Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.40
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2434.5
  • BIST
    9979.9
  • BTC
    62305.99$

EN GÜZEL ÖRNEK: ÜSVE-İ HASENE (2)

29 Aralık 2017, Cuma 08:13

Kim Allah'ın davetçisine uymazsa, yeryüzünde (başına inecek belâya) engel olamaz. Kendisinin O'ndan başka velileri de olmaz. Onlar, apaçık bir sapıklık içindedirler."

"De ki: Cinlerden bir topluluğun Kur'ân dinleyip şöyle dedikleri bana vahyolundu: "Biz harikulâde güzel bir Kur'ân dinledik.

Doğru yola iletiyor, ona inandık. Artık Rabbimize hiç kimseyi ortak koşmayacağız.

Doğrusu Rabbimizin şanı yücedir. O, eş ve çocuk edinmemiştir.

Meğer bizim beyinsiz olanlarımız Allâh hakkında saçma şeyler söylüyormuş."

Bütün bu anlatılanlar bizim de öyle olmamızı, o güzel varlıkların güzelliklerine özenmemizi sağlamak içindir.

Kur'ân'ın En Muhteşem Örneği:

Kur'ân, bunlardan başka daha pek çok iyi, güzel ve yararlı örnekleri gündemine alır ve bizleri onlara özendirir. Kur'ân'da ders alıp benzer akıbetlere düşmememiz için İblis başta olmak üzere cin şeytanlarından ve insan şeytanlarından bahseden ayetler de vardır.

Bu ayetlerde İblis'in Allah'ın emrine ilk baş kaldıran varlık olduğu ve bu yüzden hem dünyada hem ahirette kaybedenlerden olduğu ısrarla anlatılır. Peygamber düşmanı insan ve cin şeytanlarının varlığından bahsedilir. Bu ve benzeri olumsuz örnekler de onlara benzememek içindir.

Kur'ân, en güzel örnek/üsve-i hasene ifadesi ile bizlere Hz. İbrahim ile Hz. Muhammed'i ve onlarla beraber iman edenleri bize örnek olarak sunar.

"Şüphesiz İbrahim'de ve onunla beraber bulunanlarda sizin için güzel bir örnek vardır; onlar kavimlerine 'Biz sizden ve sizin Allah'tan başka taptıklarınızdan uzağız. Sizi(n taptıklarınızı) tanımıyoruz. Siz, bir tek Allah'a inanıncaya kadar sizinle bizim aramızda sürekli bir düşmanlık ve nefret belirmiştir.' demişlerdi. Yalnız İbrahim'in babasına: 'Senin için mağfiret dileyeceğim, fakat    Allah'tan gelecek bir şeyi senden savamam.' demesi hariç. "Rabbimiz, sana dayandık, sana yöneldik. Dönüş sanadır!

Rabbimiz, bizi inkâr edenler için bir sınav yapma (bizi onların baskı ve işkencesi altına düşürme), bizi bağışla. Rabbimiz, yegâne gâlib, hüküm ve hikmet sahibi, ancak Sensin, Sen!

Andolsun, onlarda sizin için, Allah'ı ve "Son Günü" arzu edenler için güzel bir örnek vardır. Kim yüz çevirirse (bilsin ki) Allah işte zengin, övgüye lâyık olan O'dur."

"Andolsun Allah'ın Elçisinde sizin için Allah'a ve âhiret gününe kavuşmaya inanan ve Allah'ı çok anan kimseler için, (uyulacak) en güzel bir örnek vardır."

Ayetlerde öncelikli olarak şunlar dikkatlerimizi çekmektedir:

Ayetlerde onların bize, nötür olarak örnek/üsve olarak sunulmayıp, en güzel örnek/üsve-i hasene olarak sunulmaları dikkat çekicidir. Zira insan hayatında kötü örnekliğin de etkileri vardır. Bu yüzden ayet, en güzel örnekliğe dikkat çekmektedir.

Hz. İbrahim örnek olarak sunulurken, şüphesiz ifadesiyle; Hz. Muhammed örnek sunulurken, 'Andolsun' ifadesiyle cümleler tekid edilmiştir.

Hz. İbrahim ve onunla beraber olanların şirkten uzak kalıp katıksız bir iman sahibi olmakla, şirkten ve müşriklerden iman edinceye kadar uzak olacaklarını açıkça ilan etmekle örnek oluşlarına vurgu         yapılmıştır.

Hz. İbrahim'in ilahî uyarıyı almadan önce müşrik babası için istiğfarda bulunması, bu örnekliğin dışında tutulmuştur. Bu da örnek alınan insanların peygamber bile olsa, ancak hakta örnek alınmalarının gereğini göstermektedir. Öte yandan örnek alınan kimselerin bazı eksikliklerinin olmasının, onların tamamen silinip atılmasını gerektirmediği, ancak onların doğrularının örnek alınmasının esas olduğuna dikkat çekilmiştir.

Kur'ân'ın, senin şanını biz yücelttik, Biz seni âlemlere rahmet olarak gönderdik, doğrusu sen muhteşem bir ahlâk üzeresin gibi pek çok ayetinde bize tanıtıp takdim ettiği Peygamberimiz sallallahü aleyhi vesellem her konuda, hayatın her alanında bizim ilk ve en güzel örneğimizdir. Biz onu doğru bir şekilde tanıdıkça, onun doğrularını ve güzelliklerini hayatımıza taşıyıp yaşattıkça ona olan         bağlılığımızı göstermiş ve ona olan yakınlığımızı artırmış olacağız.

Kur'ân'ın sunduğu bu en güzel örnekten nasiplenebilmek için Allah'a ve ahirete iman etmek, bir de Allah'ı çokça anmak gerekmektedir. Zira Peygamberi örnek almak, onu peygamber olarak gönderen Allah'ın emridir, peygamberi örnek almanın asıl kazanımları ahirette görülecektir. Allah inancı sağlam olmayan, ahiret hesabı olmayan kimselerden peygamberi örnek almalarını beklemek   anlamsızdır.

Son olarak şu sorulara cevap aramamız gerekecektir:

Bizler, hayatımızda en fazla kimleri örnek almaktayız?

Bizim Starlarımız/Yıldızlarımız Kimler?

Çevremizdekilere ve bizden sonra geleceklere hangi konularda, nasıl örneklikler sunmaktayız?

İşte Kur'ân'ın en güzel örnekleri, onların karşısında bizlerin tutumu, işte bizlerin örnekleri ve örneklikleri!

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.