Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2432.7
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63171.250$

Sayıştay Raporlarında Sn.Yavaş; Sn. Altınok; Sn. Altay Belediyeciliği

24 Ocak 2024, Çarşamba 00:01
29 Mayıs 1862’de kurulan Sayıştay bağımsız bir mali denetim organı olarak kamu yönetiminin doğru, etkin ve verimli işleyişi konusunda Hukuk Devleti anlayışının temel taşlarından biri olarak görev yapmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda düzenlenen mali yargı organı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi adına denetim yapmaktadır. Tüm kamu kurumları gibi Belediyeler de milletin parasını milletin  yararına kullanmakta mahir olmalıdırlar. Yaklaşan Mahalli Seçimler öncesinde Sayıştay’ın 2022 denetimlerinin Kasım 2023 ‘de oluşturulan raporlarından bazılarını sizlere sunmak istedim.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Denetim Bulguları: Hatalı muhasebe kayıtları , Kentsel Dönüşüm Projeleri kapsamında kurum mülkiyetine geçen taşınmaz ve kurum yükümlülüklerinin mali tablolarda yer almaması, AVM içi işyerlerinin reklam vergisinin İlçe Belediyeleri yerine Büyükşehir Belediyesi’nce tahsili, altyapı kazı çalışmalarından  elde edilen tahrip bedelinin ve ruhsat harçlarının İlçe Belediyelerine gönderilmemesi, bazı işyerlerinin ilan ve reklam vergilerinin takip ve tahsil edilmemesi, Büyükşehir işletmesindeki otopark gelirlerinden İlçe Belediyeleri haklarının gönderilmemesi, elektrik ve havagazı tüketim vergilerinin tahakkuk ve tahsillerinin yapılmayışı, kiraya verdikleri işyerlerinde açma ve çalışma ruhsatı istenmemesi, bazı işyerlerinden resmi tatil günleri çalışma ruhsat harçlarının alınmayışı, müze giriş ücret gelirlerinden İlçe Belediyeleri haklarının gönderilmemesi, mülkiyetinde olan bazı taşınmazların ecrimisil alınmadan kullandırılması, e- scoter işletmeni bazı firmalara yasal sınıra uyulmadan e-scoter izni verilmesi, şirket personellerinin sözleşme olmaksızın Büyükşehir Belediyesi’nde görevlendirilmesi, belirli sayıda engelli istihdamı yapma zorunluluğuna uyulmaması, performans kriteri belirlemeden bazı belediye personeline ikramiye ödenmesi, kira sözleşmesi biten taşınmazlara ihalesiz kullanım hakkı verilmesi, ihalesiz ecrimisille üçüncü şahıslara kullandırılma , ticari minibüs hattı ve toplu taşıma hakkının süresiz ve ihalesiz verilmesi, kentsel dönüşüm uygulamalarında kurum hataları nedenli mali külfet ve risk oluşması, taksi duraklarının ihalesiz kullandırılması, idare onayı olmaksızın alt yüklenici çalıştırılması, yapım işi ihalelerde iş kontrolu için yüklenicilerin temin ettiği araçlarda takip sistemi olmaması nedeniyle kontrol dışı kullanımın denetlenememesi, Belediye şirketlerine devredilen yerlerin ihalesiz kullandırılması, Bitüm alımının ihale mevzuatına uygun olmaksızın iki şirketten temin edilmesi, ihale sözleşmelerinin yasal süre beklenmeksizin imza altına alınması, geçici kabullerde mevzuatta belirtilen sürelere uyulmaması, elektronik verilerin Sayıştay Kurumu’na zamanında gönderilmemesi.
ANFA Denetim Bulguları: 2022 yılında şirketin yüksek zararda olduğu belirtilmiş. SGK ve Vergi borçları zamanında ödenmemiş. Büyükşehir’e yapılan işlerin hak edişleri zamanında tahsil edilememiş. Park alan çevre düzeni yapım işlerinde mevzuat hükümleri uygulanmamış, hak ediş raporu olmadan yüklenicilere ödemeler yapılmış, zorunlu olduğu halde revize birim fiyatı uygulanmadan yüklenicilere ödemeler yapılmış,teknik personel bildirim takipleri yapılmamış, kira sözleşmelerinde ek teminat bedelleri kiracılardan alınmamış. PORTAŞ Denetim Bulguları: Profesyonel spor kulübüne nakdi kaynak aktarılmış, doğalgaz ve elektrik faturaları zamanında ödenmemiş, arsa satışından KDV alınmamış, ihtiyaçlar fiyat araştırması yapılmaksızın doğrudan temin edilmiş, 21/b ihale özelliğinde olmayan hallerde pazarlıkla ihalesiz alım yapılmış,elektrik enerjisi alımında ihale usulüne uyulmamış, zamanında yerine getirilmeyen yükümlülükler nedeniyle yüksek gecikme cezası ve idari para cezası ödenmiş,şirket bütçesi hazırlanmamış. EGO Denetim Raporu: Bazı Halk Otobüsü hatları ihalesiz verilmiş ve süreleri uzatılmış, süresi sona eren taşınmazlar ihalesiz kullandırılmış, taşınmaz kira bedelleri güncel rayiçlere göre güncellenmemiş.HALK EKMEK Denetim Bulguları: Yıllık fazla mesai süresi 270 saat aşılarak çalıştırılma yapılmış, vadesinde tahsil edilmeyen alacaklardan  faiz alınmamış, ihalesiz elektrik enerjisi alınmış. ASKİ Denetim Bulguları: Yağmur suyu uzaklaştırma harcamaları ilgili belediyelerden tahsil edilmemiş, yetkisiz KDV indirimi yapılmış, yeraltı ve kaynak suları kiraya verilmemiş, kira süresi bitenler tahliye edilmemiş, bedelsiz olarak kullandırılmış, abone bilgi eksiklikleri nedeniyle icra takipleri yapılamamış, günübirlik kiralan yerlerin aboneliği isimsiz veya hatalı statüde yapılmış, işyeri su abonelikleri konut statüsünde bedellendirilmiş, su tarife belirlenmesinde dağıtım maliyet hesabı doğru yapılmamış (atıksu/ yağmur suyu harcamaları da dahil edilmiş), ihaleler bölünerek doğrudan temin yöntemi kullanılmış. Kurumlarda elektrik temininde serbest tüketici olma hakkı olduğu halde kullanılmamış. Sayıştay “Belediye ticari kuruluşları tacirdir ve her tacir basiretli işadamı gibi hareket etmelidir” uyarısında bulunmuş.
KEÇİÖREN BELEDİYESİ   İl Özel İdaresi hakkı taşınmaz Kültür Varlıkları payı zamanında gönderilmemiş, bazı işyerleri Çevre Temizlik Vergisi ödememiş, tahakkuk ettirilmemiş, Büyükşehir Belediyesi’nden alınması gereken otopark gelir payı alınmamış, Keçiören ilçesinde ikamet eden öğretmenler ve sağlık çalışanları spor tesislerinden ücretsiz yararlandırılmış, bütçe emanetleri hesabında kayıtlı tutarların ödemesi muhasebe kayıtlarına alındığı sırayla yapılmamış, taşınmazların cins tahsisleri yapılmamış, bazı taşınmazlar ecrimisil karşılığı kullandırılmış, tatil günleri çalışma ruhsat harçları belirlenmemiş, sosyal denge tazminatı sözleşmesine konusu dışında hükümler konulmuş.
KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Denetim Bulguları: Hatalı muhasebe kayıtları (hizmet imtiyaz varlıkları hesabı gerçeği yansıtmıyor) ,bazı işyerlerinden ilan reklam vergisi tahakkuk ve tahsilatının yapılmaması, İlçe Belediyelerinin topladığı Çevre Temizlik Vergisi Büyükşehir paylarının alınmaması, kiraya verilen bazı işyerlerinin açma ve çalışma ruhsatının olmaması, M plakalı ticari minibüs hatlarının İl Trafik komisyon kararı ile süresiz ve ihalesiz verilmesi, Servis plakalarının  İl Trafik Komisyonu ve İlçe Belediye Meclis kararı uyarınca süresiz ve ihalesiz verilmesi, taksi plakalarının mevzuata aykırı verilmesi, yeni birim fiyat analizinde Ticaret/Sanayi odasınca onaylanmamış faturaların rayiç olarak kullanılması, Belediye  Meclis kararı olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarına araç tahsisi, eksik belgelerle ve harcırah kapsamında olmayan ödemelerin yapılması, işçilerin usulüne uygun olmayan fazla mesai cetvelleri, süresinde kapatılmayan avans ve kredilerin olması.
KOSKİ Denetim Bulguları: İçme ve atık su aboneliği kaynaklı alacaklardan tahsil edilmeyenler olması (zamanaşımına uğrayan ve kusurlu çalışana rucü edilmeyenler bulunmakta (1993-2013 dönemi), abone bilgi eksiklikleri nedenli icra takip güçlükleri yaşanması, su kayıp kaçak oranlarıyla daha etkin mücadele yapılmaması.
Ankara Büyükşehir, Keçiören ve Konya Büyükşehir Belediyeleri Sayıştay raporlarını paylaştım. Yorumsuz ..

Yorumlar

  • yorum avatar
    ahmet öztemel
    24-01-2024 19:42

    Sn. Kalaycı; teşekkür ederim. Sayıştay raporunu yorumlamayı doğru bulmadım. Yazım bir vaatler gerçekleşenler yazısı değil; kaynakların doğru kullanılıp kullanılmadığı yazısıydı. Saygıyla

  • yorum avatar
    Bülent Kalaycı
    24-01-2024 11:03

    Bunlara muhalefetin elinde bulunan belediyelerin projelerinin onaylanmamış her türlü engelin mecliste halka zarar verecek şekilde engellenmesi. Merkezi hükümetin muhalif belediyelere kaynak aktarmamasi eklenmelidir. Ayrıca hükümetin elindeki belediyelerin açık bulunması için didik didik edilmeside yazılmalıdır. Bu yazıda yazarın görüşünde olmalıydı büyük eksiklik.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.