Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.40
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2434.5
  • BIST
    9979.9
  • BTC
    62305.99$

Kur’an’ın Örnek Aileleri (2)

03 Ağustos 2018, Cuma 07:56

Hz. İbrahim Ailesi:

Hz. İbrahim, Kur’an’da ismi geçen yirmi beş peygamberin içerisinden seçilmiş Ülü’l-Azim/Azim ve kararlılık sahibi beş peygamberden biridir. O, gönlünü Rahman’a, dilini burhana, malını ihvana, oğlunu kurbana, canını nirana veren bir önderdir. Peygamberimiz onun soyundan gelmiştir.

 Vaktiyle Hz. İbrahim, soyundan bir peygamber göndermesi konusunda Yüce Allah’a dua etmiş, Peygamberimiz namazda bizlere okumayı tavsiye ettiği dualarda aile boyu onu anarak onun bu duasına karşılık vermiştir. Âl-i İbrahim/İbrahim Ailesi, herkes için örnek bir ailedir.

Doğrusu İbrahim'e en yakın olanlar, ona uyanlar, bu peygamber ve inananlardır. Allah inananların dostudur. (Âli İmran, 3/68)

Rabbi İbrahim'i bir takım emirlerle denemiş, o da onları yerine getirmişti. Allah, “seni insanlara önder kılacağım” demişti. (Bakara, 2/124)

Rabbi ona: “Teslim ol” buyurduğunda, “Âlemlerin Rabbine teslim oldum” demişti.(Bakara, 2/131)

İbrahim ve İsmail, Kâbe’nin temellerini yükseltiyordu. “Rabbimiz! Yaptığımızı kabul buyur. Şüphesiz ki, Sen hem işitir, hem bilirsin” dediler. (Bakara, 2/127)

İbrahim ailesine kitap ve hikmet verdik, onlara büyük hükümranlık bahşettik. (Nisa, 4/54)

Doğrusu İbrahim çok içli, yumuşak huylu ve kendini Allah'a vermiş bir kimse idi.(Hûd, 11/75)

Melekler, Ey evin hanımı! Allah'ın rahmeti ve bereketleri üzerinize olmuşken, nasıl Allah'ın işine şaşarsın? O, övülmeye layıktır, yücelerin yücesidir, dediler. (Hûd, 11/72)

Çocuk kendisinin yanısıra yürümeye başlayınca: “Ey oğulcuğum! Doğrusu ben uykuda iken seni boğazladığımı görüyorum, bir düşün, ne dersin?” dedi. “Ey babacığım! Ne ile emrolunduysan onu yap, Allah dilerse, sabredenlerden olduğumu göreceksin” dedi. Böylece ikisi de Allah'a teslimiyet gösterip, babası oğlunu alnı üzerine yatırınca Biz: “Ey İbrahim! Rüyayı gerçek yaptın; işte biz iyi davrananları böylece mükâfatlandırırız” diye seslendik. (Saffât, 37/102-105)

Allah, Âdem'i, Nuh'u, İbrahim ailesini, İmran ailesini birbirinin soyundan olarak âlemlere tercih etti. Allah işitendir, bilendir. (Âli İmran, 3/33-34)

Hz. İbrahim, peygamber oğulları Hz. İsmail ve Hz. İshak; onların anneleri Hz. Sâra ve Hz. Hacer… Her biri tevhit eri, sabır timsali olarak asırlardır insanlığa örneklik etmektedirler.

İmrân Ailesi:

İmrân ailesi, Kur’an’ın örnek gösterdiği bir ailedir. Ailenin hanımı, çocuğunu daha karnında iken Yüce Allah’a adamış bir seçkindi. Anne karnında Allah’a adanan o çocuk Hz. Meryem ise Hz. İsa’nın annesi, iffet abidesi bir kadındı. Hz. Meryem ve Hz. İsa pek çok Kur’an ayetine konu olmuştur.

İmran'ın karısı: “Ya Rabbi! Karnımda olanı, sadece sana hizmet etmek üzere adadım, benden kabul buyur, doğrusu işiten ve bilen ancak Sensin” demişti. (Âli İmran, 3/35)

Hz. Muhammed ve Hz. Hatice Çifti:

Peygamberimizin Hz. Hatice, Hz. Aişe başta olmak üzere mübarek eşleri, Hz. Fatıma başta olmak üzere kızları, damatları ve torunları… Onların her biri pek çok yönden örnektir. Elbette peygamberimizin aile hayatındaki örnekliği müstakil olarak ele alınması gereken çok önemli bir konudur.

Hz. Peygamber, kendisi bir aile reisi olunca da eşlerine, çocuklarına, torunlarına ve onların yakınlarına karşı sergilediği tutumuyla en güzel aile reisi profili çizmiştir. O bu konudaki sorumluluklarını hakkıyla yerine getirmiş ve ümmetine de bu konuda çok önemli tavsiyelerde bulunmuştur.

 Aile bireylerine sorumluluklarını hatırlatırken o şöyle diyordu:

“Hepiniz yöneticisiniz ve hepiniz yönettiklerinizden sorumlusunuz. Kişi, ailesinin yöneticisidir ve onlardan sorumludur. Kadın, eşinin evinin yöneticisidir ve ondan sorumludur…” (Buhârî, “Cuma”, 11, “Ahkâm”, 1; Müslim, “İmare”, 20; Ahmed, II, 54, 55, 111)

“Elbette Yüce Allah, her yöneticiye yönettiğinden soracaktır. Onların haklarını koruyup korumadığından soracaktır. Kişiye de ailesinden soracaktır.” (Nesâî, 'Işretü'n-Nisâ, Beyrut, 1989, s. 170)

 Bu anlamlı sözleriyle o, aile bireylerinin hepsine sorumluluklar yüklüyor ve mutlu bir aile yuvasının kurulmasında her bireyin rol ve sorumluluğuna dikkat çekiyordu.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.