Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.97
  • ALTIN
    2448.2
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64452.97$

KONSANTRASYON NEDİR? KONSANTRE OLMAK İÇİN GEVŞEMEK

22 Kasım 2021, Pazartesi 10:33

Dikkat, bir hedefe yönelik gösterilen bilinçli algıdır.

Konsantrasyon ise iç ve dış uyaranlardan etkilenmeden, dikkatle bir işe yoğunlaşabilme yeteneğidir.

Kısaca, zihninizin kontrolünü elinize almaktır. Yani Zihni bir konuya veya düşünceye odaklama ve aynı zamanda birbiriyle alakasız olan her şeyi zihinden atma yeteneğidir.Böylece de zihnin tüm enerjisi bu tek düşünce üzerinde yoğunlaşır.

Thomas Edison’un şu sözleri, konsantrasyonu kısa ve net tanımlamaya yetmektedir. “Konsantrasyon, bezginlik duymadan fiziki ve zihni enerjiyi tek bir noktaya, sürekli uygulama yeteneğidir.” Bütün dikkatin bir noktaya toplanması, bütün alıcılarımızın öğrenme için hazır hale getirilmesi, insanları en yüksek performansa ulaştırmaktadır.

Günümüzde konsantrasyon yeteneği büyük önem görmektedir. Çünkü etkili bir şekilde konsantre olabilenler, üzerinde çalıştıkları konu üzerine daha verimli sonuçlar elde edebilirler. Daha kısa sürede daha çok konu öğrenir ve öğrenmeleri daha kalıcı niteliktedir.

Hızlı ve kalıcı öğrenme üzerine oldukça etkili olan konsantrasyon, başarılı olmak isteyenler için en vazgeçilmez unsurlardan biridir. Günümüz şartları düşünüldüğünde konsantrasyon için önünüze çok çeşitli engeller çıkması muhtemeldir. Bu sebeple birtakım önlemler alarak odaklanmak için zihninizi güçlendirmeniz gerekmektedir.

Konsantrasyon ise bize ilgi çekici gelmeyen konuları, kendimiz için ilgi çekici hale getirebilme yeteneğimiz olarak devreye girer. Konsantrasyon sayesinde iç ve dış uyaranlardan kurtulup uzun süre dikkatimizi işimize verebiliriz.

Konsantrasyon eksikliği, insan düşüncelerinin uzun süre bir konuda odaklanamama sorunudur. İç veya dış etkenlere kontrolü kaptırdığımızda zihnimizi yönetemez oluruz. Aklımız sürekli başka yerlerdedir. Ve bu ruh haliyle çalışmak, bunaltıcı bir zaman harcamaya dönüşür.

Konsantre olabilmek yani kendimizi algılayıcı bir duruma getirmenin mükemmel bir yolu, vücudunuzu tamamen gevşetmektir. Algılayıcı bir duruma hızlı ve kolay bir şekilde ulaşmak istediğiniz her seferde bunu yapabilirsiniz. Vücudunuzu gevşetme konusunda ne kadar çok pratik yaparsanız bunu yapmak o kadar kolay hâle gelecektir.

*Elleriniz kucağınızda, ayaklarınız yerde, rahat bir şekilde oturarak başlayın. Gözlerinizi kapatın ve baş ve orta parmaklarınızın uçlarını hafifçe birbirine değdirin; seans boyunca onları bu şekilde tutun. Şimdi vücudunuzu tepeden tırnağa kadar gevşetin:

*Dikkatinizi başınıza verin ve başınızı boyun kaslarınız üzerinde yavaşça hareket ettirin. Onun ne kadar rahat bir şekilde oturduğunu hissedin.

*Gözlerinizi dinlendirin. (Rahat olduğunuzdan emin olmak için onları kısa bir süreliğine açıp kapatmak isteyebilirsiniz.)

*Çenenizi ve boynunuzu gevşetin.

*Kasların gerilmemiş olduğundan emin olmak için omuzlarınızı kasın ve gevşetin.

Bu gevşeme hissini kollarınıza; üst kollarınıza, alt kollarınıza, ellerinize doğru indirin. Baş ve orta parmaklarınızın birbirine dokunuşunun farkına varın.

*Gevşemeyi göğsünüze doğru kaydırın ve nefes alışınızın farkına varın.

*Gövdenizi gevşetin.

*Gevşemenizi bacaklarınızdan aşağıya, uyluklarınıza, dizlerinize ve ayak bileklerinize doğru taşıyın.

*Ayak bileklerinizi hareket ettirin ve ayak parmaklarınızı hafifçe oynatın ve sonra ayağınızı tekrar yere koyun.

Artık zihniniz konsantre olmuş vaziyettedir. Mevcut işiniz ne ise başlayabilirsiniz… Çünkü hazırsınız.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.