Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.29
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2429.2
  • BIST
    10012
  • BTC
    62333.33$

Kur?an?ın Cennet Tasvirleri (3)

27 Mayıs 2016, Cuma 08:38

Murassa tahtlara karşılıklı olarak yaslanırlar. Ölümsüz gençler yanlarında, bas ağrısı ve baş dönmesi vermeyen bembeyaz bir kaynaktan doldurulmuş kâseler, ibrikler, kadehler; seçecekleri meyveler, arzulayacakları kuş eti ile dolaşırlar.

 

İşlediklerine karşılık olarak, sedefteki inciler gibi ceylan gözlüler vardır. Orada boş ve günaha sokacak bir söz duymazlar. Sadece selama karşılık selam sözü işitirler.

 

Defterleri sağdan verilenler; ne mutlu o sağcılara! Onlar dikensiz sedir ağaçları, salkımları sarkmış muz ağaçları, uzamış gölge altında, çağlayarak akan sular kenarlarında; bitip tükenmeyen ve yasak da edilmeyen bol meyveler arasında; yüksek döşekler üzerindedirler. Biz ceylan gözlüleri, defterleri sağdan verilenler için yeniden yaratmışızdır; onları bakire, eşlerine düşkün ve hepsini bir yaşta kılmışızdır. (56/10-38)

 

Sabırlarının karşılığı, cennet ve oradaki ipeklerdir. Orada tahtlara yaslanırlar; orada yakıcı sıcak ve dondurucu soğuk görmezler. Meyve ağaçlarının gölgeleri üzerlerine sarkmış ve onların koparılması kolaylaştırılmıştır. Çevrelerinde gümüş kaplar ve billur kâseler dolaştırılır. Billurları gümüş gibi parlaktır, onları ölçüp ölçüp dağıtırlar. Orada, zencefil karışık bir taşla içirilirler. O pınara «Selsebil» denir.

Yanlarında ölümsüz gençler dolaşır; onları gördüğünde saçılmış birer inci sanırsın. Oranın neresine baksan, nimet ve büyük bir saltanat görürsün. Üzerlerinde ince yeşil ipekli, parlak atlastan elbiseler vardır; gümüş bileziklerle süslenmişlerdir Rableri onlara tertemiz içecekler içirir. İşte bu sizin işlediklerinizin karşılığıdır, çalışmalarınız şükre değer denir. (76/12-22)

 

Doğrusu, Allah'a karşı gelmekten sakınanlara kurtuluş, bahçeler, bağlar, yaşıt eşler ve dolu kadehler vardır. Orada boş ve yalan söz işitmezler. Bunlar, Rabbinin katından, ödülleri hesapsız verilenlerdir. (78/34-36)

 

İyiler, şüphesiz, nimet içinde ve tahtlar üzerinde etrafı seyrederler. Onları, yüzlerindeki nimet pırıltısından tanırsın. Sonunda mis kokusu bırakan, ağzı kapalı saf bir içecekten içerler. İyi şeyler için yarışanlar, bunun için yarışsınlar. Onun katkısı gözdelerin içtiği yüce kaynaktandır. (83/23-28)

 

İnanmış olanların yüzleri, o gün, pırıl pırıldır. Yaptıklarından hoşnutturlar. Yüksek bir cennettedirler. Orada boş söz işitmezler. Orada akan kaynak vardır. Orada, yükseltilmiş tahtlar vardır. Yerleştirilmiş kâseler, Sıra sıra yastıklar, Serilmiş, yumuşak tüylü halılar vardır. (88/8-16)

 

Bu ayetlerde dikkatimizi çeken hususları şöyle özetleyebiliriz:

 

Yüce Yaratıcının engin rahmetinin bir tecellisi olan Cennet hayatı, çok özel olarak Yüce Allah tarafından hazırlanmıştır.

 

Cennet nimetleri, son derece özgün, cennetliklere özeldir.

 

Cennet nimetleri, dünya nimetlerine benzer. Bu, cennetliklerin yabancılık çekmemesi içindir. Ancak cennet nimetleri, dünyadakilerden çok daha güzeldir. Kalıcıdır, bitmez tükenmezdir, külfetsizdir, rahatsız edici değildir, asla yan tesiri yoktur. Sözgelimi cennet içkileri kolay içimli, baş ağrısı ve karın ağrısı yapmazlar.

 

Cennet nimetleri monoton ve bıktırıcı değildir. Cennetlikler bir an bile onlardan ayrılmak istemezler.

 

Cennet nimetleri, hem maddî hem manevîdir; hem hissî hem ruhîdir; hem cismanî hem ruhanîdir. Sahiplerine fiziken ve ruhen haz ve enerji veren özellik ve güzelliktedir.

 

Kur’an’da cennet hayatı ve nimetleri, canlı ve ayrıntılı bir şekilde tasvir edilmiştir. Bu kulları cennete yönlendirmek, coşturmak ve cennete koşturmak içindir.

 

Güzelim cennet tasvirleriyle bezeli bu ayetler, asla bizi rehavete sürüklemesin, cenneti hak edebilmek için kulluk aşk ve şevkimizi artırsın. Artırsın ki Cennetin en yüksek makamları bizim olsun. Rabbim cennetliklerden eylesin!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.