Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2437.0
  • BIST
    9908.27
  • BTC
    63705.66$

MUHALEFET NERDE?

14 Aralık 2018, Cuma 08:15

Ak Parti  Büyükşehir Belediye Başkan adayını belirledi. Aylarca süren  istişare ve çalışmalardan sonra, iktidar partisi Uğur İbrahim Altay’da karar verdi. Aslında Altay’ın adaylığının belirlenmesi yeni değil.

Eski başkan Tahir Akyürek’in milletvekili adayı olmasından sonra halef ilan edilen Uğur İbrahim Altay’ın, 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerde de Konya Büyükşehir Belediye Başkan  adayı olması kesine yakın bir ihtimaldi. Bu sebepten olmalı ki ikinci bir  isim ortaya çıkmadı ve adaylığını açıklamadı. Neye? Herkes Altay’ın yeni başkan olacağına kesin gözüyle bakıyordu da ondan.Dolayısıyle başkanın isminin açıklanması sadece  malumun ilanı oldu.

Ak Parti, parti hiyerarşisini ve parti disiplinini en iyi uygulayan tek parti olma özelliğine sahip.Herhangi bir görev için bu belediye başkan adayları için de geçerli birisinin ismi öne çıkıyorsa bu parti üst yönetiminin iradesi olarak değerlendiriliyor. Böyle olduğu ve böyle de davranılması gerektiği düşünülüyor. Partide elde edilen seçim başarılarının bir sebebi de bu anlayış olmalı.

Büyükşehir Belediye Başkan adayı tamam.

Üç merkez ilçenin belediye başkan adayları da tamam gibi.

Parti genel merkezinde görev yapan üst kurul merkez ilçelerin başkan adaylarını titiz bir çalışma sonrasında belirlemiş vaziyette. Belirlenen isimler sayın Cumhurbaşkanının değerlendirmesinden sonra kamuoyuna açıklanacak. Peki ne zaman açıklanacak? Muhtemelen 17 Aralık Pazartesi günü. Cumhurbaşkanı o gün Şeb-i Arus törenlerine katılmak üzere şehrimize gelecek.Kendisi bir takım toplu açılışlar yapacak ve aynı gün merkez ilçe belediye başkan adaylarını da açıklayacak. Partide böyle bir hazırlık var. Ayrıca sayın Cumhurbaşkanının Konya programına bu konu da alındı.

Üç merkez ilçe ile birlikte 28 ilçenin belediye başkan adayları da açıklanacak. Demek istediğimiz şu ki, 31 Mart 2019’da yapılacak olan yerel seçimlerden aylar önce Ak Parti adaylarını açıklıyor. Bu bir parti yönetme başarısı mı, evet. Parti yönetme başarıs ı.

Şimdi de muhalefet partilerine bakalım.           

Konya’dan söz ediyoruz.

Muhalefet partileri nerde?

Muhalefet partilerinden “tık” yok.

Acı ama gerçek, muhalefet partileri “yok” gibi.

Sahi anamuhalefet partisi CHP nerde?

CHP’nin yerel seçimlerle ilgili bir çalışması var mı? Şayet  varsa kamuoyunun bundan neye haberi yok? Parti yöneticileri yazmasını, konuşmasını bilmiyorlar mı? Büyükşehir’de adayları olacak mı? Merkez ilçelerde adayları olacak mı? Yoksa yarışa girmeden havlu atmayı mı düşünüyorlar? Böyle bir gelişme varsa yazık olur. Seçmeni, seçeneksiz bırakmaya hakları  yok. Seçime mutlaka girmeliler ve yarışmalılar. “Burada Ak Parti nasıl olsa kazanır” diye, düşünüyorlarsa siyaset yapmasınlar. Seçmen iyi bir adaya ve iyi bir yerel yönetim programına pekala ilgi gösterebilir.

CHP ortaya yok, da MHP var mı?

MHP’de kayıplarda.

MHP muhtemelen, Büyükşehir’e aday göstermeyecek. İlçler ne olacak? Geçmişte merkez Selçuklu’da MHP güçlüydü. Parti yönetimi hiç değilse ilçelerde aday göstermeyi düşünüyor mu?Yoksa topyekün Ak Partili adaylara mı destek verecekler? Buna Ak Partinin ihtiyacı yok ki. MHP varlığını devam ettirmek istiyorsa, yerel seçimlerde aday çıkartmalı. Partinin geleneksel seçmeni,  kendi adayına oy verme hakkından mahrum edilmemeli. Mesela, Konya’da  mahrum edilmemeli.               

Ayrıca İyi Parti  ne yapacak, nerde? Seçimlerde aday gösterecek mi, göstermeyecek mi? İyi Partinin Büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları olacaksa, ne zaman olacak? 

Aynı şekilde geçmişte yerel yönetim başarıları olan Saadet Partisi ne yapıyor? Onlar da seçim tecrübesi ve donanımı var fakat şu ana kadar fazla sesleri çıkmadı.

Seçimler, partilerin adaylarıyla, programlarıyla kendilerini halka göstermesi bakımından müstesna fırsatlardır. Her partinin bu fırsatı iyi kullanması lazım. Ayrıca seçmeni de  bir partiye mahkum ve muhtaç etmemek gerekiyor.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.