Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2431.6
  • BIST
    9959.79
  • BTC
    62323.18$

İffet Abidesi Hz. Meryem (2)

15 Aralık 2017, Cuma 07:13

Hz. Meryem, doğar doğmaz mabedde ibadete adanmış; Allah'ın hizmetçisi anlamına gelen “Meryem” ismine uygun bir kulluk sergilemiş; bir başına, kirli bir toplumda temiz kalmasını bilmiş, iffet abidesi bir hanım olmayı başarmış; bu özellik ve güzellikleriyle Kur'an'da anılmaya ve bir Kur'an suresine isim olmaya layık olmuştur.

Öte yandan, bu temiz kadına yahudi ve hıristiyanlar olmadık sözler söyleyince, onu iffetsizlikle suçlayarak yahut ona ilâhlık payesi vererek haddi aşınca, Cenab-ı Hak hem onlara susturucu bir cevap vermek, hem de onu aklamak, onun temiz, iffetli bir anne/kul olduğunu açıklamak için ismini ayetlerinde anmıştır.

Yine Allah'ın erişilmez kudreti gereği babasız olarak Hz. Meryem'den dünyaya gelen Hz. İsa’nın, babasız ama nesebi sahih bir evlât olduğunu belgelemek için “Meryem oğlu İsa” diye takdim edilmiştir. (Ayrıntılı bilgi için bkz. Ali Akpınar, Kur’an Coğrafyası)

Ana Karnında Adanmış Çocuk

İmran'ın karısı: «Ya Rabbi! Karnımda olanı, sadece sana hizmet etmek üzere adadım, benden kabul buyur, doğrusu işiten ve bilen ancak Sensin» demişti.

Onu doğurduğunda, Allah onun ne doğurduğunu bilirken «Ya Rabbi! Kız doğurdum. Erkek, kız gibi değildir, ben ona Meryem adını verdim, ben onu da soyunu da, kovulmuş şeytandan Sana sığındırırım» dedi.

Rabbi onu güzel bir kabulle karşıladı, güzel bir bitki gibi yetiştirdi; onu Zekeriya'nın himayesine bıraktı. Zekeriya mabette onun yanına her girişinde, yanında bir yiyecek bulurdu. «Ey Meryem! Bu sana nereden geldi?» demiş, o da: «Bu, Allah'ın katındandır» cevabını vermişti. Doğrusu Allah dilediğini hesapsız rızıklandırır. (Âl-i İmrân 3/35-37)

Hz. Meryem’in annesinin, daha çocuğu karnında iken onu Allah’a adaması, anne babalara çocuk sahibi olmanın temel gayesi konusunda mesaj vermektedir. Demek ki çocuk, Allah’ın dinine hizmet etsin diye istenir, bunun için yetiştirilir.

Annenin ihlâslı dua ve niyeti, Yüce Yaratıcı’nın rahmet kapısında karşılık bulmuş ve yoluna adananları Yüce Allah sahipsiz, yardım ve ikramsız bırakmamıştır. Onu fizikî ayıp ve kalıcı hastalıklardan, manevî kirlerden uzak bir şekilde yetiştirmiştir. Demek ki Meryem gibi adananlara Yüce Mevlâ, Zekeriya gibi hâmiler lütfedecek ve onu ikramlara boğacaktır. Biz O’nun olursak, O bizimle olacaktır her zaman.

Melekler şöyle demişti: «Ey Meryem! Allah seni seçip temizledi. Dünyaların kadınlarından seni üstün tuttu.

Ey Meryem! Rabbine gönülden boyun eğ, secde et, rükû edenlerle birlikte rükû et. » (Âl-i İmrân 3/42-43)

Yüce Allah, Hz. Meryem’i her türlü şirk, küfür ve günah şaibesinden uzak tutmuş ve onu seçkinlerden kılmıştır. O bu payeleri, gönülden Yüce Allah’a secde ederek, rükûlara vararak taçlandırmıştır. Hem secde ve rükûlu olarak bu rütbeleri hak etmiştir, hem de secde ve rükûlarla bu payelere şükretmiştir. Demek ki kulluk payesi hak edenlere verilir, bu payeye erenler de hiçbir zaman kulluk ve ibadeti terk etmezler.

Sonuç:

Çocuklarımıza tanıtacağımız, en önemli Kur’an kahramanıdır Hz. Meryem. O, kadın başına kirli toplumda tertemiz kalmasını bilmiş bir kadındır. Daha annesinin karnında iken Allah’a adanmış ve çocuk yaşından itibaren mabedde kendini Rabbine ibadete vermiş, bir gül gibi yetişmiş bir kadındır. Bir peygamber anasıdır. Kur’an’da ismi geçen tek kadındır. Daha dünyada iken Yüce Allah’ın rızasına nail olmuş, meleklerin müjdelerine mazhar olmuş bir annedir Hz. Meryem.

Meryem ruhu, kadın olsun erkek olsun bizleri Rabbin yolunda, O’nun ölçüleri doğrultusunda iffetli bir kul olarak yaşatacak ruhtur.

Meryem anamıza rahmet olsun, onun ruhuyla yaşayanlara selâm olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.