Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2429.2
  • BIST
    10012
  • BTC
    62333.33$

Peygamberimize Salavât

02 Haziran 2017, Cuma 08:04

Yüce Rabbimiz, bize bir takım şeyleri emreder, ama ihtiyacı olmadığı için onları kendisi yapmaz. Sözgelimi O, namaz kılmayı bize emreder ama kendisi kılmaz. Oruç, hac ve diğer ibadetler de öyle. Ancak O'nun bir emri vardır ki önce kendisi onu yapar, sonra bizlere emreder. Bu emir peygamberi selâmlamaktır. Bu konuda O, şöyle buyurur:

"Doğrusu Allah ve melekleri peygambere salât ederler. Ey inananlar, siz de tam bir teslimiyetle peygambere salât ve selâm edin."(1)

Peygambere Yüce Allah salât eder, siz de salât edin. Ona salât etmenin gereğini ve önemini kavrayın ve ona göre salât edin. Peygambere salât etmenin sıradan bir şey olmadığını bilin. Tam bir teslimiyet, içtenlikle ve ciddiyetle ona salât ve selâm edin.                                                                                

Peygambere salât ve selâm etmek, onu saygıyla anmak, onu sevmek, onu tanımak, ona bağlı olmak ve ona dua etmektir. Onun, bunlara ihtiyacı yoktur, bunlara ihtiyacı olan biziz. Bilelim ki Peygambere salât ve selâm etmek, ona bağlı olduğumuzu, onun izinde olduğumuzu bildirmektir. O halde dilimizle ona selâm ederken, yaşayışımızla da ona benzemeli, söz ve davranışlarımızda onu izlemeliyiz.

Peygamberimizin İsimleri: O, çok yönlü, her bakımdan donanımlı bir insandır. O’nu, bizzat Allah(c.c.) terbiye edip yetiştirmiş, ahlâkını bizzat Kur'ân övmüş, onun şanını Yüce Allah(c.c.) yüceltip övmüştür. Bu yüzden O’nun özellik ve güzelliklerini birkaç kelime ile anlatmak mümkün değildir. O nedenle O’nun yüzlerce isim ve sıfatı vardır.O’nun isim ve sıfatını binin üzerinde sayan bile olmuştur. Bunların en meşhurları ise şunlardır: Ahmed, Mahmûd, Muhammed, Mustafa…

Peki, biz bu isim ve sıfatlarıyla O’nu ne kadar tanıyoruz? Çoğumuzun isim olarak taşıdığı bu isimlerle müsemma olmak için, onların gereğini yapmak için ne yapıyoruz? Bugün toplumumuzda adı peygamber adı olduğu halde, azgınların yaptıklarını yapmaktan, söylem ve eylemlerini kötülüklerden kurtaramayan bunca insana, taşıdıkları isimlerin hakkını verme erdemini nasıl kazandıracağız?

 Kur'ân'da Peygamberimizin İsimleri: Genel olarak Kur'ân, icraatları konuşur; bu yüzden o çok fazla isimlere yer vermez. Ama bu, onda hiç isim geçmez anlamına gelmez. Kutsal Kitabımız, gerektiğinde bazı şahıs ve yer isimlerinden bahseder. Sözgelimi o, otuza yakın peygamber ve sâlih insanın ismine yer verir. Kur'ân'da ismi geçen bu insanlar, insanlığın her zaman örnekleri olması gereken evrensel abide kahramanlardır.

Kur'ân'ın muhatabı olan son peygamber Hz. Muhammed'in ismi, dört ayette 'Muhammed', bir ayette de 'Ahmed' olmak üzere toplam beş ayette geçer. Hepsi de Medîne'de inmiş olan bu ayetler şöyledir:

"Muhammed ancak bir peygamberdir. Ondan önce de peygamberler geçmişti. Ölür veya öldürülürse geriye mi döneceksiniz? Geriye dönen, Allah'a hiçbir zarar vermez. Allah şükredenlerin mükafatını verecektir."

(2) "Muhammed içinizden her hangi bir adamın babası değil, Allah'ın elçisi ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah her şeyi bilendir."

(3) İnanıp yararlı iş işleyenlerin ve Muhammed'e, Rablerinden bir gerçek olarak indirilene inananların kötülüklerini Allah örter ve durumlarını düzeltir."

(4) "Muhammed Allah'ın elçisidir. Onun beraberinde bulunanlar, inkarcılara karşı sert, birbirlerine merhametlidirler.."

(5) "Meryem oğlu İsa: 'Ey İsrailoğulları! Doğrusu ben, benden önce gelmiş olan Tevrat'ı doğrulayan, benden sonra gelecek ve adı Ahmet olacak bir peygamberi müjdeleyen, Allah'ın size gönderilmiş bir peygamberiyim' demişti. Ama o elçi, kendilerine belgelerle geldiği zaman: 'Bu, apaçık bir sihirdir.' demişlerdi."

(6) Kur'ân'da geçen bu iki isim dışında Hz. Peygamberin zatı ve sıfatlarıyla ilgili Kur'ân'da yüz kadar kelime zikredilmiştir.

(7) Peygamberimiz Kur'ân ayetlerinin doğrudan ilk muhatabı olduğu için, onun ismi sıkça geçmez. Onun isminin sıkça geçmeyişi, ona verilen değerin de bir göstergesidir. Zira konuşma ve yazı dilinde saygın kimselerin ismi sıkça tekrarlanmaz. Kur'ân, Ey Peygamber diyerek doğrudan ona seslenir. Ona seslenirken on beş ayette “Ey Rasül(8), Ey Ne-bi(9)”, “Ey örtünüp bürünen!(10)” ifadeleri kullanılmıştır.

Dipnotlar:

1- 33 Ahzab 56.                                                                                                                                                                 2- 3 Âl-i İmran 144.                                                                                                                                                           3- 33 Ahzab 40.                                                                                                                                                                   4- 47 Muhammed 2.                                                                                                                                                           5- 48 Fetih 29.                                                                                                                                                                     6- 61 Saf 6.                                                                                                                                                                         7- Bkz. Fîruzabâdî, Besâir, VI, 1113.                                                                                                                               8- 5/41, 67                                                                                                                                                                           9- 8/64, 65, 70, 9/73, 33/1, 28,45, 50,59, 60/12, 66/9.                                                                                                       10- 73/1, 74/1. 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.