Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2448.2
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64452.97$

“SAĞLIK ŞEHRİ KONYA”

12 Mart 2021, Cuma 09:02

Merkezde bulunan  ve 50 yıl önce yapılan Numune Hastanesi işlevini büyük ölçüde kaybetmişti.

Hastanenin,  hasta yükünü ağırlıklı olarak taşıyan büyük bölümü yıkılarak yerine yeni ve büyük bir bina yapıldı.

Numune Hastanesinin Cumhuriyet öncesinde yapılan en eski  küçük binası ile Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan iki binası ise yerinde duruyor.  Bu iki binanın akibeti belirsiz.. Muhtemelen Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu sözünü ettiğimiz binaların yıkılmasına onay vermeyecek.. Esasında vermemesi de gerekiyor. Binalar korunarak farklı bir hizmet için yaşatılması mümkün.

Bilmeyen okuycularımız için yeri gelmişken söylemiş olalım..

Numune Hastanesinin adı Cumhuriyet’in ilk yıllarında Millet Hastanesi’ymiş. Sonraki yıllar da hastanenin adı Devlet Hastanesi olarak değiştirilirken, ANAP’ın iktidar olduğu yıllarda da Numune Hastanesi olarak değiştirilmişti. Bu hastane Konya’nın en büyük ve önemli hastanesi olarak halka çok uzun yıllar boyunca hizmet verdi. Anlayacağınız bugünkü Numune Hastanesi  tarihe değere sahip bir sağlık kurumu.

Numune Hastanesinin binası yenilendi  lakin bina bazı yönleriyle  mesela yer ve mimarı olarak yapıldığı ilk yıllarda çok da eleştiri konusu oldu. Daha fonksiyonlu bir bina yapılabilir miydi? Yılan gibi kıvrılan ve uzayıp giden binanın yerine monoblok  3-4 ayrı bina tercih edilse nasıl olurdu?  Zamanında yapılması gereken tartışmaların iş bittikten sonra gündeme getirilmesi sonucu değiştirmeyeceğine göre artık bunu konuşmaya da gerek yok.. Zaten  konu da küllenmiş durumda. Sonra yeni, yenidir ve insanlar her yenilikte olduğu gibi yeni Numune Hastanesi’nden de azami şekilde faydalanmaktadır.

Konya’da son yıllar da sağlık hizmetleri  bariz bir şekildi ivme kazandı..

Kamu  ve üniversite hastanelerinde olduğu gibi, özel hastane alanında şehrimizde devrim niteliğinde gelişmeler  yaşandı. Bu konudaki genel değerlendirmeyi  başka bir yazımızda  ele alacağımızı belirterek, Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan sağlık hizmetlerine bakalım..

Numune Hastanesi tamam..

Yazır Mahallesi’nde yapılan Beyhekim Hastanesi  hizmete girdi.

Beyhekim Hastanesi  kompleks bir hastane. Olmayan bir branş, verilmeyen hizmet yok.

Bize göre yer seçimi de güzel.

Hastane binalarının yapımları bütün dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de şehirlerin göbeğinden çeperlerine doğru yayılmaya başladı. Bu tercihin sayısız faydalı olduğunu düşünenlerdeniz.

Beyhekim Hastanesinin adı  Şehir Hastanesinin açılmasından sonra Beyhekim  Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak değiştirildi. Dolayısıyla hastaneye  değer ve önemini artıran farklı bir misyon daha yüklenmiş oldu.

Şehir Hastaneside hizmete girdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan sağlık yatırımları yeni binalarla sınırlı değil.

Mesela yeni binalar yapılırken, tıbbi teknoloji alanında da çok önemli  kazanımlar oldu.

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde sağlık kuruluşlarında kullanılan üst düzey ve son sistem  teknoloji k araç ve gereçler şehrimizde bulunan kamu hastanelerine de getirilerek hizmete alındı.

Öte yandan  merkez dışındaki ilçelerimizde de yeni hastane binaları yapıldı ve halka hizmet veriyor.

Sağlık alanında yapılan irili ufaklı çok sayıda binalarda yeni teknolojilerle ve iyi yetişmiş doktorlarla halkın her türlü sağlık sorununu çözebilen Konya, sağlık alanında ülkemizin merkez şehirlerden birisi olabilir. Altyapı ve imkanlar buna uygun hale geldi. “Sağlık Şehri  Konya” Doğrusunu isterseniz  yapılan farklı tanımlamalar için de galiba en uygun olacak tanım bu olmalı.. Bugüne kadar yapılan tanımların bir kısmı yeteresiz kalırken, bir kısmı da bir kaç eser ve hizmetle sınırlı kaldığı için fazla kabul görmemişti. Mesela, “Turizm Şehri Konya” örneğinde olduğu gibi. Fakat sağlık hizmetleri alanında öyle değil..

Büyük ölçekli ve tam donanımlı hastane binaları yapılırken, ilin dört bir yanında otel konforunda 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları kuruldu. Sırf 2020-2021 zaman aralığında merkez ve ilçelerde 44 tane  Acil Sağlık Hizmeti binasının yapım ve hizmete açılması gerçekleşti. Bu süreçte çok sayıda hizmet binası da yenilendi.. Yapılan ve yenilenen binaların büyük kısmı Sağlık Müdürlüğü’nün yatırım planı  çerçevesinde gerçekleşirken, bir kısmı da belediyeler ve hayırsever vatandaşlar tarafından yapıldı.

Netici olarak Konya sağlık yatırımlarında, sağlık hizmetlerinde koşar adımlarla ilerliyor ve büyük şehirlerle yarışıyor.

Bu önemli kazanım ve el edilen başarılarda itici güç ve irade şüphesiz ki, her türlü imkan ve ortamı hazırlayan devlet oldu.

Sonra devletin sağladığı imkanları süreçte en iyi şekilde kullanan Sağlık Bakanları oldu.

Yapılan hizmetleri  sorumluluk içerisinde takip eden yerel siyasetçiler oldu.

Merkezi idarenin talimat ve tasarruflarını yerine getirmeye çalışan İl Sağlık Müdürleri de kazanım ve el de edilen başıralarda itici güç ve irade olarak kendisini gösterdi. Mükemmel  bir işbirliği ve uyum içerisinde Konya’nın sağlık hizmetleri alanında önü ve ufku açıldı.

Son  bir kaç yılda Konya İl Sağlık Müdürü Profesör Dr.Mehmet Koç , Sağlık Müdürleri içindekendisine has yüksek tempolu çalışma sistemiyle sağlık yatırımlarının takip ve tamamlanmasında etkili oldu. Koç, gösteriş ve reklamdan uzak çalıştı.. Hizmetlerini tam da devlet memuruna yakışır şekilde yaptı. İşi neyi gerektiriyorsa onu yaptı.  İşini yaparken  “Yarın” hesabı  içinde olmadığı da görüldü.

Yazıyı bitirirken...

Önerimizi yineleyelim..

Ne dersiniz?

“Sağlık Şehri Konya” Vallahi yakışır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.