Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2437.0
  • BIST
    9908.27
  • BTC
    63705.66$

Olmayan Güvenlik Kültürümüzün Aldığı Canlar

08 Haziran 2022, Çarşamba 00:00

“Üniversite kampüsünde kasisten geçerken açılan açık kasa kamyonetin arka kapağı kaldırımda yürüyen genç kızımıza çarptı”

“Kaldırıma terk edilen reklam panosu 5 yaşındaki çocuğun üzerine devrildi”

“Görevli olmadığı inşaat alanında gezerken asansör boşluğu olarak planlanan çukura düştü”

Benzer olayların sayısını yüzlere çıkarmak çok kolay. Böyle talihsiz ve adına maalesef kaza dediğimiz olaylarda yitirdiğimiz canların listesini yapmak da hiç zor değil ülkemizde. Tedbirsizliğimiz ve  İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarmamızın üzerinden on yıl geçmesine karşın bir türlü yerleşmeyen Güvenlik Kültürü kavramının olmamasının neden olduğu üç olay ve yiten üç can. Rahmet diliyorum.

Takdir-i İlahi kuşkusuz inancımızda var. Dinimiz tedbir almayı da emrediyor elbette. Bizde düşülüveren o asansör boşluğu da, açılıveren kamyonet kasası da, devriliveren reklam panoları da  güvenlik kültürünü içselleştirmiş; tedbiri elden bırakmayan, yasalara uygun çalışılan, denetimin eksik olmadığı, insana değer verilen toplumlarda görülmez. Nadiren görülse de ihmali bulunanlar hesabı sadece vicdanlarına değil yasalar karşısında da vermek zorunda kalırlar; hesap Mahkeme-i Kübraya kalmaz.  Sökenin kaldırıma terk ettiği, yetkililerin görmediği, tek kusuru oradan geçmek olan masum bir çocuğun yitmesinin cezası da Allah kimseyi bir saniye bile hapislere düşürmesin ama 24 taksitle ödenen 15 bin lira para cezası olamaz.

İnşaat alanlarında nasıl çalışacağı kurallarla belirlenmiştir. Sivri uçlu keskin kenarları bulunan malzeme ve atıklar ortalıkta bulundurulmaz. Tehlikeli kısımlar açıkça sınırlandırılır, buralara görünür şekilde yazılmış uyarı levhaları konulur. Tavan ve döşemeliklerdeki boşluk ve deliklere, asansör boşluklarına korkuluk yapılır veya geçici süre uygun şekilde kapatılır. Bizde asansör boşlukları tek taraflı açıklıktır, merdiven iniş-çıkışlarına bakar, o nedenle de kesinlikle kapatılması gereken boşluklardır.

Yasamız çıkalı on yıl oldu ancak kamu başta muaf tutulan alanlar var. Muafiyet, çalışılması gerektiği gibi çalışılmama hakkını vermemeli , tedbirler ihmal edilmemeli ve canlar gitmemeli. Güvenlik Kültürü beyinlere çocukluktan itibaren yerleştirilmeli, böyle gelmişse de böyle gitmemeli artık. Kazasız, belasız, sağlıklı günler dilerim.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.