Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2437.8
  • BIST
    9716.95
  • BTC
    64366.97$

Muharrem – Âşûre (1)

30 Ağustos 2018, Perşembe 08:11

Allah’a hamd, Hz. Muhammed (sav)’e salât ederim.

11 Eylül 2018 Salı günü -1440 Hicrî yılın başı olan 1 Muharrem’dir. Muharrem ayında tarihî olaylardan bahsedilir. Bunların bir kısmını K. Kerim’den öğrenmekteyiz. Zaman hızla akıp gitmektedir. Varlıklar zaman içinde değerlerini kaybetmektedir. Bu düşünceyle zaman bilinci ve geçmişi hatırlayarak gelecek nesillere aktarmak, değerlerin bizim için ne anlama geldiğini, önemini kavrayarak davranış bilinci oluşturmak vs. tarihte düşülen hatalara düşmemek üzere; Bazı olaylar var ki “kerbelâ” fâciası gibi her dâim zihinlerden silinmemesi gerekir.

Muharrem ayının İslam tarihinde bir takvim başlangıcı olması, Hz. Ömer'in halifeliği döneminde tespit edilmiş, o tarihten bu yana pek çok İslam ülkesince kullanılagelmiştir. Hz. Ömer (r.a.) zamanında toplanan İslam şurası, İslam tarihindeki ehemmiyetine binaen Hz. Ali (r.a.)’ın teklifini kabul ederek hicret yılını başlangıç olarak kabul etti. İlk ay olarak da Peygamberimiz (sav)’in ve muhacir ashabının hicret ettiği ve kameri aylar içinde önemli bir yeri olan Muharrem ayı kabul edildi. Muharrem'in Hicrî yılbaşı olması, yılın ilk günü olması açısından bir önemi de bulunmaktadır.

‘’Her kim ailesi ve çocuklarına Aşure günü bol infakta bulunursa, Allah Teâlâ senenin diğer günlerinde ona bol rızık verir.’’(1) Hicrî senenin ilk ayı olan Muharrem ayının 10. günü Aşure Günü’dür. Muharrem ayının diğer aylar arasında ayrı bir yeri olduğu gibi, Aşure gününün de diğer günler içinde daha mübârek ve bereketli bir konumu bulunmaktadır. Aşure kelimesi, Muharrem ayının 10. günü olduğu için 10 sayısından türetilmiştir. Arapça 10 sayısının Türkçe okunuşu aşera’dır. Aşure ismi buradan gelir. Bu özel günde Yüce Allah (cc) on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuş ve kutsiyetini arttırmıştır. Bu ikramlar ise şu şekilde nakledilmiştir:

1. Hz. Âdem (a.s.)'ın tövbesi Aşure günü kabul edilmiştir.

2. Hz. Nûh (a.s.) gemisini Cûdi Dağı’nın üzerine Aşure gününde demirlemiştir.

3. Hz. İbrâhîm (a.s.)'ın oğlu Hz. İsmâil o gün doğmuştur.

4. Hz. Yûsuf (as) kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan Aşure günü çıkarılmıştır.

5. Hz. Yâkûb (a.s.)'ın oğlu Hz. Yûsuf'un hasretinden dolayı kapanan gözleri Aşure günü görmeye başlamıştır.

6. Hz. Eyyûb (a.s.) hastalığından Aşure günü şifaya kavuşmuştur.

7. Allah, Hz. Mûsâ (a.s.)'a Aşure gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Firavun ile ordusunu sulara gömmüştür.

 8. Hz. Dâvûd (a.s.)'ın tövbesi Aşure günü kabul edilmiştir.

9. Hz. Yûnus (a.s.), balığın karnından Aşure günü kurtulmuştur.

10. Hz. İsâ (a.s.) o gün dünyaya gelmiş ve Aşure günü göğe yükseltilmiştir. Aşure gününün Allah katında da çok bereketli bir yerinin olduğunu Fecr suresinin ikinci ayeti olan “On geceye yemin olsun.”(2) ifadelerinin tefsirinden anlaşılmaktadır.

Tarih boyunca mübârek bilinen Muharrem ayı, hep böyle kurtuluş mucizelerine sahne olmakla kalmamış, daha sonraları Aşure gününde can yakıp gönül sızlatan olaylara da sahne olmuştur. Resûlullah (sav)’in Ehl-i Beyti'nden yetmiş iki kişi Aşure gününde Kerbela'da şehit edilmiştir. Bu olay, İslam tarihinde gönül yakıcı, vicdan sızlatıcı ve çok zalimce tezgâhlanmış bir olaydır ki, başta Hz. Hüseyin olmak üzere bir çok masum insanın kanı akıtılmıştır.

1. Muharrem ayı, Allah’ın ayı olarak vasıflandırılmış mübârek bir aydır. Bu ayın kıymetini ve değerini bilelim.

2. Bu ayın 8.-9.-10. günlerini oruçlu geçirelim. Bu nafile orucun sevabı çoktur. Aşure günü tutulan oruç, geçmiş bir yılın günahlarına keffaret olur.

3. Hakkın rızası için çalışan bir topluluk olarak bu ayda çok tevbe ve istiğfarda bulunalım. Hâlimizi lisanen ve kalben Rabbimize arzedelim.

4. Peygamberimiz (sav)‘e çokça salavat getirelim.

5. Kerbela, mazlumun zulme baş kaldırdığı yerin adıdır. Ancak, bugün İslam coğrafyasının neredeyse tamamı Kerbela gibidir. Özellikle de bu ayda zalimlerin zulmüne direnen mazlumların kurtuluşu için çok dua edelim.

 6. Allah’ın yasakladıklarından uzak duralım. Kur’an ve sünnet esaslarına dikkat edelim.

Not: Bu hafta:

1. Rızkımızın bereketlenmesi için bu ayda ailemize ve çocuklarımıza infak ve ikramda bulunalım.

2. Aşure tatlısı yaparak komşularımıza da ikramda bulunalım.

Dipnotlar:

(1) Terğîb ve Terhîb, C.2, sh.466

8’) Fecr suresi, 2. ayet

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.