Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.56
  • EURO
    34.94
  • ALTIN
    2445.6
  • BIST
    9716.77
  • BTC
    64191.64$

HADİ BAKALIM ÖYLE OLSUN

15 Mart 2019, Cuma 08:31

Meram Belediyesi’nde bir tuhaflık var. Başkanların biri gidiyor, birisi geliyor ama tuhaf olan durum değişmiyor.

Peki, tuhaf olan ne diyeceksiniz?

Söyleyelim:  Meram Belediyesi’nde   ilk  olarak kurulduğu yıl olan 1989’da, mal/mülk/araç paylaşımı sırasında tartışmalar olmuştu. Belediyenin elinde ve stoklarında ne varsa dört belediye arasında (Büyükşehir,Meram,Karatay,Selçuklu)  paylaşılacaktı. Meram Belediye Başkanı Veysel Candan paylaşımdan  büyük pay almak isteyince , Büyükşehir Belediye Başkanı Halil  Ürün’le aralarında sorun yaşanmıştı.

Sözünü ettiğimiz   mal/mülk/araç paylaşımında kazanan  taraf Veysel Candan olmuştu. Tabi Meram Belediyesi olmuştu. Meram Belediyesi diğer belediyelere göre bayağı kazançlıydı. Bu başarı başkanın başarısıydı.

Veysel Candan milletvekili olduktan sonra aynı partiden Mustafa Özkan, Meram  Belediye Başkanı seçildi.

Eski/yeni başkan kamuoyu önünde pek fazla olmasa da bazı icraatlar noktasında birbirleri hakkında konuştular. Candan’ın ilk göz ağrısıydı Meram. Gördüğü yanlışlar karşısında doğru bildiklerini söyledi.

2004’de yapılan yerel seçimlerde Ak Partinin adayı Refik Tuzcuoğlu Meram Belediye Başkanı seçildi. Kadim dostumuz Refik bey çok düzgün bir belediye başkanlığı  dönemi geçirdi. Çalmadı ve çaldırmadı. Belediye işlerinde rüşvet ve iltimasın yollarını kapattı. Partili olsun, partisiz olsun kanun ve nizam neyi emrediyorsa onu yaptı. Tuzcuoğlu’nun tarafsızlığından ve dürüstlüğünden rahatsız olanlar ona 2. Dönemin kapılarını kapatmak   için erken bir zamanda harekete geçti. Başkan “hak,hukuk” derken,  bazı çevreler bu ilkeli ve dürüst tavırdan rahatsız oldu.

Bu arada şunu da belirtelim: Meram Belediyesi’nin en çok mal/mülk edindiği dönem, Veysel Candan’ın ve Refik Tuzcuoğlu’nun başkanlık yaptığı dönemdir. Onlar kazandırırken, onlardan sonra gelenler harcadı. 2004’den sonraki döneme bir bakalım. Tuzcuoğlu, Anıt  civarında  bulunan Toprak Mahsülleri Ofisi’nin binasını  belediyeye kazandırdı. Bu eski binayı yıktı ve  modern bir belediye binası yaptı. Et Balık’ın arazisini Özelleştirme İdaresi’nden aldı.  Şehrin muhtelif yerlerinde başta Milli Emlak’tan  olmak üzere  takas ya da kamulaştırma yöntemiyle yüzbinlerce metrekare büyüklüğünde araziyi belediyeye kazandırdı. Sonra ne oldu bunca mal/mülk/arazi? Ne olduğunu ve ne yapıldığını  herhalde biliyorsunuz.

Refik Tuzcuoğlu’ndan sonra Meram Belediye Başkanı olan Serdar  Kalaycı’nın ilk yaptığı icraatlardan birisi, Refik beyin yanlışlarını aramak oldu. Serdar  bey aradıkça aradı  ama  bir şey bulamadı. Üstelik  selefinin belediyeye kazandırdıklarını tek tek satmaya başlamıştı. Daha sonra Serdar bey bu sözü şayet  doğruysa , belediyeyi altı milyon borçla devr aldığını söylemiş.

2014’de bu sefer Serdar  Kalaycı gitti. Fatma Toru geldi.             

Ak Parti döneminde Meram’da iki dönem  üst üste başkanlık yapan yok.

Biri gidiyor, biri geliyor.             

Bu işte bir gariplik  yok  mu?

Neden acaba?

Karatay’da Mehmet Hançerli üç dönem, Selçuklu’da Uğur İbrahim Altay iki dönem belediye başkanlığı yaparken, Meram’da her seçim döneminde belediye başkan adayının değiştirilmesi  sizce de garip bir  durum  değil mi

Neyse.. Fatma Hanım geldi. Çalıştı, çabaladı. Haklı ya da haksız çok konuşulan ve çok tartışılan bir belediye başkanı oldu,

Meram Belediyesi’nde değişmeyen  tuhaf bir durumdan söz etmiştik. Yani halef/selef arasındaki tartışmalardan. Daha çok gelenler yürüttü bu tartışmayı. Fatma Hanım bu  kervana en son katılan başkan oldu. Peki bu nasıl oldu? Başkan “2014 yılı öncesinde devralınan 100 milyonluk borç yükü ödenmiştir” dedi. Önceki dönemden kasıt Serdar Kalaycı dönemi. Eğer Kalaycı  gerçekten bu  kadar borç bıraktıysa, pes doğrusu. Ne yapıldı, hangi hizmet yapıldı da bu kadar borç oldu.? Üstelik bir çok kıymetli mülk de satıldı. Mesela Et Balık’ın arazisi  gibi.

Meram Belediye Başkanı olarak Fatma Hanım, önceki dönemden kalan 100 milyonluk borç yükünü ödemiş. Ne demek  lazım? Helal olsun başkana. Hem de  gerçekten  ve mübalağasız bir şekilde helal olsun.           

Fatma Toru’nun bize yaptığı çok önemli bir yazılı açıklamadan da söz etmekte fayda var. Şöyle diyor başkan “Ayrıca bu rakama karşın; Bu dönemde yapmış olduğumuz icraatlar ile belediyemizin gayrimenkul varlığını ve özkaynaklarını 00 oranında artırmaya başardık. Sadece, Şükran Mahallesi Kentsel  Dönüşüm Projesinin önümüzdeki beş yıllık dönemde yatırım olarak Meram’a kazandıracağı yaklaşık 2 milyar TL, farklı bölgelerde edinilen arsa stokları ile kazanılacak 600/700 milyon TL ve Beybes, Köyceğiz ve benzeri yerlerde bulunan arazilerin satışı sonucunda belediyeenin kasasına yaklaşık 200 milyon TL  gireceği düşünüldüğünde ve toplamda nakit değeri asgari 3 milyar TL’yi bulacak bir gayrimenkul edinimi karşısında söz konusu rakamın da hiç bir şey ifade etmeyeceği gayet açıktır.” 

Bu açıklamaya göre Meram Belediyesi 3 milyar nakdi değere sahip belediye olacak.

Ne diyelim?

Hadi bakalım öyle olsun.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.