Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2441.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63998.57$

MEVLİD KANDİLİ  (Mevlid-i Nebi)

23 Kasım 2017, Perşembe 07:34

Allah’a hamd, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) salât ederim.

Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) doğumu vesîlesiyle adına; "Mevlid-i Nebi"  dediğimiz, bize, çevremize, milletimize, İslâm alemine ve tüm insanlığa hayırlar getirmesini dileriz.   

29 Kasım 2017 Çarşamba akşamı Mevlid Kandili, yani Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’ in, ay takvimine göre doğduğu gecedir. Hz. Peygamber, kamerî aylardan Rebîu’l-Evvel ayının on ikinci Pazartesi gecesi Mekke’de dünyaya gelmiştir.

Her toplum kendi seçkin şahsiyetlerini örnek alır. İlim, irfan ve akl-ı selim sahibi insanların da yapa cağı budur. İşte bu insanlar dünya ve ahirette, mesut ve bahtiyar olurlar. Bu tür bahtiyar insanlardan yoksun olan toplumlar ahlâki çöküntüye düşerler, huzurları bozulur; güç ve kuvvetlerini kaybederler; anarşinin içine düşerler. Bu kaçınılmaz bir sonuçtur.

Dinî ve ahlakî hayatımızın en büyük örnek şahsiyeti, hiç şüphe yok ki, sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’dir.

Alemlere rahmet olarak gönderilen son peygamber, Hz. Muhammed (sav)’in örnek hayatı incelen diğinde; O’nun muhteşem özellikleri, açıkça görülür.

İstiklâl Marşı’mızın şâiri merhûm Mehmet Akif ERSOY "Bir Gece" adlı şiirinde bu muazzam ve mübârek olayı şöyle tasvir eder:

On dört asır evvel, yine böyle bir geceydi,

Kumdan ayın on dördü, bir öksüz çıkıverdi! …..

Velâdet gecesinin sabahı gerçekten de nurlu bir sabahtı. İnsanlık için yepyeni bir gün doğmuş, aydınlık bir devir açılmıştı. Bir fazilet güneşi ve hidâyet meş’alesi olan Sevgili Peygamberimizin gönderilişi, Yüce Allah’ın bütün insanlara en büyük nimetlerinden birisidir.

Bu hususta Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmuştur: “İçlerinden, kendilerine Allah’ın âyetlerini okuyan, kendilerini temizleyen, kendilerine kitap ve hikmeti öğreten bir peygamber göndermekle Allah, mü’minlere büyük bir lütufta bulunmuştur. Hâlbuki onlar önceleri apaçık bir sapıklık içindeydiler.”(1) Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle O, âlemlerin Rabbinden, “âlemlere rahmet olarak gönderildi.”(2)

Sevgili Peygamberimizin doğumunun yıldönümünü tebrik ederken, Müslüman’a yaraşanın onun yüksek ahlakını benimsemek, ailesine, çevresine, milletine ve devletine yararlı bir insan olmaktır.

Sevgili Peygamberimizin(s.a.v.) doğumunun yıldönümü "Mevlid-i Nebi" bize, çevremize, milletimize, İslâm alemine ve tüm insanlığa hayırlar getirsin dileriz.

Salâvat getirmek, Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'i (s.a.v.) anmak ve O'na selâm göndermektir.

Ahzab suresi Ayet/56–‘’ Gerçekten Allah ve melekleri Peygambere salât ederler. Ey iman edenler! siz de ona teslimiyetle salât ve selâm edin.’’  Peygamberimiz üzerime salâvat getirirseniz, Allah da (c.c) sizin üzerinize salavat getirir” demiştir.

Allah'ın Resulüne salâvat getirmek, en bereketli, en faziletli olan, saadet-i dâreyn için en faydalı ibadetler arasındadır. Hakkıyla yapıldığında sevabı da çok fazladır. Amelleri tahrir eder, yapılan hataları örter, kişilerin manevi derecelerini yükseltir. Salâvat, salat kelimesinin çoğuludur ve genellikle "Allahümme salli" diye başlar. Salâvat getirmek için sadece "Allahümme salli ala Muhammed" demek de yeterlidir.

Ancak bunun yanı sıra pek çok salâvat çeşidi bulunmaktadır. Bunların arasında en çok okunanlar arasında, namazlarda tahiyyattan sonra okunan “salli ve barik” duaları yer alır. Bu çok kıymetli sözleri içeren salâvat, Peygamberimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) adının geçtiği zamanlarda söylenmesinin dışında, ayrıca zikir olarak da söylenmektedir. Hz. Muhammed'e salât-u selâm getirmek, hem Allah'ın rahmetini hem de meleklerin dua ve istiğfarını kazanmak için vesile olacağına göre, bu imkân ve fırsatı iyi değerlendirmek gerekmektedir. Mübarek gecelerde yapılacak proğramlardan istifade edelim.

Mevlid-i Şerifinizi tebrik ederim.

Dipnotlar:

1- Âl-i İmrân, 164.

2- Bkz. Enbiyâ, 107.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.