Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    35.03
  • ALTIN
    2463.7
  • BIST
    9898.81
  • BTC
    64430.69$

KURTAR BİZİ “C VİTAMİNİ”

03 Kasım 2018, Cumartesi 09:33

Ulaşılması oldukça kolay olan, hemen hemen her sebze ve meyvede yeterli miktarlarda bulunan C vitamini çeşitliği özellikleri sayesinde vücut için ne kadar önemli olduğunu bizlere gösterir. Özellikle sonbahar ve kış aylarında, yeterli miktarlarda tüketildiği zaman grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur.

Vitaminler içinde en dayanıksız olan C vitaminidir. Hazırlanan salatalar, taze sıkılan meyve suları bu nedenle en kısa sürede tüketilmelidir. Aynı zamanda sıkılan meyvelerin posaları atılmamalı, suları ile beraber içilmelidir.

Suda çözünme özelliğine sahip C vitamini, vücutta depolanmaz ve her gün yeniden alınması gerekir. Bireylerde sıklıkla eksikliği gözlemlenen vitaminler arasında yer alır. Güçlü bir antioksidandır. Toksinleri vücudumuzdan uzaklaştırır.

C VİTAMİNİN VÜCUT İÇİN FAYDALARI NELERDİR?

Hücre yapısını koruyan C vitamini, vücuttaki dokuların yapısında bulunan kollajen proteinin yapımında etkin rol oynar. Yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar, diş ve diş eti problemlerinin giderilmesine yardım eder ve kas yapımında görevalır. Cilt sağlığını korur.

Yapılan birçok bilimsel çalışma, günlük yeterli miktarla alınan C vitaminin, kalp-damar hastalıklarının görülme sıklığının önemli oranlarda azalttığını göstermektedir. Bunun nedeni ise kollajenlerin damar yapısı üzerinde güçlendirici etkiye sahip olmasıdır.

Bağışıklığı destekleyen C vitamini, antialerjik ve antibakteriyel özelliktedir.

Günlük yeterli miktarlarda vücuda alınan C vitamini iyi kolestrolü yani HDL değerini arttırır ve kötü kolestrol dediğimiz LDL değerinin düşmesini sağlar. Aynı zamanda vücutta demir mineralinin emilimini arttırır, kansızlığın önlenmesini sağlar.

Diyabet hastalarının vazgeçilmesi olan C vitamini, gözlerde katarak oluşumunu engeller, ilerlemesini durdurur.

C VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE VÜCUTTA NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLUR?

  • Yorgunluk, halsizlik, bitkinlik hali
  • Kaslarda zayıflama ve ağrı
  • Bağışıklığın düşmesi, enfeksiyonlara yakalanma riskinin artması
  • Kansızlık, iştahta azalma
  • Diş etlerinde şişme ve kanama, ilerleyen evrede diş kaybı
  • Nefes darlığı
  • Özellikle çocuklarda çok daha fazla görülen skorbüt hastalığı

Meydana gelebilir.

C VİTAMİNİ FAZLACA TÜKETİLDİĞİNDE VÜCUTTA NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER OLUR?

  • İshal
  • Böbrek taşı oluşumu
  • Demir zehirlenmesi
  • B12 vitaminin parçalamasından kaynaklı b12 vitamini yetersizliği

Meydana gelebilir.

GÜNLÜK VÜCUDA ALINMASI ÖNERİLEN C VİTAMİNİ MİKTARI NE KADARDIR?

Bu miktar bebeklerde aydan ayda, çocukluk döneminde yaştan yaşa ve bireyin gebe olup olmamasına göre değişim gösterebilmektedir.

  • 6 aydan küçük bebeklerde 30mg
  • 6-12 aylık bebeklerde 35mg
  • 1-3 yaş arası bireylerde 40mg
  • 4-10 yaş arası bireylerde 45 mg
  • 11-14 yaş arası bireylerde 50mg
  • 15 yaş ve üstünde olan bireylerde 60mg
  • Gebelerde ise 70mg

Günlük tüketilmesi istenilen C vitamini miktarlarıdır.

NE GİBİ DURUMLARDA C VİTAMİNİ İHTİYACINIZ ARTAR?

  • Sigara içen bireylerde
  • Aktif ve düzenli bir şekilde spor yapan bireylerde
  • Vücutta meydana gelen çeşitli enfeksiyon zamanlarında
  • Bağışıklığın azaldığı, vücudun hastalıklara yakalanma riski arttığında
  • Psikolojik olumsuzlukların ve çevresel stresin arttığı dönemlerde

C vitaminine olan ihtiyaç artar.

C VİTAMİNİ HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Bitkisel kaynaklı olan C vitamini sebze ve meyvelerde bulunur. Portakal, mandalina, limon gibi turunçgiller, çilek, kivi, kuşburnu, maydanoz, yeşil ve kırmızı biber, ıspanak, brokoli, yeşil yapraklı sebzeler, turp, karalahana ve karnabahar C vitamini yönünden zengin olan sebze-meyvelerdir.

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa Özkan.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.