Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.95
  • ALTIN
    2454.8
  • BIST
    9879.15
  • BTC
    64171.57$

Oruç Bir Kalkandır

21 Mayıs 2018, Pazartesi 07:31

Ramazan-ı şerifiniz mübârek olsun. Bugün Ramazan-ı şerifin Altıncı gününü idrak ediyoruz. Mevlâm tuttuğumuz oruçlarımızı dergâhında makbûl ve kabûl buyursun. Ramazan-ı bizlerden hoşnut eylesin. Şikâyetçi eylemesin.

Ramazan ay'ına "on bir ayın sultanı" denilmiştir. Kur'an-ı Kerim bu ay içerisinde indirilmiştir. Ramazan ayı, rahmet ve bereketi bol bir aydır. Bu ayın gelmesi ile iyilikler çoğalır, kötülükler azalır, yoksullara ve düşkünlere yardım elleri uzanır. Yüce Rabbimiz; "Ramazan ay'ı öyle bir aydır ki, insanlara doğru yolu gösteren, hidayeti ve hakkı batıldan ayırmayı açıklayan Kur'an, bu ayda indirildi" (el-Bakara, 2/185) buyurmuştur.

Allah rızasına yönelik irade ve niyetle tutmuş olduğumuz oruç, adeta bizi kötülüklerden koruyan bir kalkan gibidir. Ramazan Ayı, gerçekten Allah nezdinde çok değerli ve şerefli bir aydır. Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı, geçmişin muhasebesini yaparak, geleceğe azim ve enerji dolu bir şevkle atılmak için iyi bir fırsattır.

Oruç, hem beden hem de ruh temizliğini temin eden, insanın Allah’a itaat ve teslimiyetle bağlandığı ve bu sayede azim ve iradesinin güçlendiği bir ibâdettir. Ayların sultanı, Allah'ın ayı, bereket ayı, rahmet ayı, mağfiret ayı, Kur’an ayı gibi isimlerle zikredilen bu ay, müminlerin tövbe edip bütün günahlarını affettirebilecekleri bir fırsat ayıdır.

Ebû Hureyre (r.a)'dan Resulullah (s.a.v.) 'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Ramazan ay'ı girince göklerin kapısı (başka bir rivayette Cennetin kapıları) açılır, Cehennemin kapıları kapanır, şeytanlar zincire vurulur" (Buhari, Savm, V).

Ramazan ayı, Müslümanın rızkının arttığı ve kullarına Allah'ın en büyük fırsatlarından ve lütuflarından biridir. Nitekim bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz (s.a.s); Kim inanarak ve alacağı sevabı Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır" (Buhârî, Savm, VI) buyurmuştur.

İslâm’ın beş temel esasından biri olan orucun, nefsin terbiye ve ıslâhında büyük rolü olduğu bir gerçektir. Oruç ibadeti sayesinde; merhametli olmayı, yaratanımıza şükretmeyi, öfkelerimizi yenmeyi, sinirlerimize hâkim olmayı, güçlüklere katlanmayı ve böylece oruç ibâdeti, kötülüklerin önlenmesinde önemli bir faktör olmaktadır.

Sevgili Peygamberimiz, hadislerinde bu gerçeği şöyle dile getirir: “Oruç bir kalkandır”(Buhârî, Savm, 2) Bu hadiste de belirtildiği gibi oruç Müslümanı dünyada günah işlemekten, âhirette cehennem ateşinden koruyan bir vasıtadır.

İbn Hüzeyme'nin naklettiğine göre Selman (r.a) şöyle anlatmıştır; Resulullah (s.a.v.) bir Şaban ayının son gününde bize şöyle hitab etti:

"Ey insanlar! Yüce ve mübarek bir ay'ın gölgesi üzerinize bastı. O ayda bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Allah o ayda oruç tutmayı farz kıldı. Geceleyin ibadet yapmayı (teravih) kılmayı nafile kıldı. O ayda bir hayır işleyen kimse diğer aylarda bir farz işlemiş gibi olur. O ayda bir farz işleyen ise diğer aylarda yetmiş farz işleyen gibidir. O, sabır ay'ıdır, sabrın karşılığı ise Cennettir. O, yardımlaşma ay'ıdır. O ayda müminin rızkı bollaştırılır. O ayda kim bir oruçluyu iftar ettirirse bu, günahlarının bağışlanmasına ve Cehennemden kurtulmasına sebep olur. Aynı zamanda oruçlunun sevabı kadar sevap verilir. Oruçlunun sevabından da birşey noksanlaşmaz. " Ashab; "Ya Resulullah! Hepimiz oruçluyu iftar ettirecek bir şey bulamıyoruz" deyince Resulullah (s.a.v.) :

Allah bu sevabı oruçluyu kuru bir hurma ile veya bir yudum su ile ya da bir yudum süt karışığı ile iftar ettirene de verir. O öyle bir aydır ki; evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu da Cehennem ateşinden kurtuluştur. O ayda köle ve hizmetçilerinin yükünü hafifleten kimseyi Allah bağışlar ve Cehennem ateşinden kurtarır" (et-Tergîb, II, 94-95).

Mevlâm cümlemize rızasına uygun amel etmeyi nasip etsin, oruçlarımızı, dualarımızı ve ibadetlerimizi kabul ve makbûl eylesin. Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun.

Gönülden Muhabbetlerimle..

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.