Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2459.1
  • BIST
    9798.61
  • BTC
    64430.67$

MÜSLÜMAN OLARAK ÖLELİM İNŞÂALLAH!

07 Aralık 2015, Pazartesi 08:50

Cenâb-ı Allah insanoğlunu kâinatın en şerefli varlığı olarak yaratmış ve yeryüzünün halifesi(1) payesini vererek her şeyi, semada ve arzda ne varsa, onun emrine ve hizmetine vermiş(2) olup, dünyaya geliş maksadı olarak yüce rabbine kulluk etmek  hem dünyası ve hem de âhireti için çalışmak olmalıdır.

İnsanoğlu, iman nimetine sahip olduktan sonra Müslüman olarak ölmek için imanını son nefesine kadar korumak ve muhafaza etmek zorundadır.

Sevgili Peygamberimiz buyurdular ki:  “Size, insanların en hayırlısı ve en şerlisini haber vereyim mi! İnsanların en hayırlısı ölünceye kadar Allah yolunda çalışan, insanların en şerlisi de Allah’ın kitabını okuyup riayet etmeyen kimsedir.”(3) Mümin, yaşamını hayra çeviren kişidir. Bunu da ancak âyetlere ve hadislere kulak verip yerine getirmekle mümkündür.

Çünkü bizleri yaratan Rabbimiz yüce kitabımız olan Kurân-ı Kerim’inde  “İbrahim bunu (Müslüman olmayı) kendi oğullarına vasiyet etti, Yakup da öyle: “Oğullarım! Allah sizin için bu dini (İslâm’ı) seçti. Siz de ancak Müslümanlar olarak ölün” dedi”(4)                                                                                                                                                

Kur’an-ı Kerim’in temel gayesi, kişinin hidâyeti, eğitimi, terbiyesi, kulluk bilinci ve şükran duygusunu kişinin gönlüne aşılamak ve zihnine yerleştirmektir. Bu nedenle Kur’an-ı Kerim ilk olarak insanoğlunu, Allah’ın varlığını ve birliğini tanımaya, Peygamberlerine, kitaplarına, meleklerine, âhiret gününe, kaza ve kadere inanamaya davet eder.

İnsanoğluna bahşedilen fani ömrü,  Müslüman olarak yaşaması ve Müslüman olarak tamamlamasını isteyen Cenab-ı Hak, “Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten nasıl sakınmak gerekiyorsa öylece sakının ve siz ancak Müslümanlar olarak ölün.”(5)                 diye biz kullarından Müslüman olarak ölmemizi istemektedir. 

Müslüman olarak ölmek için kişinin bütün varlığı ile Cenab-ı Hakk’ın emirlerini yerine getirmesine ve yasaklarından uzak durmasına bağlıdır. Allah (c.c.) buyruklarına itaat eden ve kulluk görevini samimi bir şekilde ifa etmeye gayret eden mü’mine, Müslüman olarak ölmeyi inşâAllah nasip edecektir. Zira O, zâtına olan yönelişleri ve ihlâs ile yapılan ibadet ve taatları karşılıksız bırakmayacaktır.  

Müslüman’ın hayatta ki yaşaması, çalışması, tahsili, üretmesi, kazanması, harcaması, velhâsıl amacı Müslüman olarak ruhunu teslim etmek hedefi olmalı ve hayatını ona göre dizayn etmelidir.

Osmanlı âlimlerinden Üçbaş Nureddin Hamza Efendi, malını fazla harcamaz, hep biriktirirmiş. Ata binmez, eski elbise ve ayakkabı ile yetinir, böylece tasarruf ederek israftan sakınırmış. Bundan dolayı halk arasında “paracı hoca” olarak tanınmış. Daha sonra biriktirdiği para ile Fatih Karagümrük’te önce Üçbaş Medresesi’ni, daha sonra da Üçbaş Mescidi’ni yaptırmış. Bunu duyanlar şaşırmışlar ve:“–Hocam, siz parayı çok severdiniz. Nasıl oldu da paraya kıyıp bu hayrâtı yaptırdınız?” demişler. Hoca Efendi:“–Evlâtlarım! Sizler haklısınız. Ben parayı çok severim. Bunun için de paramın dünyada kalmasına gönlüm râzı olmadı. Onu kendimden önce âhirete gönderdim” cevâbını vermiş. (6)        

Bu misâlden anladığımız dünyada iken yatırımlarımızı bizzat kendi ellerimizle âhiret için yapmalıyız. Yoksa Cenâb-ı Allah Kur’an’da: Kıyamet gününde kimsenin kimseye fayda­sı­nın olmayacağını, ebeveynin evlâda, evlâdın öz anne ve babasına, dost arka­daş ve ahbabın birbirine katiyen fayda ve menfaatinin dokunmayaca­ğını, yar­dım ve merhamet edemeyeceğini haber verir.(7)                     

 

Müslüman olarak ruhunu teslim edemeyenin ebedi hayatımız olan âhireti mahvolmuş demektir. Kişinin Müslüman olarak yaşayıp, Müslüman olarak ölebilmek için her türlü sıkıntı ve meşakkâti göze alarak Rabbinden  “Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır ve Müslüman olarak bizim canımızı al.”(8) diye Mevlâ’dan yardım ve inâyet istemelidir.

 

İnsan, Müslüman olarak ruhunu teslim etmiş ise dünyada ki kulluk imtihanını başarmış ve inşâAllah cenneti hak etmiş olur. Onun için Peygamberimiz;  “Ölmek üzere olan kişilere “lâ ilâhe illallah” “Allah’tan başka ilâh yoktur” cümlesini telkin ediniz”(9) tavsiyesinde bulunarak Müslüman olarak ölmemizi istemektedir.

Yazımı, imanlı olarak ölme garantisi olduğu hâlde yinede Cenab-ı Mevlâ’ya duasına devam eden Hz. Yusuf '(a.s.)un şu duasıyla bitirmek istiyorum.

 "Rabbim, bana hükümranlık verdin, rüyaların yorumunu öğrettin. Ey göklerin ve yerin yaratıcısı, dünya ve ahirette koruyucum Sensin. Beni Müslüman olarak öldür ve iyilere kat!"

Gönülden Muhabbetlerimle.

Dipnotlar:                                                                                                                                                                               1-Bakara Sûresi, 30.                                                                                                                                               2-Casiye Sûresi, 13.                                                                                                                                           3-Nesai.                                                                                                                                                          4-Bakara Sûresi, 132.                                                                                                                                    5-Âl-i İmran Sûresi, 102.                                                                                                                            6-Taşköprüzâde, eş-Şekâiku’n-Numaniyye, (thk. A. Suphi Furat), s. 540-541.                                            7-Abese Sûresi, 34-42.                                                                                                                                        8-A‘raf Sûresi, 126.                                                                                                                                                9-Müslim, Cenâiz, 1.                                                                                                                                10-Yusuf Sûresi, 101.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.