Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2437.8
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64366.97$

ŞEHİR HASTANESİ VE..

05 Ekim 2020, Pazartesi 09:35

Cumhurbaşkanı  sayın Recep Tayyip Erdoğan geldi, hizmete açtı.

Ülkemizdeki 16 Şehir Hastanesi’nden birisi.

421 bin metrekare kapalı alana sahip.Eskiden 100 bin metre kapalı alanı olan kamu binalarını nerde yapılırsa yapılsın çok ve hatta devasa büyüklükte zanneder, “Vayy. Be.!”  Çekerdik.

Bugün nerden nereye geldik?

300-400 bin metrekare  kullanım alanı olan görkemli  kamu binaları ülkenin bir çok köşesinde patır patır yapılıyor.

Diyeceksiniz ki..

Gerekiyor mu, gereği var mı?

Elbette gerekiyor.

Türkiye, eski Türkiye değil.

Dünyada, eski dünya değil ayrıca.

Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda nüfusumuz 13-14 milyon arasındaydı.. O yıllarda nüfusumuzun 17 milyon olduğunu belirten kaynaklarda var. Sonra 27 milyon, 34 milyon, 55 milyon, 60 milyon derken, bugün  83 milyon nüfuslu bir ülke olduk. Anlayacağınız nüfusumuz hızla artmış. Olaya buradan bakıldığında yapılan kamu hizmet binalarının ne kadar gerekli olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Aynı şekilde devletin öngörü çerçevesinde yaptığı  yolların, köprülerin, havaalanlarının gerekli olduğunu da düşünebilirsiniz. Bugün kullananların sayısının düşük kaldığı bu eserler, 5-10 yıl sonra ihtiyacı karşılamayabilir.

Neden?

Nedeni basit..

Aslında bunu söylemeye bile gerek yok ama hadi söyleyelim.

Nüfusumuz artıyor. Artan nüfus hayatın her alanında yeni ihtiyaçları da doğal olarak beraberinde getiriyor.

Sonra şehirler arasında müthiş geçişler olmaya başladı. Ulaşımın her alanında yoğun bir trafik yaşanıyor. Bu yoğunluk bir müddet sonra daha da artacak. Aynı şekilde ülkemizle diğer ülkeler arasında da benzer yoğunluklar olacak. Dolayısıyla yapılan eserlere “Evet” dememek mümkün mü?

Şehir Hastanesine dönelim.

50 yıl önce bu şehirde bir “Millet Hastanesi”  bir de SSK Hastanesi vardı. İhsaniye’de bir tane de özel hastane vardı.

Şehrin göbeğindeki “Millet Hastanesi” nin adı daha sonra “Devlet  Hastenesi” bir sonraki dönemde de “Numune Hastanesi”oldu. Bu hastane günümüzde de, “Numune Hastanesi” olarak son yıllarda yapılan yeni binasında halka hizmet veriyor.

İl nüfusumuz 2 milyonu aşarak, 2.5 milyona dayandı.

80’li yılların ilk yarısında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi  açıldı. Yeni sağlık tesisi hamleleri aralıksız devam etti. ANAP’ın son yıllarında da  şehrimizde 2. Tıp Fakültesi kuruldu. Dönemin  Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler çok zor şartlar altında 2. Fakültenin kurulmasıyla ilgili kanunu TBMM’den geçirmeyi başarmıştı. Eş zamanda yeni ve büyük bir kamu hastanesi için de yer/arazi  arayışı başladı. Uzun arayışlardan sonra arazi bulundu ve bulunan arazinin üstüne çok amaçlı Beyhekim Sağlık Kompleksi yapıldı.Adı üstünde tam bir sağlık kompleksi ve bünyesinde olmayan branj yok.

Şehrimizde kamu hastanelerinin sayısını artarken özel hastanelerin sayısı da arttı. Ulusal  değer ve nitelikte  10 tane özel hastane halka hizmet veriyor. Merkezde kamu ve özel hastanelerin yatak kapasitesi 12  bin oldu.

Bunca hastane yetiyor mu?

Halkın ihtiyaçlarını karşılıyor mu?

Hayır..! Yetmiyor ve halkın sağlıkla ilgili ihtayaçlarına cevap veremiyor. Toplamda  5-6 bin yatak  kapasiteli yeni sağlık kuruluşlarını acilen planlamak lazım.

Demem o ki; Konya’da yapım ve açılışı gerçekleştirilen Şehir Hastanesi her açıdan büyük bir değer.

Yeni nesil sağlık konsepti  anlayışı ile yapılan Şehir Hastanesini kapasitesine bakalım..

Toplam kapalı alanı 421 bin metrekare.

1250 yatak.

49 ameliyathane.

240 yoğun bakım.

334 polikilinik. Polikilinikler aynı anda hizmet veriyor.

Sonuç: Bir Şehir Hastanemiz oldu.

Şehir olarak sevinelim, mutlu olalım. Ak Parti yaptı ama biz kazandık, bu şehir kazandı.

VE.. AÇILIŞI YAPILAN DİĞER ESERLER

Konya’yı bir halka gibi çevirecek olan  Çevre Yolu bundan 25 yıl önce gündeme gelmişti. Yakın zamana kadar yapmadık ya da yapamadık. Hatta bir ara raftan da indirdik.  Tahir Akyürek Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde bu projeye odaklandı. Başkan, Konya-Ankara arasında bu proje için çok geldi, gitti. Bu özel çabadan sonra güzergahı daha önce belirlenen alanlarda çalışmalar başladı. Dozerler, greyderler, kepçeler  harekete geçirildi. Yeni yollar  yapmayı, yeni yollar açmayı seven  Tahir bey, yeni Çevre Yolu’nun yapımında kendisini  fazla göstermeyen bir insan oldu. Lakin gerçek böyleydi ve inkarı mümkün değildi.

Sayın Cumhurbaşkanı geride bıraktığımız Cuma günü şehrimize geldiğinde Çevre Yolu’nun ilk  etabı  olan, 22 Km.’lik kısmını hizmete açtı. Ankara Yolu  Karaömerler Mahallesinin karşısından bu yola  girdiğiniz zaman  Ereğli-Adana oradan da  Çumra-Mersin yoluna çıkıyorsunuz. Şehir içi trafiğini rahatlatan bir yol sürücülere zamandan ve kilometreden de kazanıyor. Bu yolun 2. Etabı da inşallah en kısa zamanda yapılır ve hizmete girer.

Bir milyon metrekare alan üzerine yapılan Kayacık Lolistik  Merkezi de sayın Cumhurbaşkanı  tarafından hizmete açıldı. Aynı gün Sarayönü’nde TOKİ tarafından yapılan toplam 1682 adet sosyal konut inşaatının tamamlandığı hak sahiplerine resmen açıklandı. Bu arada iki yatırım daha hizmete alındı.

İşte böyle.

Yazıyı bitirelim mi, bitirelim.

Son noktayı koymadan önce de şöyle demek lazım:  Vayy.. Be..!  Yaşanan onca gürültü patırtı arasında adamlar patır patır iş yapmaya ve hizmet üretmeye  devam ediyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.