Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.79
  • ALTIN
    2441.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63998.57$

Hasat Mevsimi

02 Mart 2020, Pazartesi 08:34

Müslüman halkımız tarafından Üç Aylar olarak isimlendirilen, yeni bir mânevî mevsime girmiş bulunuyoruz. Manevi fırsatları kazanacağımız en önemli zaman dilimine kavuştuk. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan üç aylara kavuştuk. Bu sebeple Yüce Rabbimize binlerce hamt ediyoruz. Bizleri bu zamanlara eriştiren, imana kavuşturan, Ümmet-i Muhammed olmayı bizlere nasip eden Mevlâmıza şükürler olsun.

 Üç aylar kameri ayların yedincisi olan Receple başlayan, Şaban’la devam eden ve nihayetinde Ramazanla son bulan ayların toplu adıdır. Yüce Rabbimiz üç ayları en faydalı şekilde değerlendirmeyi, rızasını kazanmış olarak hep birlikte Ramazan’a kavuşmayı cümlemize nasip eylesin.

 

Hasat mevsimi olan Üç aylar da birbirinden kıymetli geceleri içinde barındıran Recep, Şaban ve Ramazan aylarına Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’ çok kıymet vermiştir.

 

Üç Aylar; ilâhî rahmetin coştuğu, gazab-ı ilâhinin sustuğu, rahmet ve mağfiret dalgalarının sahilimize vurduğu, manevî huzur ve sükunun gönüllere doğduğu, mübarek feyizli ve bereketli aylardır. Bu sebeple girmiş olduğumuz üç ayları da fırsat olarak bilmeliyiz. Bu aylarda gereken hususları yerine getirmek suretiyle feyiz ve bereketin üzerimize inzal olmasına sebep olalım.

Enes bin Mâlik (r.a.), Rasûlüllâh (s.a.v.)’ın Receb ayına kavuştuğunda şöyle duada bulunduğunu haber veriyor:

"Allâhümme bârik lenâ fi Recebe ve Şa'bân ve belliğnâ Ramazân: Yâ Rabbi! Receb ve Şaban'ı bize mübarek eyle, bizi Ramazan'a kavuştur." (Gunye 1 / 219)

Cenâb-ı Hakk, nasıl bir hayat yaşamamız gerektiğini bizlere bildirirken, yapmış olduğumuz hatalardan dönmemizi istemektedir. Üç aylar dediğimiz bu zaman dilimi hatalarımızı gözden geçirmemize vesile olacak çok önemli fırsat aylarıdır.

Dinî gelenekte üç aylara önem verilmesinin sebeplerinden biri de bu aylarda bulunan kandil geceleridir. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib, aynı ayın yirmi yedinci gecesi Mi‘rac, şâban ayının on beşinci gecesi Berat ve Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi Kadir gecesidir.                          

 

Üç ayların gelişiyle ibadet dünyasını zenginleştiren, oruç ve benzeri nafile ibadetlerle manevî yükselişi sağlamaya gayret eden mü’min, böyle içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayına ulaşmaktadır.                                                                                                                     

Bu aylara girince müminlerin manevî hayatı canlanır. Ruhları ulvî bir hava kaplar. Çünkü, bu ayların içerisinde Yüce Rabbimizin rahmeti ve mağfiretinin müminlerin üzerine sağanak gibi yağdığı çok feyizli ve bereketli geceler vardır.

İslâm dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve ramazan bayramıyla sona eren üç aylar, Müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır.

 

Üç aylara çok önem veren Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), üç aylarda bulunan mübarek gecelerin kıymet ve değeri hakkında da; “Beş gece vardır ki, onlarda yapılan dualar geri çevrilmez. Bunlar, Recebin ilk gecesi, Şabanın on beşinci gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve kurban bayramı geceleridir” (El Feth’ül Kebir 2/923) buyurmuştur.

 

Üç aylarda yerine getirilmesi alışkanlık halini alıp gelenek haline gelen nâfile ibadetlerden biri oruçtur. Receb ve şâban aylarının tamamının oruçlu geçirilerek ramazan orucuyla birleştirilmesine “üç aylar orucu” diyoruz.

 

Sağlığımızın kıymetini bilip, bu mübârek günleri gereken şekilde değerlendirmeliyiz. Bir daha üç aylara ulaşamayacağımızı düşünerek, elimizde olan fırsatları iyi değerlendirelim.

 

Bütün müminlerin üç aylarını tebrik eder, bu manevi zaman diliminin her türlü hayırlara vesile olmasını Cenâb-ı Haktan niyaz ederim. Gönülden Muhabbetlerimle…

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.