Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.40
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2434.5
  • BIST
    9979.9
  • BTC
    62305.99$

HAYATA, YAŞANILABİLİR ÖRNEKLERLE HAZIRLANMAK! (2)

01 Mart 2019, Cuma 10:08

Yine Kur'ân, Hz. Eyyûp Peygamberin hanımını dövmeye yemin etmesinden ve bu yemininden kurtuluş formüllerinden bahseder.
“Eline bir demet sap al da onunla vur, yeminini böylece yerine getir. Gerçekten biz, Eyyûb'u sabırlı bulmuştuk. O, ne iyi kuldu! Daima Allah'a yönelirdi.”(1)

Demek ki, Eyyûb ailesinde problemler olmuş, Hz. Eyyûb gibi sabır âbidesi bir Peygamber, eşine sopa vuracağına and içmek zorunda kalmış, Yüce Allah da bu problemin çözümüne yönelik ona yol göstermişti.

Bu meyanda Kur'ân'da, karı koca arasında karşılaşılabilecek problemlerin çözümüne yönelik son derece anlamlı teklif ve tedbirler yer alır:
“Allah'ın, insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler, kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için sâliha kadınlar, itaatkârdır! Allah'ın, kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar. Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve (bunlarla da yola gelmezlerse) dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür.

“Eğer karı-kocanın aralarının açılmasından korkarsanız, erkeğin âilesinden bir hakem ve kadının âilesinden bir hakem gönderin. Bunlar barıştırmak isterlerse, Allah aralarını bulur; şüphesiz Allah, her şeyi bilen, her şeyden haberdar olandır.”(2)

"Eğer bir kadın, kocasının geçimsizliğinden yahut kendisinden yüz çevirmesinden endişe ederse, aralarında bir sulh yapmalarında onlara günah yoktur. Sulh (daima) hayırlıdır. Zaten nefisler, kıskançlığa hazırdır. Eğer iyi geçinir ve Allah'tan korkarsanız, şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır."(3)

Âyetlerde şu hususlar dikkatimizi çekmektedir:
1. Âyet, ailede kadın ve erkeğin birbirlerine karşı sorumluluk ve duruşlarını belirlemektedir.
2. Kur'ân'ın hedeflediği aile, sâlih, itaatkâr ve Allah'ın sınırlarını koruyan eşlerden oluşur ve huzur, geçim, uyumluluk esastır.
3. Problem, kadın kaynaklı olursa, buna karşı aşamalı bir yol önerilmiştir.
4. Bu yollar, önce etkili bir şekilde va'zu nasihat, ardından psikolojik küsüşme, bunun ardından te'dib etme gelmektedir.
5. Bundan sonra kadın ve erkeğin ailesinden iki hakeme, problemin arz edilmesi aşaması gelir. Bu aşamada, eşler, dertlerini yalnızca belirlenen hakemlere anlatırlar.
6. Hakemlerin yegâne amacı, eşlerin barışmasını sağlamak ve yuvayı kurtarmak olmalıdır.
7. Bütün bu yöntemlerde amaç, aile yuvasını yıkılmaktan kurtarmak ve huzurlu bir şekilde devam etmesini sağlamaktır.
8. Boşanma, tüm çarelerin tükendiğinde baş vurulabilecek bir ruhsattır. Kur'ân, boşama sınırlarını belirleyen pek çok âyetin yanında konuya müstakil bir sûre (Talak sûresi) ayırarak, boşamayı keyfilikten kurtarmış, belirli ölçülere bağlamıştır.
9. Tüm bu aşamalarda taraflar, Yüce Allah'ın üzerlerinde gözetici olduğunu ve yapıp ettiklerinden O'na karşı sorumlu olduklarını unutmamalıdırlar.

Kur'ân, Hz. Peygamberin eşleriyle yaşadığı bazı problemleri, bize yönelik mesajlarıyla anlatır. Peygamberin sırrını saklamayan eşler, birbirlerini kıskanıp Peygambere bir takım plânlar kuran eşler, dünyalık isteyerek Peygamberi bunaltan eşler. Peygamberi, ilâ vak'asını yaşamaya mecbur tutan eşler.

Dipnotlar:                                                                                                                                               1- 38 Sâd, 44.
2- 4 Nisâ, 34-35.
3- 4 Nisa, 128.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.