Konya
19 Mart, 2024, Salı
logo altı
  • DOLAR
    32.34
  • EURO
    35.11
  • ALTIN
    2241.3
  • BIST
    8851.82
  • BTC
    63618.99$

SAHURU İHMAL ETMEYİN!

19 Nisan 2021, Pazartesi 09:44

Oruç, bazal metabolizma hızını yavaşlatır. Bu dönemde beslenme düzenine her zamankinden daha çok dikkat etmek gerekir. Ramazan ayından önce günde 4-5 öğün beslenirken Ramazan ayı boyunca öğün sayımız 2-3’e düşer. Gün boyu aç kalma korkusu ile fazla beslenildiği zamançok kolay kilo alınır. Sahur da tamda burada ön plana çıkar. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed S.A.V “Sahur yemeği yiyin, zîrâ sahurda bereket vardır.” diyerek sahurun önemini vurgulamıştır.  

ÖRNEK BİR SAHUR NASIL OLUR?

Bu ayda 2-3 öğüne inen beslenme düzenimizde sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Uzun süren açlıklar metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Bu yavaşlamanın önüne geçmek için mutlaka sahur öğünü dikkate alınmalı, tüketilmelidir. İmsak vaktinden 45dk – 1saat önce mutlaka uyanılmalı ve sahur öğünü hazırlanmalıdır.

Genellikle kahvaltılıkların sofrayı süslemesi gereken bu öğünde, bireyler tok tutan fakat mide için ağır olmayan besinleri tercih etmelidir. Daha az yağ ile hazırlanan zeytinyağlılar ve çorbalar da sofrada kahvaltılıklara eşlik edebilir. Peki mideyi tok tutan bu besinler nelerdir? Tam buğday ürünleri, kurubaklagiller ve sert kabuklu yemişler mideyi tok tutan besinlerin başında yer alır.

Kepekli-tam buğdaylı ürünler, tahıllar, yağlı tohumlar, sebze ve meyveler diyet lifi (posa)dan zengin besinler arasında yer alır. Bu besinler kabızlığı önler, mide bulantıları ve bozulmaları engeller.

Tuzlu peynir, zeytin, salamura, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Gün içerisinde susuzluğun artmasına yol açan bu besinler, yüksek yağ oranına sahiptir. Bu dönemde kilo alımına neden olabilir.

Baharatlı besinler mide salgılarının uyarılmasını sağlayarak, mideye rahatsızlık verebilir. Özellikle yağlı yiyecekler, kızartmalar, kafein içeriğine sahip kahve ve kakao gibi besinler gün boyu midenin rahatsız hissetmesine neden olabilir. 

SAHUR MENÜSÜNE BİR ÖRNEK

5 adet orta boy hurma

1 kâse yoğurt

1 dilim tam tahıllı ekmek

1 adet haşlanmış yumurta

2 adet ceviz

 

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle...

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.