Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.9
  • ALTIN
    2436.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63154.25$

Kent Hafızası ve Yitik Okullar

12 Temmuz 2023, Çarşamba 00:00

Hollanda Delft, Almanya Heidelberg, Belçika Brugge,  Hırvatistan Dubrovnik. ....Avrupa’nın gördüğüm önemli  Ortaçağ kasabaları/kentleri. Adamlar Ortaçağ kentlerini en önemli destinasyon merkezleri yapmışlar, turizmden paraya para demiyorlar. Hemen tüm Avrupa’da çok güzel korunmuş eski binalar yerlerinde durmakta. Yıkalım, yeniden yapalım kültürü yok.

Yıllar önce bir tıp kongresi için bulunulan İrlanda’da profesör hocalarımız uzun yıllar önce araştırmacı olarak bulundukları üniversiteyi ve ikamet ettikleri mahalleyi bulup anı tazelemek için gitmişler ve ikamet ettikleri eve kadar görüp gelmişlerdi, ben rahmetli dedemin Küçükkumköprü’deki bağını bulamıyorum. Değişim her zaman iyi değildir, kent hafızasının yaşaması korumayı da gerektirir.

Okullar da kent hafızasının önemli yapılarıdır, kimlikleridir adeta. Ben Mümtaz Koru İlkokulu ve Konya Maarif Koleji girişli adı nedense değiştiği için Konya Anadolu Lisesi mezunuyum. Mezuniyetimden 52 ve 45 yıl sonra  okullarım bugün artık eski kimlikleriyle yok edilmiş durumda.2013-2014 yılında önce İmam Hatip Orta Okulu; 2021-22 ders yılından itibaren Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak  hizmete devam etse de fiilen yok olmuş durumda ilkokulum. Belki 50 yıl sonra yerle yeksan da olabilir.

1955 yılında ülkemde yeni eğitim hamlesi olarak kurulan kolejler arasında olan Konya Maarif Koleji önce 1973 yılında Konya Anadolu Lisesi, 1987 yılında ise Meram Anadolu Lisesi adını alarak bir anlamda kuruluş kimliğinden uzaklaşmıştır, yarın ne olacağı meçhuldur , okulu ve kentimle ilgisi olmayan birisi mesela yıllar sonra torunuyla gelse okulunu bulamayadabilir.

Ben bu tür okul, mahalle, sokak isimleriyle oynanmasını doğru bulmam. 24 Şubat sürecinde İmam Hatip okullarına savaş açılmasını doğru bulmadığım gibi günümüzde her okulu İmam Hatip yapma çabasını da doğru bulmam. Gereksinim olduğu düşünülüyorsa bin tane yeni İmam Hatip açılabilir ama bu tür değişimin eski okulların kimliklerini yok ederek yapılmasına karşıyım. Okullar da kent kültürü ve tarihinin mihenk taşlarıdır, onlar da aynen mahalleler, sokaklar, meydanlar, tarihi binalar gibi korunmalı ve yaşatılmalıdır. Kentlerin ve kentlilerin hafızasıyla oynamayın

Yorumlar

  • yorum avatar
    Mustafa Turgut
    26-08-2023 06:52

    Kesinlikle haklısınız Sevgili Hocam, kentlerin de hafızaları vardır ve bu hafızalarla bu kadar oynanılmamalıdır. Orta yaş ve üzeri insanımızın referans noktası olarak kullandığı,bir çok bölgeyi, yapıyı ya da herhangi bir mekanı gençlerin bilmiyor olması ne kadar acı. Oysa kültür dediğimiz şeyin bir boyutu da aktarım değil midir. Saygılarımla.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.