Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    34.80
  • ALTIN
    2431.1
  • BIST
    10068.51
  • BTC
    62832.76$

İlâhî Uyarılarla Kendine Gelmeyenler, Kıyamette Uyanırlar (2)

23 Ekim 2015, Cuma 00:00

Kur’an okuyucusu, 62 ayetlik Necm Suresi’ni sindirerek okuyacak ve bu ayetlerle dolup coşkulu bir şekilde secdelere kapanacaktır. Zira bu ayetler, puta tapanları bile harekete geçirmiş ve onları secdeye kapanmak zorunda bırakmıştır.Bunun için sureden bazı ayetlerin mealini okuyalım:

 

Batmakta olan yıldıza and olsun ki, arkadaşınız (Muhammed) sapmamış ve azmamıştır.

O, kendiliğinden konuşmamaktadır.

Onun konuşması ancak, bildirilen bir vahiy iledir. (1-4)

Allah o anda kuluna vahyedeceğini etti.

Gözünün gördüğünü gönlü yalanlamadı. (10-11)

And olsun ki Rabbinin varlığının büyük delillerini gördü. (18)

Hayatın ilki de sonu da Allah'ındır. (25)

Göklerde olanlar ve yerde olanlar Allah'ındır… (31)

Kendinizi temize çıkarmayın. O, sakınanı çok iyi bilir. (32)

Hiç bir günahkâr başkasının günah yükünü yüklenmez.

İnsan ancak çalıştığına erişir. (38-39)

Doğrusu son varış Rabbinedir.

Doğrusu, güldüren de ağlatan da O'dur.

Doğrusu dirilten de öldüren de O'dur.

Doğrusu, atıldığında meniden erkek ve dişiyi, iki çifti yaratan O'dur.

Doğrusu ölümden sonra tekrar dirilten de O'dur.

Doğrusu zengin eden de varlıklı kılan da O'dur.

Doğrusu (Arapların en parlak yıldız kabul ettikleri) Şi’ra yıldızının Rabbi O'dur. (42-49)

Ey Kişi! Rabbinin hangi nimetinden şüpheye düşersin?

İşte ilk uyaranlar gibi bu da bir uyarandır.

Kıyamet yaklaştıkça yaklaşmıştır.

Onu Allah'tan başka ortaya koyacak yoktur.

Bu söze mi şaşıyorsunuz?

Gülüyorsunuz... Ağlamıyorsunuz.

Habersiz oyalanmaktasınız.

Artık secdeye varın, Allah'a kulluk edin. (55-61)

 

Secde emrinde hitap öncelikle müminleredir. Çünkü Kur’an’ı ilk okuyup gereğini yerine getirecek olanlar, onlardır. Buna göre anlam şöyledir: Ey mümin, Rabbinin nimetlerini gör, onların kıymetini bil, onları an, onların sende emanet olduğunu unutma, onları yerli yerince kullan. Bütün bu ikramların karşısında secdeye baş koy, kulluk ve ibadetini yalnızca O’na yap, secdede, ibadet ve kullukta devamlı ol. Şükür ve secdelerini artır, kullukta mesafeler kat etmeye bak.  Gaflet içerisinde olanlardan, dünyevîleşenlerden, gülüp eğlenceye dalanlardan, oyunda oynaşta olanlardan olma! Necm Suresi’nin ayetlerini bir kez daha sindirerek oku. Unutma ki bu ayetler, müşrikleri bile harekete geçirip secdeye vardırdı. Sen secdeye herkesten çok daha layıksın, durma O’na koş ve O’nun ol!

 

Hitap inkârcılaradır: Bunca hakikatlere rağmen Yüce Allah’ı, O’nun erişilmez kudretini ve sayısız nimetlerini görmezden gelenler! Aklınızı başınıza alın, iman edin, Yüce Allah’a boyun eğin ve yalnızca O’na kulluk yapın. O’ndan başkasına tapmayı, başkalarından emir almayı bırakın, yalnızca O’nun olun! Çünkü sizler, kıyamete doğru koşar adım ilerliyorsunuz. O gün herkes yaptığının karşılığını görecektir.

 

Hitap tüm insanlığadır: Ey insan, Rabbinin sayısız nimetlerini düşün, onları fark et ve kulluk ve ibadetini yalnızca O’na hasret! Fanilere bel bağlama, Bâkî olana yönel!

 

Ey insanlar! Artık hepiniz topyekûn secdeye varın, Allah'a kulluk edin.

 

Aslında secde, ibadetin içerisindedir ve ibadetin ayrılmaz parçasıdır. Buna rağmen önce secde edin emrinin gelmesi oldukça manidardır. Şöyle ki secde, ibadetin başıdır, kulluğun göstergesidir. Yüce Allah’a teslim olup boyun eğmeden kulluk olmaz; O’nun huzurunda secdeye kapanmadan ibadet de olmaz. Evet, ibadetin özü, huşu’ ve huzu’ içerisinde, içtenlikle Allah’a teslim olmaktır. Bunun en açık göstergesi ise, secde yapmaktır.

 

Secde ibadetin tacıdır, sırrıdır, özüdür. İnsanı, Yüce Yaratıcı karşısında adam yapan, onu şeytandan farklı kılan en temel ayraçtır. Secdesiz ibadet ve kulluk olmaz; ancak ibadet ve kulluğumuz secdeden ibaret kalmamalıdır. İnsan ne kadar iyilik ve hayır sahibi olursa olsun, ne kadar günahlardan uzak kalırsa kalsın, secdeyle Rabbin huzurunda yerlere kapanmadıkça kulluğu tamamlanmış olmaz. Secde edenleri ise, yaptıkları secdenin gereği müslümanca bir hayatı yaşamak beklemektedir.

 

Unutmayalım ki müşrikler de secde ederler. Tevhit ehli müslümanın secdesi ise, onlarınkinden farklıdır. Zira O, yalnızca Allah’a boyun eğer ve yalnızca O’na secde eder. O halde, her şeyimizle buyurun O’nun olmaya ve O’nun olduğumuzu kanıtlamak için secdeye!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.