Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.96
  • ALTIN
    2440.5
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64378.27$

Kurban İbâdeti

16 Ağustos 2018, Perşembe 07:07

Allah’a hamd, Hz. Muhammed (s.a.v.)’e salât  ederim.

Zi’lKa’de ayının gelmesiyle Hacc yolculuğu başlar. Zi’lHicce ayının on’u ise Kurban Bayramıdır.

Zi’lHicce ayının ilk on gününe Allah’üTeâla K.Kerimde Fecrsûresinde üzerine yemin ederek; “l.Yemin olsun sabah aydınlığına; 2. On geceye; “ (1)

Tefsir:

2. âyette geçen on gecenin, hac ayı olan Zilhicce'nin ilk on gecesi, hicrî yılın birinci ayı olan Muharrem'in ilk on gecesi, Ramazan'ın ilk veya son on gecesi olduğu yönünde değişik rivayetler vardır. Ancak birinci mâna tercihe daha uygundur. Çünkü bu sûre Mekke'de indiğine, ayrıca Ramazan orucu da Medine'de farz kılındığına göre ikinci ve üçüncü şıklardaki günler sûrenin indiği dönemde özel bir önem taşımıyordu. Zilhicce'nin ilk on günü ise sûrenin inmesinden önce de Araplar'da kutsal sayılıyordu.(2)

İslam dininin bizlere kazandırdığı, güzel adet ve geleneklerimizden biri de Zilhice'nin onuncu günü kesmemiz vacip olan Kurbandır.

Cenab-ı Allah'a yaklaşmak, ''Eyyam-ı nahr'' denilen belli günlerde kesilen hayvana ''Kurban'' denir. Hanefi Mezhebine göre Kurban kesmek vaciptir.

Kevser Suresi'nin ikinci ayetinde Allah şöyle buyuruyor: ''Artık Rabbin için namaz kıl ve Kurban kes''(3)

Hz. Muhammed (s.a.v.) hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyor: ''Maddi gücü olup da Kurban kesmeyen bizim namazgahımıza yaklaşmasın.''

Yeryüzünde en büyük şeref, Allah’a yakınolmaktır. Allah, bize yakındır. Hem de şahdamarımızdandaha yakındır. Bizim de kendisine yakın olmamızı ister.K.Kerimde:” İnsanı biz yarattık ve elbette içinden geçenleri biliriz; sağında solunda oturmuş alıcılar alıp kaydederken biz ona şah damarından daha yakınız.”( 4)(5)

Bu yüzden bizi kendisine yakın kılmak için sayısıznimetler bahşetmiştir. İbadetleri O’na yakınlaşmamıza vesile kılmıştır. Biz, tüm ibadetlerimizi Rabbimize yakınolmak için yaparız. Zira O’na yakın olan, hakka yakınolur, merhamete yakın olur.

O’na yakın olan, şeytana uzak olur. Ve işte bizi O’nayakın kılan bir ibadet yaklaşıyor. Kurban ve bir bayramgeliyor: Kurban Bayramı. İçimize sevinç yağmurlarıdüşürüyor şimdiden.

Kurban Allah’a yakınlaşmak için yapılan sosyal yönü ön planda olan maddi ve manevibir ibadettir. Kurban edilecek hayvanların seçimi, transferi, bakımı, beslemesi, kesimi, kesimsonrası et, sakatat ve derinin muayenesi ve değerlendirilmesi; hayvan refahının sağlanması;çevre ve halk sağlığının korunması, elde edilen etlerin muhafazasının sağlanması gibi multidisipliner çalışmayı gerektiren işler veteriner hekimler, din görevlileri ve belediyegörevlilerinin birlikte çalışmasını gerektirmektedir.

Kurban, bir hayvanın kanını akıtmaktan ibaretdeğildir. Bu ibadet, çok daha derin mana ve hikmetleriiçermektedir. Her şeyden önce kurban, bizi Allah’tanuzaklaştıran bütün yüklerden kurtulma niyetidir.

Kurbandan maksat, Allah’la aramıza girenlerdenkurtulmaktır. Gönlümüzü doğrudan Allah’a açmaktır.

Hâsılı kurban, Rabbimize sunduğumuz kulluk vesamimiyet beyanımızdır. Rabbimiz, bu gerçeği bizlereşöyle haber vermektedir: “Kurbanların ne etleri, ne dekanları Allah’a ulaşır; Allah’a ulaşan yalnızcatakvanızdır.”(6)

Kurban, teslimiyet ve sadakatin, vefa veyardımlaşmanın, fedakârlık ve paylaşmanın adıdır.

Cenab-ı Allah,  İslam alemini,milletimizi bu mübarek günlerin  bereketiyle bereketlendirsin. ''İhanet şebekesi'' riyakarların ve  haram kazanç elde etme düşüncesinde olanların şerrinden muhafaza etsin. Amin Velhamdulillahirabbi’l-alemin.

Rabbimizden hepimizibayrama huzur içerisinde eriştirmesini, kurbanlarımızıkabul buyurmasını niyaz ediyorum.

Not: 23 vakit farz namazı müteakip söylenecek( 20.8.Pt.günü sabah—24.8.Cuma günü ikindi) “Teşrik Tekbir”lerini unutmayalım.

Dipnotlar:

  1. Fecrsûresi ayet 1-2
  2. Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Sadrettin Gümüş, Kur’an Yolu:V/617.
  3. K.Kerimkevser suresi ayet 2
  4. K.Kerim Kaf suresi ayet 16-17
  5.  Prof. Dr. Hayrettin Karaman, Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Sadrettin Gümüş, Kur’an Yolu:V/108.
  6. Hacc, 22/37.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.