Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.55
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2432.7
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63171.250$

İnsana dokunsan ne cevherler çıkar

27 Aralık 2023, Çarşamba 00:01
İnsan..Marifet iltifata  tabidir denir ya. “İcat çıkarma!”değil keşke “İcat çıkar” sözcüğünü ana cümlemiz yapsaydık yıllarca. “Eski köye yeni adet” getirmeyi marifet kabul etseydik. Keşke her alanda yetenek avcılarımız olsaydı. Keşke yabancı hayranlığının yerini kendi insanımıza güvenmek alsaydı. Keşke birbirimizin ayağından çekmeyi değil “uzayan kol bizden olsun” cümlesini ana felsefemiz yapsaydık. Tanışmadığım ama röportajlarından haberdar olduğum bir değerden Sn. Safa Şahin’den söz etmek istiyorum başarılarının daim olmasını ve ülkeme katkı sağlamasını dileyerek.
Yozgatlı. Sorgun otogarında ayakkabı boyayarak ilk paralarını daha doğrusu harçlığını kazanıyor. İlkokul sıralarında çizim yapmaya başlıyor. Lise yıllarında grafiti sanatı ilgi alanına giriyor. Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma ve Geliştirme Eğitim Vakfı (TASEV) Ayakkabı Tasarım Bölümü’nden 2008 yılında mezun oluyor. 2009 yılında Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’ne başlıyor. İlk kişisel sergisini 2011 yılında Konya’da açıyor. Erasmus programı ile yolu Torino’ya düşüyor. Tasarım yarışmalarında ödüller alıyor ancak 2013-16 yılları arasında farklı yerli markalarımızla işbirliği, çizgisinin uç noktada bulunması nedeniyle uzun ömürlü olmuyor. Kendisine Nike firması yetenek avcısından gelen teklifi kabul ederek 2.5 yıl Amerika’da görev yaptıktan sonra Balmain markası Sneakers departmanı baş tasarımcısı teklifini kabul ediyor ve yolu Paris’e düşüyor. İtalya teknik ve kalite; Amerika performans; Paris estetik olarak tasarım anlayışına katkı sağlamış kendisinin tanımıyla. Versace, Mark Jacobs, Adidas, Puma, Emporio Armani, Nicolas Kırkwood, Under Armour, Inditex teklif aldığı önemli firmalar yaşam serüveninde. Başarı kolay gelmiyor özel yeteneğiniz olsa da. TASEV tasarım yarışmasında birincilik kazanıyor ancak birinciyi yurtdışına eğitime gönderme ödülü o yıl bütçe yetersizliği nedeniyle gerçekleşemiyor. Zor yıllarında Nike davetiyle gittiği Amerika’da limuzinle karşılanıyor. Oysa Selçuk Üniversitesi Resim Bölümü öğrencisi iken yazları Konya ayakkabı sektöründe atölyelerde çalışıyor. Günümüzde İstanbul Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı’nda yabancı konuşmacıların fotoğraf çektirme sırasına girdiği Safa Şahin Bottega Veneta için de tasarım yapmaktaymış, yaşamında artık Konya da bulunmakta. Selçuk Üniversitesi Ayakkabı Tasarım Bölümü öğrencilerine sektörü anlatıyor, 45 öğrencisi var ve onları da fuara da götürmüş ve hoşuma giden sözü “İlmin de sadakası olur” Fuarda öğrencilerine “burası avlanma alanı, hadi kendinizi anlatın” önerisinde bulunduğunu aktarmış röportajında. “Benim geçtiğim yollar çok çetindi, onlar yaşamasın” diye çalıştığını aktarmış Konya’ya katkı sağlamasının şansımız olduğunu düşündüğüm Safa Şahin.
Fark oluşturan kişi sayısı azdır. Sıra dışı yetenekler zor anlaşılır belki ama bizde yetenek avcıları da yok maalesef. Ayakkabı sektörünün çok güçlü olduğu kentimde kendi markamız yok. Selçuk Üniversitesi Ayakkabı Tasarım Bölümü bence çok geç kalınmış bir uygulama ama zararın neresinden dönülse kâr sonuçta diye teselli buluyorum. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uzun Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu lisans; aynı üniversite antrenörlük eğitimi alanında yüksek lisans; Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve spor alanında doktora;Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Spor Yöneticiliği alanında yardımcı doçent; Akdeniz Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu antrenörlük alanında yardımcı doçent; aynı üniversite aynı alanında doçent ünvanları aldıktan sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor alanında doçent ve halen Selçuk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Ayakkabı Tasarımı ve Üretim bölümü bölüm başkanı/profesör olarak görev yapmakta. Dr. Öğretim üyesi Kamil Ahat Selçuk Üniversitesi İşletme bölümü lisans; Sosyal Bilimler Üniversitesi Reklamcılık ve Tanıtım alanında doktor ünvanı sonrası Ayakkabı Tasarım ve Üretim bölümünde doktor öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Öğretim görevlisi Asude Mıhladız Kandal Selçuk Üniversitesi Giyim Endüstrisi ve Sanatları alanında lisans; Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde “Konya müze ve özel koleksiyonlarındaki ayakkabı örneklerinin incelenmesi” konulu yüksek lisans ardından Sanayi ve Tasarım Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapmakta. Öğretim kadromuz bu. Ben Safa Şahin’in vizyon ve hayallerinin öğrencilerine de Üniversitemize de çok şey katacağına inanıyorum. İş ki Konya destek versin.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.