Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2448.2
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64452.97$

RAMAZAN BAYRAMI

30 Haziran 2016, Perşembe 09:13

Allah'a hamd, Hz Muhammed (s.a.v.)e salât ederim.

05.Temmuz Salı günü Ramazan Bayramı. Bayramınızı şimdiden tebrik ederim. Bayramınız mübarek olsun. Hep birlikte Ramazan boyunca oruçlar tutuldu, namazlar kılındı, Kur'anlar okundu ve dinlendi. Zekât ve sadaka-i fıtırlar verildi. İftar sofralarına misafirler davet edildi. Manevi iklimde coşku beraberce yaşandı. Dualar edildi. Bayram sevincine hep beraber erişildi. Sevinç ve sevgi aynı kökten olan kelimelerdir. Sevgi duymayan sevinemez. Sevgi kalp ve duyu organlarının hoşlandığı şeylere meyletmesidir. Gönül hissedip beğendiklerini sever. Gönül ile idrak edilip sevilen şeyler beş duyu ile sevilenden daha kuvvetlidir. Anne, anne olduğu için beş duyu ile değil gönülden sevilir. Anne- evlat sevgisi, can -beden sevgisi gibidir. İnsan sevdiklerinden razı olur ve dost edinir. Sevgi;

Mevlana'nın dediği gibi "acıyı tatlıya, toprağı altına, hastalığı şifaya, zindanı saraya, belayı nimete ve kahrı rahmete dönüştürür." İslâm’ın en önemli özelliklerinden birisi hayatı heyecan ve coşku ile paylaşarak dolu dolu yaşamayı telkin ediyor olmasıdır. Hadiste "İman etmedikçe Cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. işlediğiniz takdirde birbirinizi sevmeye vesile olacak bir amel göstereyim mi? Aranızda selamı yayınız."  buyrulmuştur. Topluca kılınan bayram namazları Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin en güzel göstergesidir. Bayramlar insanları birbirine yaklaştıran dargınlıkları ortadan kaldıran, kardeşlik duygularını kuvvetlendiren önemli günlerdir. Bayramlar Allah’ın mümin kullarına birer ziyafet günleridir. C. Hakk’ın mümin kullarına dini ve dünyevi sevindirici ihsanları vardır, ve tekrar sevinç ve ferah dönüp dolaşıp gelir.

"Ulu mabedde karıştım vatanın birliğine

Çok şükür tanrıya, gördüm bu saatlerde yine

Yaşayanlarla beraber bulunan ervahı

Doludur gönlüm ışıklarla bu bayram sabahı" Y. Kemal BEYATLI

Asrı saadetten beri Müslümanların hayatları boyunca yaşadıkları ve kıyamete kadar yaşayacakları sevinç günleridir, bayramlar. Bayramlar neşe ve sevinç günleridir. Selâmlaşılır, tebrikleşilir, akraba ve komşular ziyaret edilir. Hasbıhaller yapılır, barışılır, kucaklaşılır, insanlara iyilikte bulunulur, güler yüzle muamele edilir ki bu taat’den sayılır. "İyiliğe iyilikle muamele her kişinin, Kötülüğe iyilikle muamele er kişinin işi"

Allah'ın kullarına bağışla bakanı Allah da kendilerini bağışlayacaktır. Ayette "ve teavenû  ale’l birri ve’t tekva" (Maide s.2)  Birr ve takva üzerine yardımlaşın. Akraba ziyaretine özel önem verilmeli, akrabalık bağlarını kuvvetlendirmek için bayramlar iyi bir fırsattır. Akraba, yoksul ve muhtaç olana yardımdan ibaret olan birr ve güzel komşuluk çok önemlidir. Hoş geçinmek yardımla beraber ziyaretler hayırlıları yâd etmek binayı tamir eder. Ömürleri ziyadeleştirir. Malları çoğaltır, kıyamet gününde hesabı kolaylaştırır. Sıla-i rahim için "kişiyi rızkının çok olması sevindirirse sıla-i rahim yapsın" buyrulur. Sıla-i rahim mahrem olsun olmasın kişinin yakınıyla irtibatlı olmasına denir. Sıla-i rahim vaciptir. Vacip olan sılanın kesilmesi ve terk edilmesi şüphesiz ki büyük bir vebaldir.   Bayram münasebetiyle yapmamız gereken başlıca görevler şunlardır. Karşılaştığımız insanlara güler yüz göstermek, fakirlere yardımda bulunarak onları sevindirmek. Din kardeşlerimizin bayramlarını tebrik etmek. Ana –babamızı büyüklerimizi ve dostlarımızı ziyaret etmek, ölçülerimiz dairesinde sadaka vermek, kabirleri ziyaret etmek onlar için kur’an okumak ve duada bulunmak. Küskünlükleri bırakmak, dargınları barıştırmak, hediyeleşmek ve özellikle çocukları hediyelerle sevindirmek. Çocuklarımızı sevindirirken boynu bükük yetimleri, çocuklarına bayram hediyesi alamayan yoksulları unutmamalı, ziyaret edilmeyen büyük, sevindirilmeyen küçük, hal ve hatırı sorulmayan hasta ve kimsesiz kalmasın.

" Hiç sıkılmaz mısınız Hz. Peygamberden

 Ki uzaklardaki bir mümini incitse diken

Kalbi pakinde duyarmış o musibetten acı

Sizden elbette olur ruhu Nebi davacı" diyor  M.Akif ERSOY.

Ramazan ayı çıktıktan sonra da ibadet ve taatlerimize noksanlaştırmadan devam etmeliyiz. Bunu ibadetlerimizin kabulüne bir işaret sayabiliriz. Bütün hemşehrilerimizin, milletimizin, İslâm dünyasının mübarek Ramazan Bayramını tebrik ediyorum. Bu mübarek günün sükun, huzur barış ve hidayete vesile olmasını Cenâb-ı.Hak’tan diliyorum. Hepimizin hayatında kalıcı izler bırakmasını yüce Allahtan niyaz ederim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.