Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2437.0
  • BIST
    9908.27
  • BTC
    63705.66$

GUT HASTALIĞI VE BESLENME

10 Nisan 2018, Salı 07:23

Gut hastalığı zengin hastalığı olarak bilinen beslenmeden kaynaklığı ortaya çıktığı düşünülen bir rahatsızlıktır. Kanımızda ki ürik asit düzeyinin yükselmesinden, böbreklerden atımının az olmasından veya bazı besinlerde bulunan pürinden fazla miktarda tüketilmesinden kaynaklanır. Ürik asit dediğimiz madde idrarda bulunan bir atık ürünüdür.

Gut hastalığının belirtileri şu şekildedir;

* Ayak ve başparmaklarda iltihaplanma görülür.

* Özellikle ayak ve başparmakların da şişme ve kızarıklık gözlemlenir. Parmağınız çok fazla hassaslaşabilir.

* Eklemlerde hareketler kısıtlanabilir.

* Vücudunuz da şekil bozukluğuna neden olabilir.

* Genellikle sabaha doğru eklem ağrıları şiddetlenir.

* Gece ağrıları yüzünden uykularınız bölünebilir.

* Böbrekleriniz den kaynaklı gut hastalığınız varsa belinizde ve karnınız da ağrı, idrarda kan ve taş gibi belirtiler görülebilir.

* Erkekler de kadınlara göre daha fazla gözlemlenir. 40- 65 yaşlarındaki bireylerde ortaya çıkar.

Yukarıda saydığım belirtilerden her hangisiyle karşılaştığınız da mutlak bir doktora başvurup gerekli testleri yaptıktan sonra bir diyetisyene başvurup pürinden kısıtlı bir diyet düzenleterek hayatınızı daha kolay ve kaliteli hala getirebilirsiniz.

 Dikkat etmeniz ve diyetisyen tarafından miktarları ayarlanıp belirtildiği kadar yenilmesi gereken besinler; yağsız dana eti, tavuk eti, hindi eti, balık, Kurubaklagiller, ıspanak, pazı, bürüksel lahanası, semizotu, karnabahar, kuşkonmaz, bezelye, mantar ve bulgur pilavıdır.

Yenilmemesi gereken besinler tam yağlı süt ve et suları, sakatatlar, sucuklar, pastırma, sosis, salam, alkollü içecekler, havyar, midye, kalamar, ıstakoz, sardalya, kuruyemişler, tam yağlı peynir, yağda kızarmış besinler, çavdarlı, yulaflı ve kepekli ekmekler, hamur işleri, kaymak, krema, sos, tereyağı, margarin, kuyruk yağları ve içeriğini bilmediğiniz besinler tüketmeyiniz.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.