Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.59
  • EURO
    35.01
  • ALTIN
    2450.9
  • BIST
    9766.98
  • BTC
    64290.42$

İSRAFI ÖNLEMEYE ÇALIŞALIM

16 Ocak 2019, Çarşamba 09:11

İsrafı önlemek için hepimizin çalışmasının önemi büyüktür. Yüce dinimiz İslam, israfı büyük günahlardan saymış ve Müslümanların israftan uzak durmasını emretmiştir.

İsraf, "mal veya imkânları meşrû olmayan amaçlar için saçıp savurmaktır." Bir kısım âyetlerde kişinin kendine ait veya sorumluluğu altındaki mal ve imkânları gereksiz yere harcamasını ifade etmektedir" (en-Nisâ 4/6; el-Furkān 25/67).

Yüce Rabbimiz Allah Teala, "yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez." (A'raf, 7/31) buyurmaktadır.

Cürcânî, israfı “değersiz bir amaç uğruna fazla mal harcamak, harcamada haddi aşmak, meşrû bir konuda harcanması gerekli olan ölçüden fazlasını harcamak” şeklinde tarif eder.

Maddî ve mânevî imkânları Allah’ın insanlara bağışladığı birer emanet sayan İslâm dini, bunları Allah’ın rızâsını kazanmaya ve insanlara mutluluk getirmeye elverişli yerlerde kullanmayı emreder.Dinen haram kılınan maddelerle lüks sayılanların tüketimi israf olduğu gibi helâl kabul edilen maddelerin günün icaplarına göre ihtiyaçtan fazla tüketimi de haram veya mekruh sayılmıştır." (Cengiz Kallek, "İsraf", TDV İslâm Ansiklopedisi, c. 23. s. 178)

Yapılan araştırmalara ve yayınlanan raporlara göre ülkemizde israf giderek artmaktadır."Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan 2018 yılı Türkiye İsraf Araştırması sonuçlandı.

2017 araştırma sonuçları dikkate alındığında bitirilemeden çöpe atılan yemek miktarında artış olduğu tespit edilirken, gıdaların tüketilmeden çöpe atıldığını belirtenlerin oranı yüzde 22,8 oldu. Bunun nedenleri gıdanın bozulması ve tüketilememesi olarak kayıtlara geçti. Araştırmaya görehaftada ortalama iki adet ekmek çöpe atılıyor. Satın aldığı ekmeği tüketemeden çöpe attığını ifade eden bireylerin oranı ise yüzde 11,7 olarak belirlendi. (http://ekonomi.haber7.com/ekonomi/haber/2804733-turkiyenin-israf-raporu-aciklandi/?detay=2)

En fazla israfın yemekhaneli iş yerleri, hastane, yatılı okul, öğrenci yurdu, otel, lokanta gibi toplu yemek tüketim yerlerinde olduğuna ilişkin kesin veriler mevcut. Türk Standartları Enstitüsü tarafından 1986 yılında yapılan “Türkiye’de ekmek sanayi, ekmek standardizasyonu ve ekmekçiliğin sorunları” konulu sempozyumda, ekmek israfının p’ini toplu yemek tüketim yerlerindeki israfın oluşturduğu belirtilmiştir. (http://www.israf.org/public/admin/filemanager/uploaded/Ekmekisrafibilgi.pdf).

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül de enerji israfı konusunda `Türkiye'de ısıtma ve aydınlatmada kullandığımız enerjinin 5’ini israf ediyoruz.` tespitini yapmıştır. (http://www.israf.org/public/admin/filemanager/uploaded/enerjiisrafinot.pdf)

İsrafı önlemek için güzel çalışmalar da yapılmaktadır. Bunlardan biri de"Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Programı"dır. Bu program, turizm işletmeleri, eğitim kurumları, hastaneler, askeri birimler başta olmak üzere ülke geneline yayılması planlanan bir projedir. Proje turizm sektörü üzerinden çalışmalarını gerçekleştirmeye başladı. Otel ve restoranlara hitap eden turuncu bayrak uygulaması, projenin önemli bir ayağını oluşturuyor.(http://www.israf.net/)

O halde israfı önlemek için hepimizin daha fazla çalışması ve yeni projeler geliştirmesi gerekir. Mevcut projelere de destek vermeliyiz. "İsrafla mücadele ve sıfır atık" projelerinin başarılı olabilmesi için başta kendimiz çocuklarımıza ve gençlerimize güzel örnek olarak israfı önleme eğitimlerine öncelik vermeliyiz. Böylece ülkemizin kalkınmasına, çevre sorunlarının azaltılmasına ve daha temiz ve yeşil bir ülke olmasına yardımcı oluruz. Ne mutlu israfı önlemeye çalışanlara.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.