Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2448.2
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64452.97$

Salihlerle Beraber Olmak

30 Ekim 2017, Pazartesi 06:35

Salih amel işleyenler, dünya mutluluğu elde ederken, aynı zamanda hem ahiret mutluluğunu hem de cenneti kazanmanın gayretinde olanlardır.

Çünkü Yüce Mevlâmız böyle buyurmaktadır. Cenâb-ı Hakk’ın istemiş olduğu, Sevgili Peygamberimizin de hayatına aktarmış olduğu güzel işleri yapmamız bize ahiret saadetini kazandıracaktır. Yüce Rabbimiz, kutsal kitabımız olan Kur’an-ı Kerim’in değişik birçok ayetinde bu hususu şöyle vurgulamaktadır;

 “Erkek olsun, kadın olsun inanmış olarak kim sâlih bir amelde bulunursa, onlar cennete girecek ve onlar, bir ‘çekirdeğin sırtındaki tomurcuk kadar' bile haksızlığa uğramayacaklardır.”(1)  

“İman edip sâlih amellerde bulunanları müjdele. Gerçekten onlar için altlarından ırmaklar akan cennetler vardır. Kendilerine rızık olarak bu ürünlerden her yedirildiğinde: "Bu daha önce de rızıklandığımızdır" derler. Bu, onlara, (dünyadakine) benzer olarak sunulmuştur. Orada, onlar için tertemiz eşler vardır ve onlar orada süresiz kalacaklardır.”(2) 

 “ İman edip güzel amellerde bulunanlar, namazı dosdoğru kılanlar ve zekatı verenler; şüphesiz onların ecirleri Rablerinin katındadır. Onlara korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.”(3)    

Yüce Rabbimiz biz kullarını uyarmakta, dünya hayatının ve içerisinde verilenlerin geçiciliğine vurgu yaparken, onlara aldanılmamasını tavsiye etmekte ve geçici dünya malına aldanıp, sâlih amel işlemeyenlerin sonunu hüsranlık olduğunu bizlere bildirmektedir.

Yüce kitabımız Kur’an-ı kerimde bu hususlarla ilgili bildirilen bazı ayetler de şöyledir.

“Mallar ve evlatlar, dünya hayatının süsüdür. Baki kalacak sâlih ameller ise, Rabbinin katında, sevap olarak da ümit olarak da daha hayırlıdır.”(4)   

“ Ne mallarınız ne de çocuklarınız, sizi bizim katımıza daha çok yaklaştıran şeylerdir! Ancak iman edip sâlih amel işleyenler başka. İşte onlar için işlediklerine karşılık kat kat mükafat vardır. Onlar cennet köşklerinde güven içindedirler.”(5)      

Elbette ki cennet, iman ehlinden olup ta güzel amel işleyen kimseler için hazırlanmış bulunan ahiret hayatının saadet yurdudur. Ancak cennet, emel ile değil, amel ile kazanılacaktır. Dini vazifeleri ifa etmeden cenneti arzulamak, hayalden öteye geçemez.

Tabii ki güzele ulaşmak, yüce Mevlâ’nın razı olduğu bir hayat elde etmek ve nihayetinde de hayırlı iyi bir ölümle karşılaşmak, salihlerle haşrolmak hep sabırla elde edilebilecektir. Çünkü bu hayat insan için imtihan vesilesi olduğu için çok zorlu yaratılmıştır. Bu zorluluğun üstesinden gelmenin en önemli yolu ise sabırdan geçmektedir.

Yüce Kur’an’da şöyle buyrulmaktadır. “Kendilerine ilim verilmiş olanlar ise, "Yazıklar olsun size! İman edip de iyi işler yapanlara Allah'ın vereceği mükâfat daha hayırlıdır. Ona da ancak sabredenler kavuşturulur" dediler.”(6)     

Ancak sâlih amel yapmak sadece yeterli değildir. Sâlih amel işlemekle beraber, sâlih ameli süsleyecek olan kişinin güzel ahlâklı olmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de bildirilen bir ayet-i kerime  sâlih ameli yükseltecek olanın güzel sözler olduğu şöyle bildirilmektedir.

 “Her kim şan ve şeref istiyorsa bilsin ki, şan ve şeref bütünüyle Allah'a aittir. Güzel sözler ancak ona yükselir. Sâlih ameli de güzel sözler yükseltir. Kötülükleri tuzak yapanlar var ya, onlar için çetin bir azap vardır. İşte onların tuzağı boşa çıkar.”(7)   

Bu hususu ifade ederken Hz.Yunus’un şu dörtlüğünü de hatırlamakta fayda vardır.

Bir kez gönül yıktın ise                                                                                                                                                    Bu kıldığın namaz değil                                                                                                                                                  Yetmiş iki millet dahi                                                                                                                                                    Elin yüzün yumaz değil

Kur’an-ı Kerim’de Yüce Rabbimizin bizlere bildirmiş oldukları ve Sevgili Peygamberimizin hayatına yansıtmış olduğu helâller ve haramlar dinimizce ortaya konmuştur. Bunun haricinde şüpheli olan şeyler vardır ki, bu şüpheli şeylerden uzak kalmak ise bize fayda sağlayacaktır.

Cenâb-ı Hakk’tan dileğimiz; kendi rızasına uygun davranışlar sergilemeyi, ömür sermayesinin kıymetini bilip iyi işlerle meşgul olmayı, iyi kimselerle beraber olmayı, dünyadan iyi şekilde ayrılmayı, ardımızdan iyi nesiller bırakmayı, salihlerle mahşer meydanında toplanmayı, Efendimiz (s.a.s.) ile beraber cennete girmeyi hepimize nasip etsin.

Gönülden Muhabbetlerimle…

Dipnotlar:

1- Nisa, 4/124.                                                                                                                                                                  2- Bakara, 2/25.                                                                                                                                                                    3- Bakara, 2/277.                                                                                                                                                                  4- Kehf, 18/46.                                                                                                                                                                    5- Sebe, 34/37.                                                                                                                                                                    6- Kasas, 28/80.                                                                                                                                                                7- Fatır, 35/10.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.