Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.73
  • ALTIN
    2435.0
  • BIST
    9987.83
  • BTC
    62378.97$

Kur’an’ın Cennet Tasvirleri (1)

03 Kasım 2018, Cumartesi 09:33

O’nun canlı ve ayrıntılı cennet tasvirleri de rahmetinin bir yansımasıdır, cehennem tasvirleri de… Bizi ahirete hazırlarken cennet ve cehennem tasvirleri yaparak bizlerin cehennemden kurtulup, cennetlik olmamız için ayrıntılı ve canlı anlatımlar yapmıştır.

Kudretini göstermek için kullarını yaratan Yüce Rabbimiz, rahmetinin bir tecellisi olarak bizi bize ve başkalarına bırakmamış, bizim dünya ve ahiret kurtuluşumuz için bize peygamber göndermiş, kitap indirmiş, yol haritamızı çizmiştir.

Bu meyanda O, bizi ahirete hazırlarken cennet ve cehennem tasvirleri yaparak bizlerin cehennemden kurtulup, cennetlik olmamız için ayrıntılı ve canlı anlatımlar yapmıştır. O, aslında bize verdiği akıl nimeti ile Kâinat Kitabının sayısız ayetleri ile doğru yolu bulmamızı isteyebilir, Peygamber göndermez, Kitap indirmezdi. Ama O, rahmetiyle tecelli etti ve bize bizim dilimizle konuşan peygamberler gönderdi, okuyup anlayabileceğimiz kitaplar indirdi.

Aynı şekilde O, dileseydi ahiret yurdundan kısaca bahsederek, iyilerden olursanız cennetle ödüllendirilir, kötülerden olursanız cehennemle cezalandırılırsınız, diyerek işi bitirebilirdi. Ama öyle yapmadı. Yine rahmetinin bir yansıması olarak sanki görüyormuşçasına, içinde yaşıyormuşçasına bize cenneti anlattı bütün güzellikleriyle ve cehennemi tasvir etti bütün korkunçluğu ile.

Bu yüzden O’nun canlı ve ayrıntılı cennet tasvirleri de rahmetinin bir yansımasıdır, cehennem tasvirleri de. Cehennem tasvirleri de rahmetinin bir yansımasıdır. Çünkü O, bütün korkunçluğu ile cehennemi tasvir edip anlatmasaydı, bu kadar caydırıcı olmazdı.

İnsanlar merak sâikiyle, bir de cehennemi görelim bakalım nasıl bir yermiş diyebilirlerdi. Nitekim bunca peygamberler, bütün korkunçluğu ile bu kadar cehennemden bahsettikleri halde, yine de bunca insan cehenneme doğru yol alabilmektedir. Bu nedenle bizler Rabbimizin Cennet tasvirlerini de cehennem tasvirlerini de O’nun rahmetinin tecellileri olarak okumalıyız.

İşte bu meyanda Kur’an’da yer alan cennet tasvirlerinden bir kaçı. Kur’an’ın kendi özgün üslubuyla canlı ve özendirici cennet tasvirleri.

İnananlar ve yararlı işler yapanlara, kendilerine zemininden ırmaklar akan cennetler olduğunu müjdele. Onlara buranın bir ürünü rızık olarak verildiğinde, «Bu daha önce de rızıklandığımızdır» derler. Bunlar, söylediklerinin benzerleri olarak sunulmuştur. Onlara orada tertemiz eşler vardır ve orada temelli kalırlar. (2/25)

Rabbinizin mağfiretine ve Allah'a karşı gelmekten sakınanlar için hazırlanmış eni gökler ve yer kadar olan cennete koşusun. (3/133)

Onların hareketlerinin karşılığı Rablerinden bağışlanma ve zemininden ırmaklar akan, içinde temelli kalacakları cennetlerdir. İyi davrananların ne güzel ecri vardır! (3/136)

İnanıp yararlı iş işleyenleri içinde temelli ve ebedi kalacakları, zemininden ırmaklar akan cennetlere koyacağız. Onlara orada tertemiz eşler vardır. Onları en koyu gölgeliklere yerleştireceğiz. (4/57)

Rableri onlara katından bir rahmet, hoşnutluk ve içinde tükenmez nimetler bulunan cennetleri müjdeler. Doğrusu büyük ecir Allah katındadır. (9/21-22)

Allah'a karşı gelmekten sakınanlara vaat edilen cennetin zemininden ırmaklar akar; oranın yiyecekleri ve gölgeleri devamlıdır. Bu, sakınanların elde edeceği sonuçtur, inkârcıların varacağı sonuç ise ateştir. (13/35)

Allah'a karşı gelmekten sakınanlar ise, cennetlerde, pınar başlarındadırlar. Oraya güven içinde, esenlikle girin, denilir. Biz onların gönüllerinde olan kini çıkardık, artık onlar sedirler üzerinde karşılıklı oturan kardeşlerdir. Onlar orada bir yorgunluk hissetmezler. Oradan çıkarılacak da değillerdir. (15/45-48)

İyi hareket edenin ecrini zayi etmeyiz. Doğrusu, inanıp yararlı iş yapanlara, işte onlara, zemininden ırmaklar akan Adn cennetleri vardır. Orada altın bilezikler takınırlar, ince ve kalın ipekliden yeşil elbiseler giyerek tahtları üzerinde otururlar. Ne güzel bir mükafat ve ne güzel yaslanacak yer! (18/30-31)

Ancak tevbe eden, inanıp yararlı iş yapanlar bunun dışındadır. Bunlar hiçbir haksızlığa uğratılmadan, Rahman'ın kullarına gaybda vaadettiği cennete, Adn cennetlerine gireceklerdir. Şüphesiz, O'nun sözü yerini bulacaktır. Orada boş sözler değil sadece esenlik veren sözler işitirler. Orada rızıklarını sabah akşam hazır bulurlar. Kullarımızdan Allah'a karşı gelmekten sakınanları mirasçı kılacağımız Cennet işte budur. (19/60-63)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.