Konya
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.47
  • EURO
    34.70
  • ALTIN
    2437.0
  • BIST
    9908.27
  • BTC
    63705.66$

DİYETTE SIKLIKLA YAPILAN 7 YANLIŞ

30 Ağustos 2021, Pazartesi 11:14

Diyet listenize tam uyum sağladığınız halde kilo veremiyor musunuz? Eski kıyafetlerinizle yüzleşince diyete başlayıp kısa süre sonra yanlış beslenme alışkanlıklarınıza geri mi dönüyorsunuz? O zaman bu haftaki yazım size gelsin. Gelin sizlerle beraber “Ama bu nasıl olur?” diyeceğimiz, doğru olduğunu düşündüğümüz fakat oldukça yanlış olan bilgileri inceleyelim.

MADDE 1: ÖĞÜNLERDEN BİRİNİ TÜKETMESEM DE OLUR...

Maalesef olmaz. Öğün atlamak, ihtiyacınızdan daha az kalori almak demektir. Vücudumuz kendini korumaya programlıdır. Sağlıklı bir şekilde yaşamımızı sürdürebilmemiz için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu bir enerji/kalori miktarı vardır ve bu miktardan daha az beslenildiğinde vücut kendini savunur. Kilo vermeyi durdurmaya çalışır. Kişiden kişiye göre öğün sayısı farklılık gösterse de birey, diyetisyen kontrolünde diyet listesinde belirtilen öğünleri asla atlamalıdır.

MADDE 2: BU LİSTE BANA ÇOK FAZLA, ESKİDEN DAHA AZ BESİN TÜKETİYORDUM (!)

Bu davranış biçimi de 1. Maddede belirttiğim sorunlara yol açar. Aynı zamanda düşük kalorili beslenmek, kısa vadede size kilo kaybı var gibi gösterse de uzun vadede metabolizma hızının düşmesine neden olur. Bu da yağ yakım hızını azaltır. Sonra da içtiğiniz suyun bile size kalori olarak geri döndüğünü düşünmeye başlarsınız.

MADDE 3: AAA KARBONHİDRATLAR EN BÜYÜK DÜŞMANIM, HAYATIMDAN ÇIKARMALIYIM (!)

Yapılan en sık hatalardan birisi de kuşkusuz budur. Vücudun temel enerji kaynağı karbonhidratlardır.Beynin ise tek enerji kaynağı karbonhidratlardır. Gözleri açıp kapatmak, nefes almak, hareket etmek ve daha birçok temel hareket için vücut karbonhidratlardan enerji alır. Siz karbonhidratları hayatınızdan çıkardığınızda vücut enerji için protein kullanmaya başlar. Bu da size kas kaybı olarak geri döner ve sağlıksız bir kilo kaybı gözlemlenir. Zamanla halsiz ve yorgun düşer vücudunuz.

MADDE 4: TATİL GELİYOR, DÜĞÜNÜM VAR.. GİBİ ÇEŞİTLİ BAHANELERİ KİLOLARDAN HIZLICA KURTULMAK İÇİN KULLANMAK.

Kilo vermenin altın kuralı hızlı değil, kalıcı kilo vermektir. Şöyle ki hızlıca kilo vermek için detoksları, şok diyetleri kullanmak kısa vadede zafer gibi görünse de uzun vadede verilen kiloların çok daha fazlasının size geri dönmesi demektir. En ideal olanı haftada  0.5 - 1.5 arası kilo vermektir.

MADDE 5: AY BEN SENİNLE AYNI KİLODAYIM, BAKIYIM LİSTENE BEN DE AYNISINI YAPAYIM.

Diyet listeleri kişiye özgüdür. Her bireyin, metabolizma hızını etkileyen faktörler farklıdır. Vücut yapısı, bireyin fiziksel ve biyokimyasal özellikleri diyet listesini şekillendirir. Arkadaşınızın ya da tanıdığınızın diyet listesi düşündüğünüzün aksine kilo bile almanıza neden olabilir.

MADDE 6: NE GEREK VAR DİYETE (?) ALIRIM ZAYIFLAMA HAPIMI, İÇERİM ZAYIFLAMA ÇAYIMI…

Son zamanlarda oldukça popüler olan bu ürünler para tuzağından başka bir şey değildir. Hiçbir bireyin zayıflamasını tek başına mucizevi bir takviye ya da besin sağlayamaz. Hekim ve diyetisyen kontrolü olmadan bu tarz ilaçlar sizi zayıflatmaz aksine sağlık problemlerine yol açar. Her zaman ilk önceliğiniz sağlığınız olmalıdır.

MADDE 7: BOŞ MİDE İLE ÇOK YÜRÜR, ÇOK KOŞARSAM HIZLICA KİLO VERİRİM.

Sağlıklı bir yaşam için her bir bireyin her gün en az 5000 adım atması gereklidir. Kişinin kilosu-yaşı, yediği besinlerin kalorisi, sağlık durumu vs. gibi birçok etken atılan adım sayısını değiştirir. Her şeyde olduğu gibi yapılan egzersizin fazlası da kişinin sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Boş bir mide ile spor yapmak ise kişinin kan şekerinin düşmesine neden olur ve kişinin sağlığını olumsuz yönde etkiler. En ideal spor zamanı; yemeklerden en erken 30 dk (yarım saat) ya da en geç 1 buçuk saat sonradır.

En kısa zamanda en güzel şekilde bu zor günleri atlatmak ümidiyle…

Sağlıklı ve Mutlu Günler Dilerim.

Diyetisyen Rümeysa ÖZKAN

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.