Konya
29 Nisan, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.40
  • EURO
    34.82
  • ALTIN
    2439.8
  • BIST
    10082.77
  • BTC
    62878.32$

DUYGUSAL BOYUT

05 Nisan 2024, Cuma 00:01
İnsan aslıyla kâimdir. İnsan duygularıyla bir bütündür, ya da duygularıyla insan olma vasfını tamamlar ve insanlığa giden yolunu seçer. ‘Çeşit çeşit insan’ mottosu da duyguların çeşitliliğinden gelir zaten. İnsanı öne çıkaran, hareketlerine yön veren, şekillendiren duygulardır. Bir insanı tanımaya duygularından başlarız. ‘Ne kadar da sinirli, çok öfkeli birisi, yumuşak huylu, çok nazlı vb.’
Yaratılış evresinde hepimiz farklı farklı topraklardan yaratıldığımız için belki de insanlar da çeşitli hale geldi. Peki, duygunun iyisi, kötüsü olur mu? Örneğin; öfke kötü bir duygu, yumuşak huyluluk iyi bir duygu mu?
Bana kalırsa sanılanın aksine duyguların hepsi aynı kategoridedir. İnsanlar onu şekillendirir. İnsanların duyguları amaçlarına göre kullanmaları halinde bütün duygular stabildir.
Asıl olan öfkeyi yok etmek değil öfkeyi amacına uygun ve olması gereken yerde kullanmaktır. Örneğin savaşta merhamet duygusuyla savaşılmaz. Öfkeli olmalı ki kuvvet daha çok çıksın vücutta. Ve yahut bir bebeğe merhametle yaklaşmalı ki bebek sakin kalabilsin.
Ya da ortak bir amaca farklı farklı duygularla da gitmek mümkündür. Biz bunu Rasulullah efendimizin zamanındaki hayatta açıkça dinledik. Sahabenin bütün amacı İslam’ı yüceltmek, Kuran’a uygun bir tarzda yaşamaktı. Ancak hepsi farklı duygularla ön plana çıkıyordu. Onlar tek düze bir insan modelinde yaşamadılar İslam’ı. Hayatlarına baktığımız zaman Hz. Ebu Bekir sadakat duygusu ön planda olan bir insandı ve o duygusunu önüne alarak yaşadı Müslümanlığını. Hz. Ömer öfkesi en yüksek olan bir sahabeydi ama bu duygusunu törpülemek yerine o duyguyu İslam’a giden yolda binit edindi kendine. En kötü gördüğümüz duygu olan öfkeyi çok doğru bir biçimde kullandığı için dört Halife’den birisi oldu. Hz. Osman gayet sakin, hayâlı biriyken Hz. Ali öğrenme duygusuyla çıktı ön plana. Gaye tek yollar çeşit çeşit.
Öyleyse şunu söylemek mümkündür ki; kendimizi yoklayıp hangi duygunun bizde baskın olduğunu bulmalı ve akabinde de o duyguyu insanların istediği kıvama getirmek yerine amacına uygun şekilde kullanmalıyız. Yaratan öyle yarattıysa, o duyguyu en iyi taşıyabilecek olan biziz demek ki.
Bütün duyguları hakkıyla ve yerinde kullanma temennisiyle. İnsan duygu ile Vâr olur.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.