Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.54
  • EURO
    34.9
  • ALTIN
    2436.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63154.25$

Hz. Mevlâna’nın çağrılarına Dünya uyuyor, peki ya bizler

13 Aralık 2023, Çarşamba 00:01
Konya’nın en önemli günleri. Dünya Hz. Mevlâna’ya koşuyor, peki Konya işin maddi bereketi dışındaki yönleriyle ilgili mi? “Hoşgörü kenti” Konya; “Gönül Kenti Konya” konuklarının gönlünü Konya’da bırakıp gitmelerini sağlayabilecek mi? Hepimizin , kentimin yöneticilerinden esnafına, taksicisinden sokaktaki insanına böyle bir görevimiz yok mu sizce?
İlk aklıma takılan sorunun olumsuz cevabını Sn. Özteke köşe yazısında verdi. Maalesef bazı esnaf görünümlü ancak esnaf anlayışından yoksun esnaf’ erbabı affedersiniz kazık atma eylemlerine devam ediyorlarmış. Ben bunun önlenememesini kabul edemiyorum. Özellikle lokantalardan 365 gün gelen bu yakınma tüm Konya’nın adını lekeliyor. Bir elin bilmem kaç parmağı diyerek geçiştirilemez. Fiyat listelerinin kapı önlerinde ilan etmelerini sağlarsınız, billboardlarda ve gerekli yerlerde gardan, havalimanından, otogardan başlayarak şikayet telefonları ilan eder ve anında müdahale edecek Zabıta ekibi görevlendirirsiniz, Dernek ve Esnaf odalarını denetimlere ortak edersiniz ve önlersiniz. Yok diğer esnaflar da bunlardan şikayetçiymiş; geçiniz kardeşim; şikayetçi iseler izin vermezler. Kent ve kentli hakkında yargılarda kentin yöneticilerinden çok taksicisi, valesi, esnafı, otel görevlisi karar verdirir; önceden eğitimse eğitin, 24 saat denetimse denetleyin ; her şey yapılmalı ve kimse kentime leke getirmemeli. Kendilerine ve mesleklerine saygı duymuyorlarsa anlayacakları dilde konuşulmalı.
Hep hayıflanırız ya, kentime geleni konaklatamıyor, gel-geç noktası oluyoruz diye. Buyurun sadece bu amaçla ve konaklamalı gelen iç ve dış konuklarımız var olacak. Acaba biz bunların yüzde kaçını yaklaşık bir saatlik ve çok değerli özelliklere sahip ilçelerimize götürebileceğiz? Kentimin önemli noktalarında, otel lobilerinde kentimin güzelliklerinin sergilendiği fotoğraf sergileri açtık mı ? Otellerde veya önemli noktalarında yerel turizm acenteleri çeşitli yakın gezi turları organize ettiler mi ? Kentimin önemli destinasyon noktaları hakkında otel görevlileri ve/veya taksici esnafının bilgisi gerçekten genelde yok, acaba bir ön eğitim verildi mi? Biz gene ucuz peynir şekeri satmakla veya Uzakdoğu ürünü hediyelik eşyalar sunmakla mı  yetineceğiz yoksa kıymetli ve özgün hediyeliklerimiz olacak mı? Belediyemiz Kültür AŞ ürünlerinin satıldığı yerlerden Mevlâna Kültür Merkezi dışındakiler mesai dışı ve hafta sonu kapalı mı olacak? Konuklarımızın önüne çeşitli sergiler veya başka alternatif tanıtıcı programlar koyabilecek miyiz? İki değerli sanatçının Sn. Hamit Yalçın ve Kerem Arı’nın fotoğraf sergilerinin öncesi gerekli tanıtım yapılmış mıydı ve gereken ilgiyi gördüler mi? Ben görmediğini düşünüyorum , o zaman da aklıma mekanlar doğru muydu sorusu geliyor. Bence Hızlı Tren Garı bile eserlere gelip geçerken bakmaya uygun olabilir ama ambiyans olarak bile sergi salonu yerini tutmaz, daha özgün mekanlar tahsis edilmeliydi düşüncesindeyim.
Kentimden her zaman tüm konuklar ama en azından Hz. Mevlâna Anma haftasında gelenler en ufak bir hoşnutsuzluk yaşamadan ayrılmalı. Gönülleri Konya’da kalmalı. Tüm kentim yöneticisinden esnafına bir süreliğine Hz. Mevlâna öğütlerine uygun yaşamalı, Belki alışkanlık yapar, sonra da devam ederiz, hayırlı bir iş olur. Buyurun birkaç Hz. Mevlâna sözü;
“Allah sana bir el vermişse çalış, kazan ve diğer insanlara da faydalı ol”
“Edebli edebinden susar, edebsiz “ben susturdum” zanneder”
“İnsanı güzel yapan yüzdür, yüzü güzel yapan gözdür, insanı insan yapan ağzından çıkan sözdür”
“Öfke rüzgar gibidir, bir süre sonra diner ama bir çok dal kırılmıştır bile”
“Sevdiklerinize gül verin, gülünüz yoksa gülüverin”
“İyiyi ara, doğruyu ara, güzeli ara ama kusur arama”
“Ya kırdığın gönülü Allah seviyorsa..Bilemezsin, bilsen ödün kopardı, dokunamazdın”
“Kısmet etmişse Mevlâ; el getirir, yel getirir ,sel getirir. Kısmet etmemişse Mevlâ; el götürür, yel götürür, sel götürür.”
“Misafir gelecekmiş gibi evini, ölüm gelecekmiş gibi kalbini temiz tut”
“Ne kadar zengin olsan ancak yiyebileceğin kadar yersin; denize testiyi daldırsan ancak alabileceği kadar su alırsın, gerisi kalır”
“Deniz kadar mal  kazansan da sen üzerinde gemi ol, gemi içine  su alırsa batar”
“Kötü huyu adet edinme, kökleşir”
“Aç gözlülük ve hırs insanı hakkı olmayan şeyleri elde etmeye, el uzatmaya zorlar”
“Kanaat etmekten kimse ölmedi, hırs etmekten de kimse zengin olmadı”
“Her şey kader ile takdir edilmiştir, kısmetine razı ol ki rahat edesin”
Olduğumuz gibi göründüğümüz; cömertlik ve yardım etmede akarsu; şeffaf ve merhamette güneş; kusur örtmede gece; hiddet ve asabiyette ölü; tevazu ve alçakgönüllülükte toprak; hoşgörülülükte deniz gibi davrandığımız günler olsun inşallah. Hoşgörü kentinin, Hz. Mevlâna kentinin evlatları olarak herkese örnek olalım. Konuklar gönüllerini kentimde bıraksın.

Yorumlar

  • yorum avatar
    Ahmet oztemel
    13-12-2023 18:51

    Sn. Uğurlu, tesekkurler katkınıza

  • yorum avatar
    Öztürk uğurlu
    13-12-2023 12:23

    Aynen hocam bir an önce kendimizi yenileme zamanı geldi geçiyor bile sevgi ve hoş görude sinifta kaldık

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.