Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2431.6
  • BIST
    9959.79
  • BTC
    62323.18$

Hakîm Allah’ın Hikmetli Kitabından Kadın Erkek Herkese İnciler (1)

26 Ocak 2018, Cuma 09:51

 

Kur’an ayetlerinden anlaşıldığı üzere önce erkek, ardından kadın yaratılmıştır. Bu, tek başına erkeğin kadından üstün olduğu anlamına gelmez. Aileyi oluşturan karı kocanın karşılıklı olarak birbirlerine karşı sorumlulukları vardır. İslâm, ne tek başına erkeğe sorumluluk yükler, ne de kadına sorumluluk yükler.

Kur’an, Arapçadır ve Arap dilinin kurallarına uygun olarak inmiştir. Biz onu, anlayasınız diye, Arapça bir Kuran olarak indirdik. (Yusuf, 12/2) Böylece Biz Kuran'ı Arapça bir hüküm ve hikmet olarak indirdik. (Ra’d, 13/37) O, eğriliği olmayan, Arapça bir Kuran'dır. Belki sakınırlar. (Zümer, 39/28)

Arapça kurallara göre kelimeler müzekker ve müennes/eril ve dişi olarak iki grupta toplanırlar. Kelimelerin müzekker yahut müennes oluşu, her zaman cinsiyet bildirmez. Sözgelimi Yüce Allah için ve melekler için eril zamirler kullanılmıştır. Bu onlar için cinsiyet ifade etmez.

Arapçada kapı ve ay manasına gelen bâb ve kamer kelimeleri müzekker, pencere ve güneş demek olan nâfize ve şems kelimeleri müennestir. Dolayısıyla Arap dilinde kelimelerin eril yahut dişi olmaları tek başına bir üstünlük veya aşağılık sebebi değildir.

Nitekim verdiğimiz örneklerde kapı ile pencere arasında bir üstünlük söz konusu değildir. Güneşin aydan daha büyük olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir, buna rağmen güneş için dişi bir kelime seçilmiş, ay için de eril bir kelime kullanılmıştır.

Yine Arapça kurallara göre müzekker ve müennes kelimeler bir cümlede kullanılacaksa önce müzekker kelimeler, sonra müennes kelimeler zikredilir. Bu, dildeki kuralın gereğidir.

Ancak zaman zaman önemine vurgu yapmak için bazen bu sıralama bozulur. Dikkat çekmek için bazen müennes önce gelir, bazen müzekker önce gelir. Okuyucunun hikmetli Kur’an’ın hikmetlerini görebilmesi için onu çok dikkatli okuması gerekir. Şöyle ki:

Pek çok ayette yukardaki kaide gereği önce müzekker kelimeler sonra müennes kelimeler zikredilir. Şu örneklerde olduğu gibi:

Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velileridir; iyiyi emreder kötülükten alıkorlar; namaz kılarlar, zekât verirler, Allah'a ve peygamberine itaat ederler. İşte Allah bunlara rahmet edecektir. Allah şüphesiz güçlüdür, hâkimdir.

Allah mümin erkeklere ve mümin kadınlara, temelli kalacakları, içlerinden ırmaklar akan cennetler, Adn cennetlerinde hoş meskenler vaat etmiştir. Allah'ın hoşnut olması en büyük şeydir. İşte büyük kurtuluş budur. (Tevbe, 9/71-72)

Allah, inanan erkek ve kadınları, içinde temelli kalacakları, içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyar, onların kötülüklerini örter. Allah katında büyük kurtuluş işte budur. (Fetih, 48/5)

Doğrusu erkek ve kadın Müslümanlar, erkek ve kadın müminler, boyun eğen erkekler ve kadınlar; doğru sözlü erkekler ve kadınlar, sabırlı erkekler ve kadınlar, gönülden bağlanan erkekler ve kadınlar, sadaka veren erkekler ve kadınlar, oruç tutan erkekler ve kadınlar, iffetlerini koruyan erkekler ve kadınlar, Allah'ı çok anan erkekler ve kadınlar, işte Allah bunların hepsine mağfiret ve büyük ecir hazırlamıştır. (Ahzab, 33/35)

Görüldüğü üzere bu örneklerde, kaideye uygun olarak müzekker kelimeler, müennes kelimelerden önce anılmıştır.

Bazen bu sıralama çeşitli hikmete binaen yine kaideye uygun olarak gelir. Sözgelimi, Nûr Suresi’nde önce müminlere seslenilerek onlardan gözlerini harama bakmaktan sakınmaları istenir. Ardından da kadınlardan aynı şey istenir.

Burada erkeklerin önce zikredilmesi, karşıt cinse bakma konusunda erkeklerin daha zayıf olmaları, bakarak tatmin konusunda erkeklerin kadınlardan daha etkin olmaları, göz zinasına düşme tehlikesinin erkeklerde daha fazla olması sebebiyledir. İlgili ayetler şöyledir:

Mümin erkeklere söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini, korusunlar.

Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar. (Nûr, 24/30-31)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.