Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.51
  • EURO
    34.89
  • ALTIN
    2444.9
  • BIST
    9915.62
  • BTC
    63657$

Güle Aşıkmış Konya…Eskiden Tabii

24 Mayıs 2023, Çarşamba 00:00

Selçuklu…Kadim Başkentiz ya. Bahçeler çiçekçi dükkanına dönermiş.

Gül Şöleni, gül yarışı yapılırmış.

En güzel gülleri yetiştirenin “Gül Şeyhi” ilan edildiği yıllarımız olmuş.

Rivayet o ki “benimkinden daha güzel gülleri yetiştirene vereceğim kızımı” diye ilan eden Gül Şeyhi çıkmış. Çıkmış da kıza aşık genç bahçıvan olarak sızmış, tüm sırları öğrenip en güzel gülleri yetiştirmiş ve muradına ermiş.

Sekçuklu Konyası “salkım saçak gül bahçesi” olarak rivayet edilmiş.

Meram, Dede Bahçesi ve Mevlâna Müzesi gül Bahçelerinin en bilinenleri.

Şems Tebrizi Türbesi ve camii çevresinin semt adı boşuna Güllükbaşı olmamış.

Konya “bozkırda açan gül”; Konya tarihinde gül minyatür olmuş.

Sultan Alâeddin Keykubat’ın davet ettiği Hz. Mevlâna’nın babası Sultan-ül Ulema Bahaeddin Veled’e hayran kaldığı Gül Bahçesini hediye ettiği bilinir.

Bugünün gül diyarı Isparta’ya gül yetiştiriciliğini Çumra Dinek’li Kızanlıklı Ahmet Ağa’nın götürdüğü rivayet. 1901 yılında Sille’de Gül yağı üretimi olduğu kayıtlarda olunca şaşırtıcı değil.

Seyit Mehmet Ağa profesyonel çiçekçiliği başlatan kişi rahmetli. Çukur Mahallede muhteşem bahçesi varmış.

Rahmetli Mehmet Ali Apalı bir sohbetinde 1920 yıllarında yıldız çiçeğinin Konya’ya geldiğini ve çeşitli renkleriyle Konya’ya özgü olduğunu aktarmış. Fes rengi, rumi rengi güllerin yetiştirildiğini de. Şah Rıza Pehlevi’nin Atatürk’e hediyesi gülün değişik renklerini yetiştirdiklerini ; beyazı, pembesi, ebrulisi, ısklameni..

1952 yılında Belediye Başkanı Rüştü Özal ilk gül bayramını yapmış.1976 yılında rahmetli Feyzi Halıcı Turizm Derneği ile gül yarışlarını başlattı. Sadece o da değil Mevlâna İhtifalleri, Aşıklar Bayramı, Cirit oyunları diğer  güzel faaliyetlerden. 1980 yılında Gül Bayramı Pakistan Büyükelçisi katılımıyla Uluslararası nitelik kazanmış, 1981 yılında Zübeyde Hanım anısına yapılmış.

Sonra..2016 yılında Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülmelik Ötegen başkanlığında heyet göndermişiz Kazanlık, Plevne, Filibe, Eski Zağra, Sofya’da incelemelerde bulunulsun, Osmanlı Gül yetiştiriciliğini, lavanta yetiştiriciliğini, peyzajda kullanılabilecek gülleri tespit edip Konya’ya katkı sağlasınlar, Gül Müzesi’nde araştırmalarda bulunsunlar  diye ve heyette Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Raşit Turan, Park Bahçeler Şube Müdürü Ceylani Kılıç yer almış. Bu ekip bilgi ve görgülerini artırıp döndükleri seyahatten Konya’ya ne getirmişler bilmiyorum ama biz mesela Alaeddin Keykubat’ın hediyesi Gül Bahçesi’ne ek müze inşaatı başlatmışız başka yer yokmuş gibi. Dede Bahçesi, Meram’da Eyüp beyin bahçesi mazi olmuş Gül Yarışmaları’nın mazi olduğu gibi. İnkar etmemek gerek muhteşem parklarımızda ve şehir peyzajında seyri güzel güllerimiz var. Karatay Belediye Başkanımız sağ olsun geçen yıl muhteşem bir lavanta bahçesi kurdu ve bu sezon yanına gezmeyi sabırsızlıkla beklediğim Gül Bahçesi de ekliyor ama..

Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Havsa Belediyesi birlikteliğinde Edirne Gül Hasadı Şenliği yapıldı efendim geçen hafta..Dertlendirdi beni bu haber..Biz gülü eskiden daha çok severmişiz. Sn. Belediye Başkanlarımız kadim başkent isek gülde kentimi ülkenin en güzel gül bahçelerine çevirmek zorunda..Gül Bahçesi vasiyete uygun olarak geliştirilmeli. Vebaldir bu onlara. Saygıyla

Yorumlar

  • yorum avatar
    Bülent Kalaycı
    24-05-2023 09:53

    Sevgili Ahmet bey Yazdığınız şiir değerinde yazınızı okudum. Konya da yıllarca yaşayan bir arkadaşınız olarak inanın güzellikleri tekrar yaşadım. Gönül isterdi ki betona çevrilen Alaaddin cami meydanı gül kokuları içinde olsun. Sizi yürekten kutluyorum. Bana Konya tarihinin bir güzel yönünü gösterdiniz. Ayrıca yazım üslubunuz çok güzel sizi kutluyor bu yazınızı arkadaşlarımla paylaşacağım. Daha anlamlı yazılarda görüşmek dileğiyle

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.