Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.45
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2438.6
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63604.625$

Kolaylaştırılmış Diploma Eşitsizliği

08 Kasım 2023, Çarşamba 00:01
Nitelikli insana gereksinimimiz var. “Muasır medeniyet seviyesine nasıl ulaşacağız?”
İstatistikler bir yerde rakam çarpıtma sanatıdır belki ama kaç tane neyiniz olduğu değil bunların kalitesidir önemli olan. Diploma çok önemlidir de kapıları açan diploma değildir ki. Biz diplomaları ucuzlattık, ihtiyaç belirlemede kıstasları tam koyamadık belki de, sayısız benzerlerle diplomalı işsizler oluşturduk maalesef. Oysa hedef bu değildi eminim. İlk ve orta öğretimde okula teşrif edene teşekkür; biraz gayret edene takdir yağdırdık. Bir ara Super Lise vardı okul başarı puanları ile girilen, o kadar çok 100 tam puanlı mezun oluştu ki işin esprisi kaçtı. Lise ve üniversite girişlerde destek olan okul başarı puanlarıyla öne geçme baskıları ile bir telefonla şişirilen notlara tanık olundu. Bir üniversitenin özel ilköğretim okulunun mezuniyet töreninde bir olan okul birincisi sayısı üçüncü günde veli baskılarıyla 13 oluvermişti. Yüksek öğrenim ülkemin yetişmiş insan gücünün merkezi olmalı. Meslek seçimi sonuçta, eğitimin en çetin ve zorlu barajlarla aşılması ve en iyilerin meydana çıktığı arenası olmalı. Bir üniversite öğretim üyesi komşuma başarı derecesini sordum “finalde kalan çok, bütünleme geçemeyen yok” diye açıkladı, nedenini kendi ekledi “finaldeki soruları bütünlemede soracağımı söylüyorum, öyle de yapıyorum, hepsi yüksek notlarla geçiyorlar” İngilizce ekonomi dersi veren bir profesör arkadaşım “hazırlığı aşıp gelenler dersleri anlayamıyorlar, Türkçe sınıfın derslerini izlemelerini söylüyorum, hazırlık sınavını zorlaştırın dedim ama başarı düşer diye kabul etmediler “ demişti Üniversite Yönetimi için.
Gençler kariyer planı yarışı içinde. Yüksek lisans ve doktora yapan başarılı gençlerimiz var, çok da güzel hem onlar hem de ülkem için. Çetin işler. Denk olmayan üniversitelerde bu basamakların kuralları da zorluk dereceleri de çok farklı elbette. Yüksek lisansın da doktoranın da giriş şartları arasında okul derecesi, yabancı dil seviyesi, Ales sınav notu da yer alıyor. Biz her kuralı delme becerisini gösterebilen bir milletiz maalesef. Doktora tezi yazma büroları haber olmuştu bir ara, bu ilanlar devam ediyor efendim. Tıp alemini biliyorum ondan söz edeyim, yayınlarınızın hazırlanışından doçentlik dosyası oluşturulmasına kadar işi yüklenen firmalar var bu alemde. YÖK denklikleri var ama gene de denkliği tartışılan yurtdışı okullardan geçiş yapanların haberleri yer alır zaman zaman elbette inanmak istemem. Son günlerde işi daha da ilerletenler oldu, umarım benim gördüklerimi yetkililer de görüyordur ve engelleyecek /haksızlığı önleyecek tedbirleri alacak merci vardır.
Şimdi alenen yapılan adına ister tanıtım ister reklam deyin paylaşımları paylaşacağım;
“% 100 istihdam garantili online psikoloji eğitimi; klinik psikolog ol; online”
“Avrupa üniversitelerinde sınavsız, Türkçe, online, dil şartsız tezli yüksek lisans”
“Dünyanın sayılı üniversitelerinde online, sınavsız, Türkçe doktora eğitimi”
“Yüksek lisans tezi, lisans bitirme tezi, İngilizce çeviri, literatür tarama, makale, bildiri,ödev, istatistik analiz bürosu…”
“Online üniversite; bölümünü seç, mezun ol, evden çıkmadan Üniversite”
“Kariyerinizi  zirveye taşıyın; Sınavsız, puansız, Türkçe Lisans, Yüksek Lisans, Doktora”
“Yöneticiler içim kısa sürede Master, Doktora, on line..Ales ve dil şartı yok”
“Siyasete Dr. Ünvanı ile girin”
Facebooktaki sayısız paylaşımlardan bir bölümünü paylaştım. Avrupa Üniversitelerinde Türkçe, şartsız, sınavsız, tezsiz ünvan  (satışı) dağıtımı ile bir yerlere gelenler olabilecek kuşkusuz, Hasta görmeden , deneyim edinmeden haksız klinik psikolog ünvanı alanlar da ortada meslek! icrası yapacaklar. Yöneticiler kısa sürede dilsiz, sınavsız, tezsiz ünvan sahibi olacaklar öyle mi. Neredeyse “gel vatandaş, al sana doktora, buyur yüksek lisans” eşitsizliği oluşturacak bu faciaya umarın dur diyen çıkar..Ülkem için.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.