha ziyade de sema  gösterilerinden ibaret olurdu. Anlaşılan o ki,Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdüssettar Yarar dersine iyi çalışmış.

Anma Törenleri boyunca başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, belli kurumlar da bir takım etkinlikler gerçekleştiriyor. Mesela Büyükşehir Belediyesi Selçuklu Dönemi  Konya Türbeleri, Hz.Mevlana ve  eserlerinin doğru anlaşılmasının önemi, Hz.Mevlana İnsan ve Toplum, Hz.Mevlana Celaleddin döneminde Selçuklu Türkiyesi, Türk Din Musikisi Tarihi, Hz.Mevlana ve İnsan, Şeb-i Arus Konferansları gibi etkinlikleri gerçekleştiriyor.

Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmalar Enstitüsü tarafından da bir dizi program gerçekleştiriliyor. Anma törenleri vesilesiyle Konya’ya gelenlere ve halka kültür ziyafeti sunuluyor.İlgililer  iyi ve dolu dolu çalışmış. Oldukça zengin ve farklı bir program menüsu var.           

Konya her şekilde istifade edecektir.

Manevi olarak istifade edecek.              

Maddi olarak istifade edecek.

Oteller dolu. Lokantalar iş yapıyor.

Esnaf iş yapıyor.

Şu ekonomik durgunluk döneminde Hz.Mevlanayı Anma Törenleri vesilesiyle iş yapmaya başlayan esnafın yüzü gülüyor, kesesi, kasası  üzerine koyarak para görüyor. Bu da işin maddi boyutu.

Selam Vakti yürüyüşü ile başlayan 745. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri Konya’nın  manevi ve maddi iklimini olumlu yönde etkiledi. Herkes memnun ve mutlu.

Bu arada Konya’ya önemli ziyaretçiler gelecek.             

Yurt içinden ve dışından tanınmış fikir ve siyaset adamları,sanatçılar,bilim insanları gelecek.Konya’nın geldiği nokta itibariyle tanıtımı açısından önemli bir fırsat bu. Konya’yı yönetenlerin bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerekiyor.

Bu çerçevede ne yapılabilir?

Konya’nın mevcut sosyal,kültürel ve ekonomik durumu anlatılmasında  fayda görülen kişilere anlatılır.

Törenlere gelecek olan devlet adamlarımıza şehrin daha da modernleşmesi için ihtiyaç duyulan hizmet  ve yatırımlardan söz edilir. Törenler, konferanslar, çeşitli etkinlikler devleti yönetenlerle, yerel yöneticilerin bir araya geldiği müstesna anlardır ve bu anların iyi değerelendirmesi gerekir.

Söz buraya gelmişken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan söz  etmekte  fayda var.Bakan beyin Konya’yı çok sevdiği biliniyor. Kendisi Konya’nın ihtiyaç  ve sorunlarıyla da yakından ilgili. Hemen  her fırsatta buraya geliyor. Çeşitli programlara katılarak görüş belirtiyor ve yardımcı olmaya çalışıyor. Bu sevindirici  bir durum. Murat Kurum, Konya ile yakından ilgilenen, Konyalı bir bakan  gibi. Konyalı olmak başka, ilgilenmek başka. O hem Konyalı, hem de  Konya’nın sorunları ileilgilenen bir bakan. Yerel yöneticiler onun yakınlığından,sıcaklığından ve ilgisinden istifade etmeli.Her fırsatta Konya’ya gelen bakan beye Konya’nın ihtiyacı var.

Selam vakti aynı zamanda Konya vakti.Bu açıdan iyi anlamak ve değerledirmek lazım.              

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.