Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.38
  • EURO
    34.74
  • ALTIN
    2431.0
  • BIST
    10019.36
  • BTC
    62215.82$

GARKAD AĞACI VE YAHUDİ-MÜSLÜMAN SAVAŞI (1)

31 Mart 2017, Cuma 07:45

Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.), Hevâsından bir şey konuşmayan ve konuştukları vahiyden ibaret olan'  bir önder olarak Yüce Allah(c.c.)'ın bildirmesi ile geleceğe dönük bazı açıklamalarda bulunmuştur. O, bu açıklamaları ile ümmetini olacak olanlara hazırlamış ve gelişen olaylara onları motive etmiştir. Onun bu uyarılarında inanan inanmayan herkesin alacağı pek çok ders ve ibret vardır. Zira O, Allah(c.c.)'ın son peygamberi olarak konuşmaktadır ve O, insanlık için vardır, ömrünü insanlığın kurtuluşuna adamış insanlık sevdalısı bir peygamberdir.

Gelecekle ilgili bir takım haberleri veren fiten hadislerinin uydurma olabileceği konusunda çeşitli açıklamalar vardır. Evet, doğrudur. Uydurma söz kalemlerinden biri de gelecek ile ilgili olanlardır. Ancak bu husus, bu konudaki bütün rivayetlerin kaldırılıp atılması anlamına gelmez.  Bir Peygamber ki gizli açık her şeyi bilen Yüce Allah(c.c.) ile iletişim kursun, O'ndan gaybla ilgili haberler alsın, gaybî haberleri ihtiva eden Kur'ân ayetlerini insanlığa ulaştırsın… Onun gelecekle ilgili bir takım açıklamalarının olması da bu çerçevede imkan dışı değildir. Bir kere O, başkalarından farklı olan fetaneti, basireti ile insan olarak geleceğe yönelik isabetli bir takım tahmin ve tespitlerde bulunabilir. İkinci olarak O, Yüce Allah(c.c.)'ın bildirmesi ile geleceğe yönelik bazı tespit ve açıklamalarda bulunabilir. Bu konuda ondan gelen rivayetleri, elbette senet ve metin tenkidine tabi tutup cerh ve ta'dil süzgecinden geçirdikten sonra değerlendirmemiz gerekir.

Nitekim pek çok Kur'ân ayetinde Yüce Allah(c.c.)'ın kullarından dilediğini gayb konusunda bilgilendirdiği belirtilmiştir. “Bununla beraber Allah, size gaybı da bildirecek değildir. Fakat Allah, elçilerinden dilediğini ayırt eder.” ‘’O. bütün görülmeyenleri bilir. Sırlarına kimseyi muttali kılmaz; ancak, (bildirmeyi) dilediği peygamber bunun dışındadır. ”  Peygamberimizin Yüce Allah(c.c.) ile Kur'ân ayetleri dışında iletişim kurduğu da bilinen bir husustur. Kudsî hadislerin, manası Allah(c.c.) tarafından vahyedilmiş, peygamberimizce söze dökülen ifadeler olduğu da bir gerçektir.

Bu kısa açıklamalardan sonra konumuz olan hadise geçebiliriz: Peygamberimizin kıyamet öncesine dair yaptığı açıklamalardan biri de onun şu meşhur ve sahih hadisidir:

"Müslümanlar, Yahudilerle savaşmadıkça kıyamet kopmaz. Bu savaşta Müslümanlar, Yahudileri öldürürler. Sonunda bir Yahudi bir taşın, bir ağacın ardına gizlenir. Bunun üzerine o taş, o ağaç şöyle der: 'Ey Müslüman! Ey Allah'ın kulu! İşte arkamda saklanan bir Yahudi. Gel öldür onu.' Yalnızca Garkad ağacı bir şey söylemez. Zira o Yahudi ağacıdır."                                                                                                                                                                        Abdullah b. Ömer, Ebû Hüreyre ve Ebû Umame el-Bahilî'nin farklı varyantlarla Peygamberimizden rivayet ettikleri hadis, sahih bir rivayettir. Hadisin, doğrudan Kur'ân ayetleri ve diğer sahih hadislerle çelişen bir tarafı da görülmemektedir.

Hadiste geçen Garkad,  uzunluğu 1-3 metre arasında değişen patlıcangillerden, dikenli bir çalı tipi ağaçtır. Peygamberimiz döneminde, Medine'deki Cennetü'l-Bakî mezarlığında bu ağaç çok fazla olduğundan oraya  Bakî'u'l-Garkad adı da verilirdi. Nevevî, ağacın Beytü'l Makdis beldelerinde çokça yetiştiğini söyler. Ağaca Sincan dikeni ve Musâ ağacı da denir. Çit şeklinde bahçe ve tarla kenarlarına dikilen ağaç, dikenli metal teller gibi gürleşmekte ve herhangi bir canlının üzerinden ve içinden geçmesini imkânsızlaştırmaktadır. İsrail'in bu ağacın dikimini yaygınlaştırdığı da bilinen bir husustur.

Hadisin zahirî yorumuna göre taş ve ağaçların konuşması kıyamet alâmetlerindendir. Kur'ân bize hayvanların dilinden bahsettiği gibi, yerlerin ve göklerin konuşmalarından da bahseder. Nitekim bugün bilim de eşyanın dilinden bahsetmekte ve bu konuda araştırmalar sürmektedir.

Hadiste Yahudileri arkasında gizleyecek olan ağacın dikenli olması, dikenlerinin sık olması; saklayacağı Yahudilerin zararlı ve işlerinin son derece ketûm olmalarına işaret ediyor da olabilir.

Öte yandan hadis, Yahudileri saklayan ağaç ve taş ile onlara kol kanat geren, onlara destek çıkan kimi taş kalpli odun kafalı güçlerin bile, Yahudilerin acımasızlıklarına tanık olup onlara destek çıkmaktan vazgeçeceğini, geriye onları destekleyen tek bir gücün kalacağı, onun desteğinin de uzun vadede bir şey ifade etmeyeceğine işaret ediyor gibidir. Zira gelişen teknolojik imkânlarla bugün taşların ve ağaçların ardına saklanmış bulunan küçücük canlıların bile tespiti zor olmamaktadır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.