Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2448.2
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64452.97$

KONYA’DA ULUSLARARASI BİR FAKÜLTE

14 Haziran 2021, Pazartesi 08:24

Dünya’da ilk 500’e giren bir Türk üniversitesi var mı?

Yok maalesef.

Ankara’da bulunan ülkemizin yıldız üniversitelerinden Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Hacettepe ve Bilkent ilk 500’de değiller.

İstanbul’da bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ile ülkemizde özel üniversitelerin ağır topları olan Koç ve Sabancı Üniversiteleri de ilk 500’de değil. Oysa ülkemiz tam bir üniversite ülkesi. Son yıllarda bakkal dükkanı açarcasına üniversite açıldı. Kamu ve özel üniversite sayısı günümüzde 220 sayısına ulaştı.

Üniversiteler bilim yuvası iken, kazanç kapısı olmaya başladı. Nüfuslu ve paralı insanlar özel üniversite kuruyor.

Üniversite sayısı artarken nitelikli eğitim geriliyor. Dünyada ilk 500’de bir Türk üniversitesinin olmamasından bunu anlıyoruz. Daha geçenlerde uluslararası akademik bir derecelendirme kuruluşu tarafından dünyadaki ilk 500 üniversitenin adı açıklandı. En kabadayı üniversitelerimiz bile bu listeye giremezken, Koç Üniversitesi 514. Sırada kendisine yer bulabildi. Bazı ülkelerin ilk 500’de 5-6 üniversitesi bulunuyor. Ayrıca cüsse ve hacmi bizim kadar olmayan bazı ülkelerinde ilk 500’de yer alan üniversiteleri var.

Niteliğin değil, sayının öne geçtiği ve önemsendiği durumlarda ve esasen hayatın her alanında böyle oluyor.  Eski insanlar bu yüzden “Kantite değil, kalite” demiş olmalı. Yani sayı ve miktar değil, nitelik.

KONYA’DA BİR FAKÜLTE

Konya Teknik Üniversitesi bünyesinde Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bulunuyor.  Daha önceleri Selçuk Üniversitesi’ne bağlı olan fakülte bu adı 2018 yılında aldı. Önemli olan bu noktayı özellikle belirtmek istedim... Yazının konusu olan göğüs kabartıcı akademik başarı tamamıyla Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin başarısıdır.

Bakın neden?

Amerika merkezli uluslararası akademik derecelendirme kuruluşu tarafından 2014-2019 dönemini kapsayan çalışmanın sonuçları açıklandı geride bıraktığımız yıl içerisinde.  Dünyadaki üniversitelerin bünyesinde bulunan mühendislik fakültelerinin bilimsel anlamda yaptığı çalışmalar ve evrensel bilime olan katkıları bu kuruluş tarafından değerlendirildi. Söz konusu değerlendirmeden sonra Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi dikkatleri üzerinde topladı.

Amerika merkezli bu akademik derecelendirme kuruluşunun raporu 2020 yılında yayınlandı. Raporda Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi mühendislik eğitiminde toplamda 156.89 puanla dünya sıralamasında 825. Sırada gösterilirken, ülkemizde de 10. Sırada gösterilerek, URAP tarafından tescil edildi ve dünyaya anons edildi.

Konya’nın Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesinin elde ettiği uluslararası akademik başarı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Çukurova Üniversitesi gibi üniversitelerin bünyesinde bulunan Mühendislik Fakültelerini geride bıraktığını görüyoruz.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bilimsel anlamda yaptığı çalışmalarla ve evrensel bilime olan katkılarıyla dünyada mühendislik eğitimi veren fakülteler arasında gurur verici bir akademik başarı elde etti. Bu bir fakülte başarısıdır.

Tabloya bak.

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.